Antall matusikre mennesker på verdensbasis øker, og målet om null sult innen 2030 virker fjernere enn noensinne.
Den globale matproduksjonen har økt, men likevel lider altfor mange mennesker av sult og underernæring samtidig som store deler av maten som produseres blir kastet!
Utfordringene er mange. I en verden med økende befolkningsvekst, klimaendringer, økonomisk ulikhet og konflikter er matsikkerhet mer aktuelt enn noen gang. Tilgang på nok, trygg, og næringsrik mat er grunnleggende for et velfungerende samfunn, enten det er i Europa eller sør for Sahara.
Selv om Norge og mange utviklingsland står overfor ulike utfordringer når det gjelder matsikkerhet, er det også flere likheter. En bonde i Norge, likt som en bonde i det globale sør, opplever blant annet at klimaendringer påvirker matproduksjonen, og de er begge like avhengige av regler og politikk som støtter dem som matprodusenter.
Hvordan jobber vi med matsikkerhet i Norges Vel?
Matsikkerhet er aktuelt og viktig, enten du bor i Norge eller sør for Sahara. Men utfordringene og løsningene er forskjellige. Klikk deg inn på bildene nedenfor og bli kjent med hvordan vi jobber med matsikkerhet internasjonalt og i Norge.
Hva er matsikkerhet?
FN sin definisjon på matsikkerhet er «Tilgang til nok, trygg og næringsrik mat, for å kunne leve et aktivt og sunt liv»
Men hva betyr det egentlig?
For å oppnå matsikkerhet så må alle mennesker, til enhver tid ha fysisk og økonomisk tilgang til tilstrekkelig, trygg og næringsrik mat som tilfredsstiller kostholdsbehov for et aktivt og sunt liv.
Det betyr altså at alle mennesker alltid skal ha nok mat som er trygg å spise og som gir oss de næringsstoffene vi trenger. Maten skal hjelpe oss å være aktive og holde oss friske. Det handler om at ingen skal gå sultne eller måtte spise usunn mat fordi de ikke har råd til noe annet.
Hva er forskjellen på matsikkerhet og mattrygghet?
Selv om matsikkerhet og mattrygghet refererer til to forskjellige ting, blir disse to begrepene ofte forvekslet. Med mattrygghet menes det at maten blir produsert, tilberedt og oppbevart på en riktig måte, sånn at vi ikke blir syke av maten vi spiser. Matsikkerhet, derimot, handler om tilgang til nok, trygg og næringsrik mat. Med andre ord, mattrygghet er en del av matsikkerheten.