Avfall blir til energi og arbeidsplasser i Kenya

Store fjell med bagasse, avfallet fra sukkerproduksjonen

Store fjell med bagasse, avfallet fra sukkerproduksjonen

Avfallet fra sukkerproduksjonen som tidligere bidro til miljøskadelig metanutslipp, skal nå bli til miljøvennlig energi og arbeidsplasser. Gjennom prosjektet Biofuel4Kenya skal det etableres lokale foretak for produksjon av biomassebriketter fra avfallet.

Land

Kenya

Varighet

2018 -2021

Kontaktperson

Jorunn Tønnesen

Prosjekteier

NIBIO (Norsk institutt for Bioøkonomi)

Samarbeidspartnere

KEFRI (Kenya forest research institute)

Fine Aroma

MJCU (Migori J Cooperative Union)

Donor

Norad

Norad rammeavtale

Hvert år skaper Kenyas sukkerproduksjon rundt 2,4 millioner tonn bagasse, et fibermateriale som gjenstår etter at saften fra sukkerrørene er skilt ut. En stor del av bagassen benyttes til oppvarming i fabrikkene, mens nesten en million tonn bagasse blir dumpet eller brent. Dette er et miljøproblem som gir store utslipp av klimagasser.

I samarbeid med NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) skal Norges Vel bidra til næringsutvikling basert på bagasse i prosjektet Biofuel4Kenya. Det etableres lokale foretak og arbeidsplasser som skal omdanne avfallet fra sukkerproduksjonen til miljøvennlige fyringsbriketter som kan erstatte trekull og bidra til redusert avskoging.

Utvikler kommersielle verdikjeder innen fornybar energi

Biofuel4Kenya skal bedre betingelsene for bedrifter og private aktører slik at de kan etablere og utvikle kommersielle verdikjeder innen fornybar energi.

Prosjektet bygger på et tidligere initiativ fra Norges Vel, finansiert av Nordic Climate Facility På basis av det forrige prosjektet skal det nå utvikles mer effektive forbrenningssystemer og maskiner for produksjon av fyringsbriketter av høy kvalitet basert på karbonisert bagasse.

Styrker lokale kooperativer

Utviklingen av produksjonslinjene er lagt til tre kooperativer som får opplæring i produksjon, organisering, salg og økonomiforvaltning. Opplæring i forretningsetablering og utvikling av forretningsplaner er en del av prosjektet og tar sikte på å bistå entreprenører med å utvikle deres forretningsideer, spesielt innen fornybar energi.

Kooperativene skal stå på egne bein ved avslutningen av prosjektperioden. I tillegg skal utviklingen av teknologi, produksjonsmetoder, økonomiske modeller og forretningsmodeller danne grunnlag for flere lignende initiativ og investeringer. Også lokale entreprenører skal få råd, kursing og veiledning på områder der de trenger hjelp for å få fart på egen virksomhet eller bli i stand til å starte opp for seg selv. Tilgang på kapital er utfordrende for mange entreprenører, og prosjektet vil også etablere en modell for et slikt samarbeid med en lokal finansinstitusjon.

Reduserer avskoging og helseskader hos kvinner og barn

Produksjon av biomassebriketter vil bidra til å redusere utslipp av skadelige klimagasser fra bagasse-deponiene og skape nye arbeidsplasser. I tillegg vil brikettene bidra i arbeidet med å redusere landets avskoging gjennom å tilby gode alternativ til trekull som brensel.

Avskoging i  Kenya er et stort problem fordi store deler av befolkningen bruker nettopp ved og trevirke til oppvarming og matlaging. Kvinner og barn som oppholder seg mye innendørs der det lages mat vil med de nye brikettene, bli mindre eksponert for helseskadelig røyk.

Økt tilbud av biomassebriketter  kan erstatte  trekull og steinkull, noe som kan bidra til å løse noen av Kenyas problemer relatert til energi, økonomi og miljø.

Norges Vels bidrag og rolle

  • Prosjektets lederteam sammen med NIBIO og KEFRI

  • Organisasjonsutvikling og kapasitetsutvikling

  • Forretningsplan, verdikjeder, konkurrentanalyser

  • løfte frem  likestilling og kvinners deltagelse

  • Sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold og håndtering av risiko for produsentene 

  • Systemer for datainnsamling og registrering

Resultater

Biofuel4Kenya skal etablere en økonomisk bærekraftig verdikjede innen bioenergi for å bidra til økonomisk vekst, fattigdomsbekjempelse og lavere karbonutslipp.

  • Prosjektet skal gi private aktører tilgang til forbedret -teknologi som kan benyttes i kommersiell produksjon av briketter basert på bioavfall

  • Styrke partner-kooperasjonenes tekniske kunnskap og organisasjonskapasitet

  • Etablere lokale bioenergi-foretak som er bærekraftige, kopierbare og interessante for investorer

  • Utvikle forretningsmodeller og finansieringsmekanismer for kommersielle konsepter for bioenergi, slik at de kan oppskaleres og kopieres av private aktører i nye markeder

Bærekraftsmålene i prosjektet

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.

Dette prosjektet bidrar til: