Agroøkologi i Mosambik

Sulten øker i Afrika, og Mosambik står overfor en alvorlig sultsituasjon. Småskala matprodusenter sliter med ineffektive lokale matverdikjeder, mangel på innsatsfaktorer og dårlig tilgang til markeder. Kvinner, som utgjør en betydelig del av arbeidsstyrken i landbruket, har færre ressurser og muligheter. Klimaendringer kommer i tillegg til disse problemene med ekstremvær og uforutsigbare vekstsesonger.

Program

Growing Resilience

Land

Mosambik

Periode

2024 - 2028

Kontaktperson

Cornelius Johannes Van Blerk

Partner

Ophavela
UPC-N
UPC-Z
UGCAN
CPPAN

Donor

Norad

Mål

Vi skal hjelpe 5000 småskala bønder i Nord-Mosambik med å oppnå matsuverenitet, øke inntektene sine og bygge motstandsdyktighet mot klimaendringer. Ved å styrke bøndene med lokal kunnskap, sosial støtte, nødvendige innsatsfaktorer og tilknytning til markeder, sikter vi mot å utvikle et regionalt nettverk av agroøkologiske knutepunkter som vil fungere som en modell for å skalere matsikkerhet og suverenitet til resten av Mosambik.

Om prosjektet

Prosjektet jobber innenfor seks nøkkelaktiviteter for å nå det overordnede målet:

  1. Skalering av agroøkologi: Vi bruker bonde-til-bonde tilnærmingen og lokale bondehåndbøker tilpasset mosambikisk kontekst for å spre effektive agroøkologiske (AE) praksiser, og å katalysere et paradigmeskifte i bøndenes tankegang.

  2. Agroøkologiske Knutepunkter: Vi skal etablere 25 agroøkologiske knutepunkter i fem distrikter i Nampula- og Zambezia-provinsene for å fremme lav-input, naturbasert jordbruk.

  3. Opplæring av Agroøkologiske-promotører: Vi skal øke antall promotører årlig for å veilede flere familier og øke bevegelsen.

  4. Opprettelse av frøbanker og distribuering av innsatsmidler: Distribuere nødvendige frø, frøplanter, husdyr og jordbruksverktøy. Støtte og opplæring i etablering og forvaltning av samfunnsfrøbanker.

  5. Likestilling og styrking av kvinner: Gi intensiv opplæring for kvinnelige bønder. Skape tiltak for å adressere kjønnsulikheter relatert til matsikkerhetsresultater.

  6. Fellesskaps sparegrupper: Oppmuntre og støtte selvfinansieringsaktiviteter blant bønder.

  7. Nasjonal påvirkning: Fremme agroøkologiske metoder på nasjonalt nivå.

  8. Kapasitetsbygging: Styrke en agroøkologiskparaplykooperativ for å koble AE-produsenter med formelle lokale markeder.