Vårt samfunnsoppdrag
Opp gjennom årene har vi redefinert vårt samfunnsoppdrag i forhold til samtidens behov. Det hele startet i 1809, blant annet med oppdraget om å jobbe frem et landbruk på egne ressurser som kunne gjøre Norge sjølberga på mat.
Vårt samfunnsoppdrag er å styrke nasjonal og internasjonal matsikkerhet gjennom å fremme et bærekraftig matsystem. Dette inkluderer aktiv deltakelse i næringsutvikling og gründerskap for lokal verdiskaping. Ved å integrere prinsipper for bevaring av naturmangfold, håndtering av klimautfordringer og gode samarbeidsløsninger jobber vi for livskraftige lokalsamfunn som er robuste og inkluderende.
Vårt ideelle formål
All vår virksomhet skjer på et ideelt grunnlag, og alle verdier som skapes gjennom vårt arbeid kommer på denne måten ulike lokale aktører til gode.
FNs bærekraftsmål
Norges Vels bidrar til å nå bærekraftsmålene gjennom vårt arbeid med bærekraftig, naturbasert næringsutvikling.
Internasjonalt utviklingsarbeid
Vi har drevet næringsrettet utviklingsarbeid internasjonalt siden 1978. Grunnlaget for arbeidet i dag er en godt gjennomarbeidet endringsteori.
Velkommen til en kursrekke om jordfruktbarhet med kursholdere og rådgivere Martin Beck og Vibhoda Holten. Gjennom fire moduler lærer du hvordan du kan bygge en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
Det er økende interesse for å dyrke og selge grønnsaker i bynære strøk. For deg som ønsker å starte innen urban og vertikal dyrking, har Norges Vel laget en veileder for hva du må tenke på når du etablerer en bedrift innenfor dette området.
Mange år med iherdig arbeid både på norsk og svensk side kulminerte sist uke med at seterkulturen i Norge og Sverige ble skrevet inn på UNESCO-listen over immateriell kulturarv. Vi gratulerer Norsk Seterkultur og alle andre som har jobbet for å få dette til!
Tore Filbakk har reist Norge rundt på jakt etter bønder som har tatt neste steg med fornybar energi. Disse gårdbrukerne utnytter energilagring og energistyring for å få maksimalt ut av gårdens ressurser.
Kvitnes Gård i Vesterålen mottok Norges Vels Gründerpris for 2024. Det er den prisbelønte kokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen som står bak Kvitnes som ikke bare er en matdestinasjon, men en modell for sirkulær matproduksjon.
Tidligere fotballproff Ingrid Spord og kokken Jan Steinar Sleen forvandler overskuddsgrønnsaker til innovative og sunne matprodukter gjennom selskapet GRØNN MAT og merkevaren MER ENN. Nå er selskapet finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen i Skjærgaarden gartneri ønsker å produsere mat kun på resirkulerbare næringsstoffer fra nærområdet. Nå er Skjærgaarden finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.
Kvitnes Gård i Vesterålen, drevet av den prisbelønte kokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen, er ikke bare en matdestinasjon, men en modell for sirkulær matproduksjon. Nå er Kvitnes finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.
Den femte driftssesongen med solceller og batteri på setra er nå over for gårdbrukerne Hanne og Erling i Østerdalen. Selv med rekord for leveranse av melk, klarte fornybaranlegget å dekke hele energibehovet.
Bli med på et spennende seminar der vi ser nærmere på behov og løsninger for hvordan bønder i Norge og Afrika, og hvordan landbruket som helhet kan bli enda bedre på å redusere klimarisiko. Hvilken politikk kan vi forvente å se på dette feltet, og hvilke initiativ ser vi fra næringen selv?