Skaper matsikkerhet og arbeidsplasser
Sammen med den Tyske utviklingsorganisasjonen GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) er Norges Vel i gang med å etablere et nytt kooperativ som allerede har 50 fiskeoppdrettere på øst-kysten av Madagaskar.
Madagaskar er et av verdens fattigste land med stort behov for bedre ernæring, inntekter og flere arbeidsplasser. Målet med dette prosjektet er at flere innbyggere skal få tilgang til proteinrik mat, og at det skapes flere faste arbeidsplasser med tilstrekkelig inntekt for lokale kvinner og menn.
Land
Madagaskar
Periode
Oktober 2019 – 2021
Prosjektleder
Partner
Donor
Faktaark
Samarbeidsløsning som gir gode resultater
I dette prosjektet, som støttes av GIZ, skal det opprettes et nytt kooperativ med minst 40 småprodusenter som skal starte med bærekraftig oppdrett av ferskvannsfisken tilapia i kommunen Brickaville.
- I dag er etterspørselen etter fisk langt større enn tilbudet, så vi regner med at salget er sikret til relativt stabile priser. Småprodusentene i de syv kooperativene vi har etablert tidligere, har nesten tredoblet sine inntekter, sier prosjektleder Anne Mugaas i Norges Vel.
Småprodusentene har nesten tredoblet sine inntekter
Det nye kooperativet skal også organiseres under produsentorganisasjonen Tilapia de l’Est (TDE). TDE ble etablert i 2014 av den lokale NGO-en MIDEM (Mission Indépendante pour l’Education et le Dévelopment à Madagascar) i samarbeid med Norges Vel, og med støtte fra Norad.
Det nye prosjektet, som støttes av GIZ, kompletterer arbeidet med å utvikle kooperativunionen og de eksisterende syv kooperativene i denne tredje perioden med Norad-støtte (2020-2023).
GIZ skal i tillegg bidra til å styrke TDEs klekkeri med en dypvannsbrønn som sikrer produsentene kontinuerlig vann for yngelproduksjon, også i tørre perioder av året.
Bønder blir fiskeoppdrettere
- De 50 nye småprodusentene er bønder med middels store gårder. Hver produsent skal ha to dammer hver for oppdrett av tilapia. Finansieringen av dammene dekkes av fremtidig profitt fra fiskeoppdretten, sier Mugaas.
TDE skal stå for opplæring og teknisk støtte til bøndene. De leverer også fiskeyngel og fôr, og fisken skal selges gjennom TDEs etablerte markeds- og salgskanaler. Det økte produksjonsvolumet som det nye kooperativet skaper vil bidra til jobbskaping langs hele verdikjeden.
Vil forbedre nasjonale rammevilkår
Prosjektet skal også gi innspill til myndighetene for å bidra til å forbedre strategier, planer, lovverk, kompetanse, dokumentasjon og praksis for bærekraftig oppdrett av ferskvannsfisk på Madagaskar.
Dette arbeidet vil foregå i samarbeid mellom GIZ, Norges Vel, TDE, fiskerimyndighetene på Madagaskar og franske APDRA og tyske COFAD, to andre organisasjoner på Madagaskar. Også Verdensbanken vil bidra noe i dette arbeidet.
Prosjektet skal bidra til å
Øke tilbudet av fersk tilapia til lokalbefolkningen for økt matsikkerhet
Øke antall arbeidsplasser og inntektsmuligheter gjennom oppbygging av verdikjede for tilapia rundt Brickaville og hovedstaden Antananarivo
Økt inntekt og arbeid for nye tilapia-produsenter og tilgang på fisk for deres familier
Minst 30 prosent kvinnedeltakelse, og pågående arbeid for styrket likestilling
Videreutvikle markedsføringen av fiskeprodukter i Antananarivo
Opprette et nytt kooperativ med minst 40 bærekraftige fiskeoppdrettere i TDE
Opprette dypvannsbrønn på TDEs klekkeri for sikring av yngel året rundt
Bidra til å gjøre TDE til en finansiell bærekraftig og uavhengig produsentorganisasjon
Øke arbeidskapitalen i TDE for å oppnå tilgang til finansiering for fremtidige investeringer etter at eksterne støtteprogram er avsluttet
Norges Vels bidrag og rolle
Prosjektledelse og kvalitetssikring fra A-Å
Sikre likestilte muligheter for kvinner og menn
Sikre teknisk opplæring og kvalitetssikre oppdrettsnæringen
Bidra til å sikre markedstilgang og produktutvikling for produsentene
Sikre klimatilpasset og bærekraftig utvikling av oppdrett
Sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold og håndtere risiko
Gi opplæring og rådgivning i strategi, økonomistyring, organisering og business-utvikling
Påvirkningsarbeid for bærekraftige rammevilkår for utvikling av oppdrett og næringsutvikling på Madagaskar spesielt og Afrika generelt
Bærekraftsmålene i prosjektet
Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.
Dette prosjektet bidrar til: