Lønnsom og bærekraftig fiskeoppdrett på Madagaskar

Fisk og annen sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, men historisk har flere forsøk med lønnsom ferskvannsoppdrett mislyktes. Siden 2011 har Norges Vel støttet utviklingen av verdikjeden fra egg til bord gjennom tilapia-oppdrett som en klimarobust og bærekraftig næring. Målet da og fremover i perioden 2024-2026 er å bidra til matsikkerhet, økte inntekter og flere arbeidsplasser.

Om prosjektet

Dette prosjektet er en forlengelse av våre tidligere prosjekt om fiskeoppdrett for lønnsom næringsutvikling på Madagaskar. Resultater og evalueringer fra tidligere perioder kan dere finne her.

Program

Growing Resilience

Land

Madagaskar

Periode

2024 - 2026

Kontaktperson

Anne Mugaas

Partner

Tilapia de l’Est (TDE)

Donor

Norad

Mål

  • Salg av årlig forbruk av fisk til over 300 000 konsumenter på Madagaskar

  • Produksjons- og salgsøkning av tilapia: 1600 tonn fra TDE

  • TDE, samvirkene og medlemmene står støtt på egne ben og er bærekraftige – økonomisk, organisatorisk, miljø- og klimamessig samt sosiokulturelt og teknisk/ kompetansemessig (inkl. nettverk)

  • Rammevilkår for samvirke vs. uformelle oppdrettere og bedrifter generelt er forbedret

Norges Vel’s bidrag og rolle

  • Prosjektledelse og kvalitetssikring fra A-Å innen likestilling, godt styresett, klimarobust samt miljøvennlig og bærekraftig oppdrett, menneskerettigheter og håndtering av risiko

  • Gi opplæring og rådgivning i strategi, økonomistyring, organisering samt business- og markedsutvikling

  • Påvirkningsarbeid for bærekraftige rammevilkår for utvikling av oppdrett og næringsutvikling på Madagaskar spesielt og Afrika generelt