Økt plantemangfold

I løpet av noen generasjoner har mangfoldet av matplanter blitt betydelig redusert, men hva har det å si for matsikkerheten?

Først og fremst. Med plantemangfold mener vi stor variasjon i planter, altså et større antall planter med ulike gener og egenskaper. Ved å bevare de ulike plantene med sine ulike egenskaper, er det større sannsynlighet for at vi har planter som tåler klimaendringer.

Vi opplever stadig varmere somre og lengre vekstsesonger, samtidig som værfenomen kan være lokalt ved at noen steder opplever lengre perioder med tørke og andre mer regn. Derfor trenger vi planter med gener og egenskaper som kan tilpasse seg disse endringene. Det er avgjørende at vi tar vare på, og tar i bruk mest mulig genetisk variasjon for å tilpasse til et endret klima.

Har du hørt om frøhvelvet på Svalbard? Der lagrer alle land frø fra de fleste planter vi bruker, eller har brukt opp gjennom tidene. Ved ekstreme kriser er det mulig å ta ut frø herfra og starte den lange veien med å oppformere frø til produksjon igjen.

Plantemangfold er også viktig for å sikre genetiske ressurser. Ved å bevare plantemangfoldet tar vi også vare på genetisk materiale som kan være avgjørende for plantenes tilpasningsevne og motstandskraft mot fremtidige utfordringer som klimaendringer, skadedyr og sykdommer. Derfor er det viktig at vi bevarer og dyrker ulike plantesorter slik at vi sikrer tilgangen til genetiske ressurser for fremtidig avlsarbeid. Det er også i mangfoldet av plantenes gener vi finner de egenskapene som gjør det mulig å foredle frem plantesorter som kan møte fremtidens behov.

De fleste land har en nasjonal genbank. I Norden har vi en felles genbank, Nordgen, der alle kan hente ut små frøposer til dyrking. Men veien til større volumer er lang og derfor har Norges Vel sammen med Solhatt Økologiske hagebruk, Økologisk spesialkorn og Gullimunn etablert Norsk bruksgenbank. Der jobber vi med å øke frømengden i eldre korn- og grønnsaks- og potetetsorter som kan ha en verdi for forbrukere i dag.

Ved å øke produksjonen av frø fra ulike korn- og grønnsakssorter, kan flere dra nytte av dem. Mange av disse variantene har unike egenskaper som skiller seg fra de vanligste sortene i Norge. Norsk Bruksgenbank arbeider for å fremme større genetisk mangfold i norske og nordiske matplanter, samtidig som vi bevarer friske frø fra vår egen planteart. Uttrykket «Bevaring gjennom bruk» blir ofte brukt for å beskrive dette konseptet.

Økt selvforsyning krever at vi ser på alle faktorer i verdikjeden, også innsatsfaktorene. Visste du at mer enn 90 prosent av alle grønnsaksfrø vi benytter i Norge kommer fra utlandet? Vi produserer nesten ikke egne grønnsaksfrø lenger. Derfor ønsker vi å øke kunnskapen om frøproduksjon for kommende generasjoner, slik at vi kan bli mer selvforsynte på dette området i fremtiden.

Her kan du lese mer om Norsk Bruksgenbank