Økt matproduksjon på norske ressurser

Hvor skal vi dyrke all maten? I dag dyrker vi mat og fôr på under tre prosent av landarealet i Norge! For å kunne arbeide mot målet om 50 prosent selvforsyning, er vi nødt til å fokusere på å øke matproduksjonen på norske ressurser. Vi må tenke nytt og se muligheter.

Økende temperaturer, lengre vekstsesonger og uforutsigbar nedbør er utfordrende for norsk landbruk, men kan vi bruke klimaendringene til å se nye muligheter?

Med klimaendringene vi har sett de siste årene, viser det seg også at det kan være mulig å dyrke mat der det tidligere har vært for kort vekstsesong for en del matplanter. Dette betyr at vi kan eksperimentere med å dyrke mat høyere til fjells og lenger nord enn tidligere. Vi kan også utforske nye arter og sorter som kan trives under norske forhold. Belgvekster, bokhvete, bær og flere typer grønnsaker er eksempler på sorter vi kan dyrke i større grad i Norge.

Økt matproduksjon på norske ressurser bidrar ikke bare til lokal mat, men også økt verdiskapning, arbeidsplasser og bosetting i hele landet.

Se hvordan vi jobber med fjellandbruket