Nasjonalt senter for fjellandbruk ble formelt stiftet 12. mai 2023. Reisen som ledet frem til dette øyeblikket var lang, og startet helt tilbake i 2018 med en telefon fra Øystre Slidre kommune til Norges Vel. Dette ble begynnelsen på et arbeid som Norges Vel har satt stor pris på å få være en del av, og som har vært en utfordring helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag.
Les merGjennom Growing Resilience programmet skal vi styrke matsikkerheten for mer enn en million forbrukere i Tanzania, Mosambik og Madagaskar ved å øke småskala matprodusenters produksjon, produktivitet, markedstilgang og klimatilpasning, med et fokus på kvinner.
Les merSmåskala matprodusenter står overfor mange utfordringer, inkludert begrenset tilgang til kvalitetsfrø og -planter, sårbarhet for sykdommer og aflatoksinforurensning, og avhengighet av salg av avlinger til mellommenn som ofte undergraver deres inntekter. Ved å adressere disse problemene, har vi som mål å skape robuste inntektsmuligheter og forbedre den generelle motstandskraften til disse landbrukssamfunnene.
Les merAgroforestry er en praksis der man kombinerer trær med ettårige vekster. I stedet for å kun dyrke avlinger på åkrene, planter bønder også trær og busker som gir flere fordeler, som mat, skygge og beskyttelse mot ekstremvær. Ved å plante trær sammen med avlinger kan bønder sikre en mer konsistent matforsyning selv under ugunstige værforhold for ettårige vekster. Trær bærer frukt og nøtter på andre tidspunkter enn årlige vekster, og gir et verdifullt tilskudd til husholdningens ernæring.
Les merVed å styrke bøndene med lokal kunnskap, sosial støtte, nødvendige innsatsfaktorer og tilknytning til markeder, sikter vi mot å utvikle et regionalt nettverk av agroøkologiske knutepunkter som vil fungere som en modell for å skalere matsikkerhet og suverenitet til resten av Mosambik.
Les merFisk og annen sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, men historisk har flere forsøk med lønnsom ferskvannsoppdrett mislyktes. Siden 2011 har Norges Vel støttet utviklingen av verdikjeden fra egg til bord gjennom tilapia-oppdrett som en klimarobust og bærekraftig næring. Målet da og fremover i perioden 2024-2026 er å bidra til matsikkerhet, økte inntekter og flere arbeidsplasser.
Les merSamvirkemodellen gir bønder en måte å organisere bedriften sin på for å få høyere og mer forutsigbar inntekt. Samvirker kan være effektive og viktige for bøndene hvis de forvaltes på en god måte. FN løfter fram samvirker som viktige for lokalt basert, økonomisk og sosial utvikling.
Les merRis er den raskest voksende matkilden i Afrika og har stor betydning for matsikkerhet og selvforsyning av mat i Tanzania. Småbønder produserer ca. 90% av risen og sliter med lav produktivitet på grunn av mangel på kunnskap, og begrenset tilgang til nødvendige tjenester og markeder. Gjennom inkluderende verdikjedeutvikling vil dette prosjektet støtte småskala risprodusenter til å overvinne disse utfordringene med spesiell vekt på kvinner og ungdom.
Les merDet finnes et stort mangfold av gamle korn- og grønnsakssorter som er tilpasset norske forhold, men som ikke lenger er i bruk. Gjennom Norsk Bruksgenbank tar vi disse sortene fram igjen for å sikre genetisk mangfold i norske og nordiske sorter.
Les merDe fleste gårder har uutnyttede fornybarressurser, og det er generelt stor interesse for fornybare energiløsninger i landbruket. Vi i Norges Vel ønsker at flere bønder skal få innsikt i hva som kan være egnede og lønnsomme fornybarløsninger på egen gård. Målet med vår “Veileder i fornybar energi for landbruket” er derfor å bidra med praktisk og etterrettelig informasjon om fornybarteknologier.
Les merBakkemonterte solcelleparker er et nytt fenomen i Norge, men dette er et område hvor vi sannsynligvis kan forvente økt aktivitet i årene fremover, inkludert innenfor landbruket. Det kan derfor være nyttig å se til andre land hvor solcelleparker i landbruket har vært en realitet i flere år. Hvilke erfaringer har de høstet der, og hva kan eventuelt være relevant for norske forhold?
Les merDen nyåpnede planteskolen Central Nursery Namaita (CNN) i Mosambik skal produsere plantestiklinger av høy kvalitet og dele kunnskap for lønnsomme gårder.
Les merNorges Vel drifter nå etablerertjenestene på Øvre og Nedre Romerike og i Follo. Etablerertjenestene inngår i StartUp Viken, og er et gratis tilbud til gründere.
Les merSammen med den Tyske utviklingsorganisasjonen GIZ er Norges Vel i gang med å etablere et nytt kooperativ som allerede har 50 fiskeoppdrettere på øst-kysten av Madagaskar.
Les merNå starter vi en pilot for tilapia-oppdrett i Mosambik etter modell fra vårt vellykkede prosjekt på Madagaskar, men tilpasset mosambikiske forhold. Målet er å bedre grunnen for en større satsing som skal bidra til matsikkerhet og fattigdomsreduksjon.
Les merOver en million husholdninger i Mosambik dyrker og selger cashew-nøtter. Men cashew-trærne i landet har lav produktivitet på grunn av mugg på cashew-blomstene. Nå skal det utvikles en ny bio-spray mot mugg for å øke cashew-produksjonen og bøndenes inntekter.
Les merAvfallet fra sukkerproduksjonen som tidligere bidro til miljøskadelig metanutslipp, skal nå bli til miljøvennlig energi og arbeidsplasser. Gjennom prosjektet Biofuel4Kenya skal det etableres lokale foretak for produksjon av biomassebriketter fra avfallet.
Les merI Østerdalen har gårdbruker Erling Tingstad lagt til rette for at setra hans skal bli selvforsynt med fornybar energi. Den lokale aktøren EnergiPluss har leveret et kombinert anlegg med solceller og batteri. Norges Vel skal følge pilotanlegget og vil dele kunnskap og erfaringer for å øke kunnskap og interesse for bruk av fossilfrie alternativer blant andre gårdbrukere.
Les merHavbruksforskningssenteret CEPAQ (Centro de Pesquisa em Aquacultura) er en viktig del av utviklingen av akvakultursektoren i Mosambik. CEPAQ skal bidra til å skape lønnsom oppdrett av fisketypen Tilapia.
Les mer
Antallet norske bikuber går ned og gir mindre pollinering og honning. Norges Vel utviklet derfor et næringsutviklingskurs for å øke antall honningprodusenter. Kurset er utviklet på oppdrag fra Norges Birøkterlag og Honningcentralen.
Les mer