Vellykket pilot for fiskeoppdrett i Mosambik vidererføres i prosjekt

Mosambiks president Nyutsi satte ut første fisk i Norges Vels tilapiapilot

Mosambiks president Nyutsi satte ut første fisk i Norges Vels tilapiapilot

Norges Vel har gjennomført en pilot for tilapia-oppdrett i Mosambik etter modell fra vårt prosjekt på Madagaskar, men tilpasset lokale forhold. Piloten har lagt grunnlaget for en større satsing som nå er i gang med å bidra til matsikkerhet og fattigdomsreduksjon gjennom næringsutvikling innenfor akvakultur.

Land

Mosambik

Periode

Pilot: 2016-2019

Prosjekt: 2020-2023

Kontaktperson

Anne Mugaas

Samarbeidspartnere

Papá Pesca

TechnoServe

Donor

Det norske utenriksdepartementet

Lenker

Les mer om hovedprosjektet i Mosambik

Les mer om Madagaskar-prosjektet

Vi ønsket å videreutvikle en bærekraftig modell for tilapia-oppdrett i Mosambik på basis av de gode resultatene fra arbeidet med småprodusenter på Madagaskar. Den nye modellen skulle være attraktiv for videre finansiering og langsiktige investeringer i verdikjeden for tilapia, både i pilotområdet og i andre aktuelle områder i landet.

En lønnsom og bærekraftig modell for tilapia-oppdrett i Mosambik

Gjennom de 36 månedene pilotprosjektet varte har Norges Vel og samarbeidspartnerne etablert og demonstrert en helhetlig modell for lønnsom tilapia-oppdrett i Chokwé-regionen i Gaza-provinsen i Mosambik. Vi har samarbeidet med en norsk spesialist innen lønnsom tilapia-oppdrett med solid erfaring fra Asia, den lokale bedriften Papá Pesca og utviklingsorganisasjonen TechnoServe. 

Papá Pesca har hatt ansvar for den praktiske implementeringen av demonstrasjonsområdet, samt opplæring og oppfølging av målgruppen. Deltakerne er enkeltpersoner som har ønsket å lære praktisk og teoretisk tilapia-oppdrett, og som ser på dette som en fremtidig næringsvei. Programmet har hatt lik fordeling av kvinner og menn.

Piloten har omfattet hele den integrerte kjeden av produksjonsaktiviteter fra egg til marked:

  • Klimatilpasset og miljømessig bærekraftig design og bygging av dammer med systemer for vanninntak og -utslipp.

  • Produksjon av grøntvann (næringsrikt vann som reduserer fôrbehovet), utsetting av fisk i dammer, fôring, produksjonsoppfølging, innhøsting, sortering og nedkjøling av fisken for salg.

  • Opplæring i grunnleggende økonomiforståelse, og markedsføring og salg gjennom en felles enhet.

Produsentene oppnådde en brutto lønnsomhet på opptil 38 prosent i produksjonssyklusen i den varme perioden i 2018. Det ble også gjennomført tester og startet utvikling av markedet for tilapia.

En planlagt forening for felles innsatsvarer, felles opplæring for produsenter og felles markedsføring og salg ble utsatt til videre finansiering etter piloten var klarlagt.

God etterspørsel lokalt og markedsstudier nasjonalt

Tilapia er kjent for de fleste, og med rimelige priser har det generelt vært god etterspørsel etter fisken. Men siden tilapia ikke er tilgjengelig overalt, ble det gjennomført en lokal markedsstudie for å kartlegge potensialet ytterligere:

  • Fersk fisk ble solgt fra oppdrettsanlegget rett etter innhøsting, hovedsakelig kjøpt av kvinner for videresalg på lokale markeder.

  • Testsalg i hovedstaden Maputo viser stor etterspørsel også der. Maputo kan bli et aktuelt marked ved større og mer regelmessig produksjonsvolum.

  • Andre markeder eller markedssegmenter som frossen fisk og eksport ble vurdert. Lønnsomhet her krever et mye større volum, regelmessighet i produksjonen, samt en del investeringer.

Stort potensial for å utvikle sektoren for tilapia-oppdrett i Mosambik

TechnoServes studie for å kartlegge det nasjonale potensialet for industriutvikling av tilapia-oppdrett som egen sektor ble presentert for myndigheter, private aktører og givere.

Konklusjonen var at det er et stort potensial for å utvikle oppdretts-sektoren i Mosambik. Studien anbefalte også at en slik utvikling må skje gjennom gradvis oppbygging med lønnsomhet og bærekraft. Modellen som Norges Vel har testet ut og gjennomført i piloten ble anbefalt, men med flere aktører og forbedrede rammevilkår. En 15-års plan for utvikling av sektoren med rammer for finansieringsbehov og rollefordeling ble foreslått.

Myndighetenes planer, policyer og lover rundt akvakultur er noe utviklet i løpet av pilotperioden og er fortsatt under gradvis forbedring.

Piloten videreføres som fireårig prosjekt

Pilotprosjektet oppnådde en positiv evaluering fra rådgivingsenheten i KPMG Norge. Den norske ambassaden i Mosambik og Norges Vel har inngått en avtale om å videreføre piloten i et hovedprosjekt over fire år fra desember 2019 sammen med partner Papá Pesca.

I løpet av denne perioden skal enkeltpersoner læres opp i entreprenørskap og lønnsom og praktisk tilapia-oppdrett. Den planlagte integratoren skal også etableres som en bærekraftig forening der målet er å produsere rundt 900 tonn tilapia for salg til aktuelle markeder i Gaza-provinsen og Maputo.

Integratoren vil også arbeide for at rammevilkårene for videre etablering av selvstendige SMBer med tilapia-oppdrett kan lykkes utenfor hovedprosjektet. Denne foreningen skal på sikt også arbeide tett med myndighetene for å oppnå nødvendige rammevilkår for en bærekraftig næringsutvikling.

Norges Vels bidrag og rolle

  • Prosjekt- og prosessledelse

  • Organisering, forretningsutvikling og markedsretting

  • Sikre deltakelse og eierskap fra produsenter og entreprenører i verdikjeden

  • Sikre likestilling med 50 prosent kvinner og menn fra målgruppen

  • Sikre klimatilpasset og miljømessig bærekraftig tilapia-oppdrett

  • Utvikle en bærekraftig tilapia-modell for ytterligere anvedendelse i nye områder

Bærekraftsmålene i prosjektet

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.

Dette prosjektet bidrar til:

Mål 1: Utrydde fattigdom

Mål 2: Utrydde sult

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Mål 17: Samarbeid for å oppnå målene