Årets jordgründer skaper gull av ull
Mathias Hoel og Woolero ble årets jordgründer og mottok Norges Vels Gründerpris for 2023. Med ullavfall har gründeren utviklet et helt nytt komposittmateriale, som utgjør et næringsrikt og fullstendig komposterbart alternativ til plast og torv.
Kåringen fant sted 15. november på arrangementet Gründerkraft i regi av Norges Vel. Temaet for årets Gründerpris har vært jord, og det kom inn over 50 nominasjoner, mange svært gode. Mathias Hoel og Woolero var finalist sammen med Steinar Wasmuth i Bioretur og Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi i Smartsoil Biotech.
Gründerprisen ble overrakt av Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel:
- Vi har sett etter gründere som tar arbeidet med jorda på alvor, og viser at det er rom for nytenkning og gründerskap også her. Woolero har vist at det er mulig å omdanne utfordringer til innovative, bærekraftige løsninger. Deres strategi med å tilføre merverdi ved å gjøre overskuddsull til bærekraftige produkter, løser ikke bare utfordringer knyttet til ullavfall og ikke-fornybare materialer, men arbeidet er også et utmerket eksempel på sirkulærøkonomi.
Enkel og nyskapende løsning
Ideen bak Woolero er enkel og samtidig nyskapende: Ta restprodukter fra norsk industri, spesielt overskuddsull som tradisjonelt ikke har noen bruk i tekstilindustrien, og omform dem til verdifulle jordforbedringsprodukter.
Oppstartsbedriften, med utspring fra NTNUs Entreprenørskole i 2021, vil øke fortjenesten på restråstoffene, og samtidig redusere bruk av ikke-fornybare materialer i norsk jord- og skogbruk. Bedriften skaper verdi av et avfallsprodukt ved å produsere fornybare produkter som organisk gjødsel, trebeskyttelse og nedbrytbare plantepotter som erstatter plastpotter.
Ekstra sirkulært blir det når de nå setter opp en produksjonslinje for sine produkter på en nedlagt plastfabrikk.
Uttalelse fra Mathias ved prisoverrekkelsen
-Det at folk ser verdien i det vi jobber med som er et mindre oppstartselskap, som har sterke visjoner og ambisjoner om å vokse og bli en stor bidragsyter til et bærekraftige skifte, setter jeg utrolig stor pris på. Det betyr selvfølgelig mye for meg personlig, men også for selskapet. Denne støtten gjør at vi fortsatter å ha tro på det vi jobber og brenner for!
Les finalistintervjuet med Mathias
Juryens begrunnelse
- Jordforbedring, jordhelse og karbonbinding var sentrale stikkord for løsninger vi så etter hos årets gründer, og gjerne i kombinasjon med teknologiske og digitale løsninger.
Ut over dette har juryen også vurdert om kandidaten er fremtidsrettet og nyskapende, og bidrar til lokal utvikling. Innsatsen skal kunne stå som mønster for annen nyskaping og vinnerne har fokus på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet, sier juryleder Kari Clausen som leder Norges Vels utviklingsarbeid i Norge.
Dette er juryens begrunnelse da de enstemmig innstilte Mathias Hoel og Woolero til Norges Vels Gründerpris 2023:
Dette produktet løser mange problemer med forurensing og kan bidra til jordforbedring. Gründeren bruker et naturprodukt som vanligvis kastes for å skape et miljøvennlig produkt som erstatter et produkt som ikke bør kastes.
Gründeren har utviklet er et helt nytt materiale med unike egenskaper. Produktet fungerer både som potter og gjødsel. Her blir det mulig å faktisk få betalt for ull som vanligvis kastes. Topp håndtering av noe som ikke bør være avfall.
Dette er et utmerket eksempel på sirkulærøkonomi, der gründeren skaper merverdi ved å skape et miljøvennlig produkt av et restprodukt.
Hederlig omtale
Disse to finalistene mottok diplom med hederlig omtale:
Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi er gründerne bak Smartsoil Biotech i Drøbak som bidrar til bedre jordhelse med avansert DNA-teknologi, kunstig intelligens og mikrober. Deres produkter og tjenester har fokus på biologien i jordsmonnet, i kontrast til de siste tiårenes jordbruk med kunstgjødsel og sprøyting. Tilførsel av høykvalitets mikrobiota og bruk av avansert DNA-teknologi representerer helt nye verktøy for bærekraftig matproduksjon, karbonfangst og bevaring av matjord.
Juryen sier blant annet:
Selskapet kartlegger og anvender nyttige mikroorganismer i jord for å skape bedre jordhelse. Dette er en nyvinnende løsning i en litt tidlig fase, men som kan ha store positive virkninger lenger frem i tid om de lykkes. Juryen gir gründerne hederlig omtale for å oppmuntre til å fortsette med dette viktige arbeidet
Steinar Wasmuth er gründeren bak Bioretur i Bergen som tilbyr teknologi og tjenester for bærekraftig behandling av fiskeslam fra landbaserte fiskeoppdrettsanlegg. En fast månedsavtale inkluderer hele pakken med teknologi, drift, vedlikehold og bærekraftig håndtering av fiskeslammet. Næringsstoffene i fiskeslammet resirkuleres til en næringsrik råvare til bruk i gjødsel, som i stor grad kan erstatte kunstgjødsel.
Juryen sier blant annet:
Det er mange som nytter fiskeslam til gjødsel og jordforbedring, men det som er spesielt her er at de leverer en abonnements-tjeneste som tar for seg hele behandlingen fra avfall til gjødsel. Tjenesten er god sirkulærøkonomi fordi den løser store problemer med avfallsbehandling fra oppdrettsindustrien og knapphet på ikke-fornybare ressurser som fosfor og nitrogen.
Les finalistintervjuet med Steinar
Årets Gründerpris-jury
Katrine Engdahl er matgründer og opptatt av regenerativt landbruk og god dyrevelferd. Hun er gründer av selskapet Kolonihagen.
Brian Tsuyoshi Takeda er kråkebollegründer og vinner av Norges Vels Gründerpris 2022. Han er gründer av Urchinomics.
Maren Holthe er opptatt av bærekraftig matproduksjon og jordhelse og arbeider som rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Øst.
Elin Kubberød er professor og underviser i entreprenørskap og innovasjon ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Anne Strøm Prestvik er seniorrådgiver for landbruk i Norges Vel, og da spesielt innen jordhelse og eldre nordiske kornsorter.
Kari Clausen leder Norges Vels utviklingsarbeid i Norge. Avdelingen hennes arbeider med flere aktuelle og jordrelaterte prosjekter.