Arenakutt gir utfordringer for ny næring

I arbeidet med en ny norsk kystnæring ønsker Norwegian Seaweed Association å etablere en klynge med 70 aktører. Kutt i statsbudsjettet ga store utfordringer for dette initiativet. I dette brevet til kommunal- og distriktsdepartementet ber Norges Vel regjeringen om å øke tilskuddene til Arenaprogrammet i revidert statsbudsjett.

Brev til  Kommunal- og distriktsdepartementet v/Statsråd Bjørn Arild Gram

Kopi til: Statsminister Jonas Gahr Støre, Statsråd Jan Christian Vestre, Statsråd Bjørnar Selsnes Skjæran

Kutt i klyngeprogrammet gir store utfordringer for utvikling av ny næring

Det Kongelige Selskap for Norges Vel vil med denne henvendelsen be regjeringen ved Kommunal- og distriktsdepartementet om å øke tilskuddene til Arenaprogrammet i revidert statsbudsjett.

Norge har få nasjonale virkemidler som er rettet mot å stimulere til samarbeid og utvikling gjennom nettverk. Arenaprogrammet er ett av få. Samarbeid er en kritisk viktig faktor som det må legges til rette for om Norge skal klare det grønne skiftet og etablere nye bærekraftige industrier. I dette arbeidet er nasjonale nettverk en stor fordel, og kuttene i statsbudsjettet for 2022 som rammet Arenaprogrammet har skapt store utfordringer for flere. Blant annet har dette rammet arbeidet med utviklingen av en slagkraftig klynge rundt norsk algenæring.

Grønn næring

Verden trenger mer og nye, bærekraftige råvarer til mat og dyrefôr. Med knappe ressurser på land må vi ta i bruk Norges kyst på en måte som kommer fremtidens generasjoner til gode. Norges Vel har jobbet med makroalger siden 2010 med mål om å etablere en ny bærekraftig marin industri. I 2021 slo to bedriftsnettverk, Algenettverk Nord og Norsk Taredyrkerforening, seg sammen til en organisasjon, Norwegian Seaweed Association (NSA). NSA består av 28 bedrifter, hovedsakelig taredyrkere og sammen tok de initiativ til å etablere en klynge som nå består av 70 aktører med felles mål om å  løse flaskehalser for å få etablert ny marin næring langs kysten. Klyngen søkte Arena-programmet, men ble skuffet da avslaget kom og meldinger om kutt i finansieringen av programmet og uviss fremtid.

Norges Vel jobber for en fremtidsrettet og bærekraftig matsektor i Norge og internasjonalt. Vi engasjerer oss i hele verdikjeden for mat. Vi driver frem nye næringer og verdikjeder, skaper nettverk og klynger, og bidrar til å utvikle prosjekter, satsinger og enkeltgründere.

Klynger for utvidet samarbeid

Helt siden Norges Vel ble etablert i 1809 har vi jobbet med nettverk gjennom ulike satsinger. Samvirkemodellen var det store verktøyet i starten da samarbeid mellom bøndene skulle føre til et sterkere livsgrunnlag og utvikling. I dag er klyngebegrepet i stor grad knyttet til en utvidet modell der produsenter og næringsliv (oppstartsbedrifter og veletablerte bedrifter) jobber tett sammen med FoU-institusjoner, akademia, investorer og offentlige aktører.

Arenaprogrammet til Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA har eksistert i mange år og vist seg å fungere svært godt som er verktøy for å videreutvikle bedrifter og næringsliv gjennom samarbeid i klynger.

Med dette som bakgrunn vil vi altså be regjeringen om å revurdere kuttene som har gått ut over Arenaprogrammet og sørge for at finansiering kommer på plass gjennom revidert budsjett for 2022.

 

Vennlig hilsen

Det Kongelige Selskap for Norges Vel

 

Øyvind Ørbeck Sørheim                                                                                          Kari Clausen

Administrerende direktør                                                                       Utviklingssjef Norge 

Anne Tollerud