Growing Resilience

Antall matusikre mennesker på verdensbasis øker. I Afrika har matusikkerheten økt fra 45 prosent i 2015, til 61 prosent i 2022. Småskala matprodusenter står for en betydelig del av maten som blir produsert og spist, og de spiller en avgjørende rolle for matsikkerheten. Samtidig er omtrent to tredjedeler av de som opplever usikker tilgang til mat selv småskala matprodusenter. I tillegg er kvinner mindre matsikre enn mat, og gapet i matsikkerheten mellom kvinner og menn har økt.

Program

Growing Resilience

Land

Tanzania
Mosambik
Madagaskar

Periode

2024 - 2028

Kontaktperson

Anita Sæbø

Partner

NORCAP

Donor

Norad

Mål

Hovedmålet til dette femårige programmet er å styrke matsikkerheten for mer enn en million forbrukere i Tanzania, Mosambik og Madagaskar ved å øke småskala matprodusenters produksjon, produktivitet, markedstilgang og klimatilpasning, med et fokus på kvinner.

Om programmet

Growing Resilience programmet sitt hovedfokus for å nå målet om økt matsikkerhet, er å aktivt jobbe med hele verdikjeden. Hovedaktivitetene i programmet er kapasitetsbygging av småskala matprodusenter, deres samvirker og bondeeide selskaper. Dette inkluderer blant annet klimatilpasset produksjon og produktivitet, samt forretningsferdigheter som ledelse, økonomistyring og markedsføring. I tillegg vil bønder motta opplæring for å øke sin kunnskap om hvorfor likestilling er lønnsomt.

Utover opplæring vil programmet jobbe med å aktivt støtte forretning- og verdikjedeutvikling gjennom å organisere bønder, styrke verdikjedekoordinering og sikre tilgang til innsatsfaktorer. Vi skal utvikle finans- og klimatjenester, samt investere i ressurser som lagre, kjøleanlegg, landbruksverktøy og maskiner. Dette kombineres med et fokus på å møte markedsbehov og utvikle rammevilkår i verdikjedene som støtter småskala matprodusenter.

Oppsummert har programmet fem overordnede mål som er:

  1. Økt klimatilpasset matproduksjon og produktivitet for småskala matprodusenter

  2. Styrke kvinnelige småskala matprodusenter

  3. Organisering og bondeeide selskaper

  4. Klimatilpassede småskala matprodusenter

  5. Rammevilkår som støtter småskala matprodusenter