- Mølledrift er en utrydningstruet kulturarv, og Volda elektriske Mylne er den eneste av sitt slag i landet. Mylnå er derfor et ideelt tilskudd til Économusée-familien. Économusée-konseptet er utviklet for å ta vare på gamle håndverkstradisjoner og skape økt oppmerksomhet og besøk til disse. Som prosjektleder for Économusée i Norge, er vi svært stolte av å kunne bidra til dette sier Kari Clausen, utviklingssjef i Det Kongelige Selskap for Norges Vel.

Ideen bak Économusée starta i Canada for tjuefem år siden, og er i dag et stort internasjonalt nettverk som tar vare på gamle håndverkstradisjoner.

Et levende visningssenter

Mylnå blir nå et levende visingssenter der de viser frem produksjonen sin for besøkende, de ønsker velkommen til både turister og skoleklasser. Mylnå har eget bakeri og kafé som serverer fristelser med basis i egenprodusert mel. De har også utsalg og nettbutikk for omsetning av mange spennende meltyper du ikke får i vanlige butikker.

Marit Nerås Krogsæter, leder i kultur- og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal stod for den offisielle åpningen med klipping av rød snor:

- Gratulerer så mye med dagen. Det er et eksklusivt selskap dere nå er en del av sammen med mellom andre Aurland skofabrikken og Ciderhuset i Balestrand. Vi er spesielt stolt over at Mylnå nå har oppnådd status som en del av Économusée-nettverket som det første anlegget i Møre og Romsdal. Nå vil enda flere kunne oppleve og se det viktige håndverket i bruk, sa Marit Nerås Krogsæter, leder i kultur- og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal.

I godt selskap med andre håndverksbedrifter

- Med Mylnå er det tretten économuséer i alt, de fleste i Hordaland der det hele startet i Norge. Målet er å etablere et landsdekkende nettverk av économuséer. Denne måten å organisere håndverksbedriftene på gir økt besøk og økt omsetning. Slik bidrar vi til å ta vare på gamle håndverkstradisjoner samtidig som vi sikrer næringsutvikling og arbeidsplasser i lokalsamfunnet, sier Asbjørn Stavland som er prosjektleder for Norges Vels économusée-satsing.

I tillegg til Mylnå er Aurlandskoen, Oselvarverkstaden, Fjordtynna, Stine Hoff Glasblåserverksted, Syse Gard, Tønnegarden, Hillesvåg Ullvarefabrikk, Ledaal Teppeveveri, Ullform, Oleana, Arven og Ciderhuset en del av nettverket.  Hvert Économusée er tilrettelagt etter en sekstrinnsmodell for å gjera besøket til ei minnerik oppleving.

Et économusée er et levende visningssenter for et håndverk, hvor besøkende kan komme og se håndverket blir utført og produkter blir til. Économuséet skal ha ett innbydende resepsjonsområde, være tilrettelagt for å oppleve handverkere i arbeid, historisk formidlingsområde, formidling av moderne produksjon og innovasjon, dokumentasjonssenter og butikk.