I Norge får vi stort sett den maten vi har lyst på, når vi har lyst på den. Begreper som matsikkerhet og matusikkerhet er noe vi sjeldent trenger å forholde oss til.
Likevel betyr det ikke at en matkrise er utenkelig her i Norge. Vi får av og til føle litt på det når butikkhyllene er tomme for basisvarer, og overskriftene blinker «Eggkrise»!
Men hva er det som egentlig kan påvirke matsikkerheten i Norge? Tilgang på trygg, næringsrik og tilstrekkelig mat er grunnleggende for et velfungerende samfunn, og Norge kan påvirkes av flere faktorer. Klimaendringer, jordkvalitet og biologisk mangfold, pandemier, teknologisk utvikling, global handel og problemer i internasjonale forsyningskjeder er bare noen av faktorene som kan påvirke vår matsikkerhet.
Regjeringen har formulert et mål om 50 prosent selvforsyningsgrad, noe som enkelt forklart betyr at halvparten av maten vi spiser skal dyrkes og produseres i Norge. Hvis mesteparten av maten vi spiser kommer fra Norge, reduseres vår avhengighet av importert mat. Det gjør oss mindre sårbare for matkriser som kan oppstå i forbindelse med pandemier, internasjonale konflikter og klimaendringer.
Norges Vel + Matsikkerhet
Tematikken er ikke ny for oss i Norges Vel. Vi har faktisk jobbet med dette i over 200 år! Det Kongelige Selskap for Norges Vel bleetablert i 1809 for å hjelpe Norge som var rammet av hungersnød da Napoleonskrigen utfordret vår tilgang til korn. Organisasjonen skulle utvikle landet til en selvforsynt, selvstendig og uavhengig økonomi på den norske naturens premisser.
På 200 år har vi som organisasjon vært godt plassert innen mat og landbruk, og mye kan tyde på at vi er tilbake til mange av de samme problemstillingene vi startet med. Vi har i årenes løp vært innom mange ulike temaer innenfor matsikkerhet, men i dag engasjerer vi oss spesielt for plantemangfold, bedre jordhelse og økt matproduksjon på norske ressurser. Nye muligheter innen marin sektor – den blå åkeren – er også en del av vårt arbeid i dag.