Bærekraftig verdikjede for cashew og peanøtter i Mosambik

Småskala matprodusenter står overfor mange utfordringer, inkludert begrenset tilgang til kvalitetsfrø og -planter, sårbarhet for sykdommer og aflatoksinforurensning, og avhengighet av salg av avlinger til mellommenn som ofte undergraver deres inntekter. Ved å adressere disse problemene, har vi som mål å skape robuste inntektsmuligheter og forbedre den generelle motstandskraften til disse landbrukssamfunnene.

Les mer
Agroforestry for økt matsikkerhet og inntekt i Mosambik

Agroforestry er en praksis der man kombinerer trær med ettårige vekster. I stedet for å kun dyrke avlinger på åkrene, planter bønder også trær og busker som gir flere fordeler, som mat, skygge og beskyttelse mot ekstremvær. Ved å plante trær sammen med avlinger kan bønder sikre en mer konsistent matforsyning selv under ugunstige værforhold for ettårige vekster. Trær bærer frukt og nøtter på andre tidspunkter enn årlige vekster, og gir et verdifullt tilskudd til husholdningens ernæring.

Les mer
Agroøkologi i Mosambik

Ved å styrke bøndene med lokal kunnskap, sosial støtte, nødvendige innsatsfaktorer og tilknytning til markeder, sikter vi mot å utvikle et regionalt nettverk av agroøkologiske knutepunkter som vil fungere som en modell for å skalere matsikkerhet og suverenitet til resten av Mosambik.

Les mer
Lønnsom og bærekraftig fiskeoppdrett på Madagaskar

Fisk og annen sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, men historisk har flere forsøk med lønnsom ferskvannsoppdrett mislyktes. Siden 2011 har Norges Vel støttet utviklingen av verdikjeden fra egg til bord gjennom tilapia-oppdrett som en klimarobust og bærekraftig næring. Målet da og fremover i perioden 2024-2026 er å bidra til matsikkerhet, økte inntekter og flere arbeidsplasser.

Les mer
Regionalt samvirkeprogram

Samvirkemodellen gir bønder en måte å organisere bedriften sin på for å få høyere og mer forutsigbar inntekt. Samvirker kan være effektive og viktige for bøndene hvis de forvaltes på en god måte. FN løfter fram samvirker som viktige for lokalt basert, økonomisk og sosial utvikling.

Les mer
Inkluderende risverdikjedeutvikling i Tanzania

Ris er den raskest voksende matkilden i Afrika og har stor betydning for matsikkerhet og selvforsyning av mat i Tanzania. Småbønder produserer ca. 90% av risen og sliter med lav produktivitet på grunn av mangel på kunnskap, og begrenset tilgang til nødvendige tjenester og markeder. Gjennom inkluderende verdikjedeutvikling vil dette prosjektet støtte småskala risprodusenter til å overvinne disse utfordringene med spesiell vekt på kvinner og ungdom.

Les mer
Veileder i fornybar energi

De fleste gårder har uutnyttede fornybarressurser, og det er generelt stor interesse for fornybare energiløsninger i landbruket. Vi i Norges Vel ønsker at flere bønder skal få innsikt i hva som kan være egnede og lønnsomme fornybarløsninger på egen gård. Målet med vår “Veileder i fornybar energi for landbruket” er derfor å bidra med praktisk og etterrettelig informasjon om fornybarteknologier.

Les mer
Solcelleparker i landbruket – erfaringer fra andre land

Bakkemonterte solcelleparker er et nytt fenomen i Norge, men dette er et område hvor vi sannsynligvis kan forvente økt aktivitet i årene fremover, inkludert innenfor landbruket. Det kan derfor være nyttig å se til andre land hvor solcelleparker i landbruket har vært en realitet i flere år. Hvilke erfaringer har de høstet der, og hva kan eventuelt være relevant for norske forhold?

Les mer
Fornybar energiAnne Tollerud
Fossilfri seterdrift

I Østerdalen har gårdbruker Erling Tingstad lagt til rette for at setra hans skal bli selvforsynt med fornybar energi. Den lokale aktøren EnergiPluss har leveret et kombinert anlegg med solceller og batteri. Norges Vel skal følge pilotanlegget og vil dele kunnskap og erfaringer for å øke kunnskap og interesse for bruk av fossilfrie alternativer blant andre gårdbrukere.

Les mer
Næringsutvikling på gården

For å skape robuste og fremtidsrettede gårdsbruk blir det stadig viktigere å utnytte alle ressursene på gården. Norges Vel og Norsk Landbruksrådgivning tok derfor initiativ til å kurse bønder for å trygge gårdsdriften gjennom næringsutvikling basert på gårdens muligheter.

Les mer
AnnetGasta DesignNorge