Prosjekter

Her finner du et utvalg av Norges Vels næringsutviklings- og miljøprosjekter i Norge og internasjonalt. Du kan gjøre utvalg på geografi og fagområde ved å klikke i boksene til høyre.
Her finner du et utvalg av Norges Vels næringsutviklings- og miljøprosjekter i Norge og internasjonalt. Du kan gjøre utvalg på geografi og fagområde ved å klikke i boksene til høyre.
En norsk bruksgenbank for å ta vare på plantegenetisk materiale og sikre det genetiske mangfoldet i norske sorter er nå etablert. Gamle, norske sorter av plantemateriale kan ha gode egenskaper og være resistente mot enkelte sykdommer. Norge er i dag helt avhengig av utenlandske grønnsakssorter der rettighetene ofte tilhører multinasjonale frøselskaper.
Mer intense nedbørsperioder som følge av klimaendringer kan gi økt erosjon med avrenning av jord, næringsstoffer og plantevernmidler fra landbruksarealer til vassdragene. Erosjon kan spesielt være et problem etter jordarbeiding ved dyrking av høstkorn. På Norges Vels avrenningsfelt på Hellerud gård ble det i perioden 2002 – 2015 sådd høstkorn på syv prøvefelter etter ulike jordarbeidingsregimer.
Mange småbønder i Mosambik har cashewtrær som ekstrainntekt. Tradisjonelt blir cashewnøttene høstet og sendt til India for knekking og rensing, der den største verdiskapingen skjer. Sammen med Brynild Gruppen og IKURU har Norges Vel bidratt til økt nøtteproduksjon og lokal prosessering. Dette skaper flere arbeidsplasser og økte inntekter for lokalbefolkningen.
Norges Vel arbeider for å skape et sterkt nettverk av innovative håndverksbedrifter som kan bidra til næringsutvikling og arbeidsplasser gjennom bevaring av Norsk kulturarv gjennom Économusée-konseptet. Målet er å etablere en fast, landsdekkende organisering for å utvikle nye og sikre eksisterende Économuséer i Norge.
Reiselivsnæringen har et stort potensiale for økt verdiskaping, spesielt i Distrikts-Norge. For å lykkes, er det viktig å utvikle attraktive reisemål som gir helhetlig opplevelse for turistene. Norges Vel har utarbeidet en rapport som gir oversikt over slike tilbud langs Kystpilegrimsleden som ikke finnes hos de offentlige destinasjonsselskapene.
- Når to av tre nye arbeidsplasser skapes i nye bedrifter, sier det seg selv at entreprenørskap og nyskaping er svært viktig. Vi er derfor stolte av å ha fått oppdraget med å drifte etablerertjenesten på Øvre Romerike fra januar 2018, sier prosjektansvarlig Mats Olsen i Det Kongelige Selskap for Norges Vel.
Norges Vel har tatt initiativ til ALGET, et samarbeid der nordiske småbedrifter og entreprenører innen foredling og produktutvikling av alger kan utveksle erfaringer og kunnskap. Målet er økt konkurransekraft og verdiskaping i Nordatlanter-regionen.
Produksjon av gårdsbasert biogass kan være et godt klimatiltak, men hittil er det få som har satset på dette. Norges Vel ønsket å avdekke flaskehalsene som hindrer økt bruk av biogass, og inngikk derfor et samarbeid med Holum gård som er en pioner på området.
Rensing av sigevann fra avfallsdeponier er en stor utfordring for renovasjonsselskapene. Norges Vel har ledet et prosjekt som viser at alger som spiser næringsstoffer og som tar opp giftstoffer og tungmetaller, kan bli en effektiv rensemetode.
+47 64 83 20 00
Bråteveien 200, N-2013 Skjetten
Bråteveien 200, 2013 Skjetten
Org.nr.: 965208739