Etablering av Nasjonalt senter for fjellandbruk
Nasjonalt senter for fjellandbruk ble formelt stiftet 12. mai 2023. Reisen som ledet frem til dette øyeblikket var lang, og startet helt tilbake i 2018 med en telefon fra Øystre Slidre kommune til Norges Vel. Dette ble begynnelsen på et arbeid som Norges Vel har satt stor pris på å få være en del av, og som har vært en utfordring helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag.
Land
Norge
Periode
2018 - 2023
Prosjektleder
Støttet av
Innlandet fylkeskommune
Statsforvalteren i Innlandet
Statsforvalteren i Trøndelag
Øystre Slidre kommune
Arbeidet med å få på plass et Nasjonalt senter for fjellandbruk strekker seg altså tilbake til 2018 – et par-tre år etter at regjeringen hadde besluttet å legge ned forskningsstasjonen og NIBIO sin virksomhet ved Løken gård i Øystre Slidre kommune.
Da ble Norges Vel kontaktet av Øystre Slidre kommune, som ønsket å utforske muligheten for å beholde forsøksaktivitetene og kompetansemiljøet ved Løken, men også se på hvordan miljøet og aktivitetene på gården kunne ytterligere styrkes på en slik måte at det ville gagne hele fjellandbruket.
Forprosjekt fant et behov
Med dette som bakteppe gjennomførte Norges Vel et forprosjekt i 2019/2020 - på oppdrag fra Øystre Slidre kommune og finansiert av Statsforvalteren i Innlandet. Forprosjektet konkluderte med at det er et behov og ønske fra et bredt spekter av interessenter i fjellregionen om en koordinert satsing på fjellandbruket.
En etablering av et senter for fjellandbruk i form av et samarbeidende nettverk, ble sett på som et egnet verktøy for å utnytte ressurser og muligheter som finnes på tvers i fjellregionen.
Fra forprosjekt til etableringsfase
Norges Vel og Øystre Slidre kommune gikk derfor videre med å initiere en etableringsfase for et nasjonalt senter for fjellandbruk. Innlandet fylkeskommune og Statsforvalterne i Innlandet og Trøndelag bevilget midler til dette arbeidet. I denne fasen ble det blant annet opprettet en bredt sammensatt styringsgruppe som hadde som formål å berede grunnen for en formell etablering av senteret.
Styringsgruppa bestod av én representant fra hver av disse organisasjonene: Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Landbruksrådgivning, Norsk Seterkultur, Storsteigen videregående skole, Fjellnettverket, Norges Vel, og Øystre Slidre kommune. Styringsgruppa utarbeidet en anbefaling for hvordan Nasjonalt senter for fjellandbruk kan organiseres og jobbe.
I anbefalingen fra styringsgruppa ble det foreslått at Nasjonalt senter for fjellandbruk skal være et nettverk som jobber for å fremme og styrke livskraftig fjellandbruk i Norge. Målet skal være å bidra til et lønnsomt og bærekraftig landbruk i fjellområdene med utgangspunkt i fjellbygdenes særtrekk og fortrinn og med fjellbondens behov i sentrum. Målet skal oppnås gjennom at Nasjonalt senter for fjellandbruk bidrar til kunnskapsdeling og kunnskapsutvikling, og på denne måten øker fjellbondens kompetanse. Senteret skal bidra til et faglig og sosialt fellesskap på tvers mellom fjellbygdene.
Statlig grunnfinansiering og videre forankring
Prosjektfinansieringen som muliggjorde mye av jobbingen med grunnlaget for en etablering i 2021/2022, opphørte ved prosjektslutt sommeren 2022. Det ble likevel arbeidet videre av enkelte nøkkelaktører for å få til en grunnfinansiering av senteret, og høsten 2022 ble det klart at senteret hadde fått en bevilgning over statsbudsjettet for 2023 på 4 millioner kr. I statsbudsjettet stod det bl.a. at: “Midlane skal gå til rådgiving, formidling av kunnskap og bygging av nettverk” - altså helt på linje med styringsgruppas anbefaling.
Før det ble klart at Nasjonalt senter for fjellandbruk hadde oppnådd en grunnstøtte over statsbudsjettet, hadde Norges Vel sendt inn en ny søknad til Innlandet fylkeskommune for å forsøke å sikre at arbeidet med senteret ikke skulle miste momentum i en viktig fase med tanke på faktisk realisering av senteret. Fylkeskommunen valgte å innvilge søknaden selv om senteret fikk en post på statsbudsjettet. En viktig forutsetning var likevel at arbeidet i prosjektet måtte koordineres godt med arbeidet finansiert over statsbudsjettet.
Et senter med bred støtte i hele fjellregionen
Det overordnede målet for prosjektet finansiert av Innlandet fylkeskommune, var å videreføre forankringsarbeidet igangsatt i tidligere faser (forprosjekt og etableringsprosjekt), slik at senteret kunne etableres med en bred støtte fra nøkkelaktører i hele fjellregionen. For eksempel var en av arbeidspakkene i prosjektet å gjennomføre en systematisk dialog med alle fylkeskommunene som har fjellandbruk, for å orientere om etableringen av senteret samt å få innspill til senterets videre arbeid og organisering. Dette arbeidet ble gjennomført av Norges Vel i tett samarbeid med Fjellnettverket i løpet av 2023.
Parallelt med dette arbeidet, ble det også gjennomført en prosess ledet av Øystre Slidre kommune, hvor man gav åtte yngre fjellbønder i oppgave å svare ut hva norsk fjellandbruk er, hvordan det kan utvikles videre, og hva Nasjonalt senter for fjellandbruk bør fokusere på. Refleksjonene fra denne gruppen ble oppsummert i innspillsrapporten "Fjellandbruket i Norge: Det er produksjon av mat og landskap - i tillegg til beredskap".
Formell etablering
Nasjonalt senter for fjellandbruk ble stiftet 12. mai 2023. Senteret er etablert som et ideelt AS, og eierne er Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Landbruksrådgivning, Fjellnettverket, Norges Vel og Øystre Slidre kommune. Nasjonalt senter for fjellandbruk ledes av et styre som består av sju personer, og som er valgt av generalforsamlingen. Styret et bredt sammensatt og representerer hele fjellregionen. Astrid Øversveen er ansatt som daglig leder for senteret.
Du kan lese mer om hva Nasjonalt senter for fjellandbruk holder på med på senterets hjemmeside.