Regionalt samvirkeprogram
Samvirkemodellen gir bønder en måte å organisere bedriften sin på for å få høyere og mer forutsigbar inntekt. Samvirker kan være effektive og viktige for bøndene hvis de forvaltes på en god måte. FN løfter fram samvirker som viktige for lokalt basert, økonomisk og sosial utvikling.
I Afrika er det anslått at kvinner produserer opptil 80 % av maten, men de bidrar mest i de lavere og mindre inntektsgivende delene av verdikjeden. Ved å organisere seg i samvirker kan kvinner få bedre tilgang til produksjonsressurser, og en sterkere stemme i bedriftens styring. På den måten vil de også fåmulighet til å lære om demokratiske prosesser og strategisk arbeid.
Kvinner i Afrikanske land bidrar i mindre grad i formelle beslutningsprosesser og som aktive i samvirker, sammenlignet med menn. Samtidig er de politiske rammebetingelsene i Tanzania eller Mosambik i varierende grad oppdaterte og/eller fremmende for samvirkebevegelsen.
Program
Land
Tanzania
Mosambik
Periode
2024 - 2028
Kontaktperson
Partner
AMPCM
Tanzania Federation of Co-operatives
Moshi Co-operative University
Catholic University of Mozambique
International Cooperative Alliance
Donor
Mål
Programmet er en del av Growing Resilience, der det gjennomgående målet er å øke matsikkerheten i Tanzania og Mosambik gjennom bærekraftige lokale verdikjeder.
Vi vil støtte opp under utvikling av gode eksempler for å spre kunnskap om hvordan kvinner kan bli mer aktive i både medlemsdemokratiet og i de bedriftsrelevante aktivitetene i et landbrukssamvirke. Da er de avhengige av både gode rammebetingelser, og systematisk arbeid innad i samvirkene og i samvirkebevegelsen.
Om prosjektet
Prosjektet jobber på flere områder:
1. Caser: Champion Coooperatives for kvinner i Tanzania og Mosambik
Gjennom prosjektet skal vi etablere og støtte i å utvikle 18 nye kvinnelige landbrukssamvirker gjennom formell etablering, vedtekter, opplæring og forretningsutvikling.
Prosjektet vil også styrke sju eksisterende blandede landbrukssamvirker i Manyara, Tanzania gjennom åoppdatere strategier for økt likestilling, forbedre bedriftskompetanse p og sikre mer aktiv involvering av kvinner.
I tillegg skal vi styrke to interesserorganisasjoner for samvirker, på deres systematiske arbeid med å løfte fram kvinner i samvirker, både, gjennom opplæring i viktigheten av kvinner som aktive bidragsytere i samvirkene og gjennom etablering av nettverk og formidling av gode eksempler, og styrking av relasjoner og samarbeid.
2. Kunnskapsutvikling
Formålet med kunnskapsdelen er å følge arbeidet med Champion Cooperatives for kvinner, gjennom å dokumentere og formidle erfaringer, og ved å bidra med forskningsbaserte innspill gjennom hele prosjeket.n. Dette gjelder særlig arbeidet Champion Cooperatives, og for å sikre at erfaringene kan deles, brukes og institusjonaliseres utover case-samvirkene.
MOCU vil også støtte et universitet i Mosambik med å utvikle læreplankurs relatert til samvirke ved deres universitet.
3. Politisk påvirkningsarbeid: Samvirkelovverk og relevant politikk
Norges Vel mener bøndenes stemmer og innflytelse vil styrkes gjennom sterke samvirkeorganisasjoner. Programmet vil derfor arbeide både nasjonalt og på afrikansk nivå for å øke kapasiteten for påvirkningsarbeid og for å fremme møtearenaer på høyt nivå.
Dette skal oppnås ved å utvikle et verktøy for påvirkning og lobbyvirksomhet for Mosambik og Tanzania, samt heve kompetansen på påvirkningsarbeid for de nasjonale samvirkeorganisasjonene i disse landene. Programmet vil også støtte pågående regionale prosesser for en ny afrikansk modell-lov for samvirker, med spesiell oppfølging i Mosambik og Tanzania. Videre vil det arrangeres møter på toppnivå for å forbedre det systematiske arbeidet med påvirkningsarbeid på nasjonalt nivå.