Bli med på lokalmatreisen
I lokalmat-appen LocalFood møtes de som produserer kortreist mat og de som kjøper den. Mesterkokk Truls Torp Karlsen reiser fra gård til gård for å kokkelere med lokale råvarer og deler resultatet med deg.
- Norge har noen av verdens beste råvarer, og jeg vil bidra til mer stolthet over norske mattradisjoner gjennom å synliggjøre de gode lokalmat-produsentene fra appen. Produsentenes engasjement smitter, og det er deres historie og lidenskap jeg forsøker å formidle fra mine gårdsbesøk i Lokalmatreisen, sier han.
Vil gjøre en større forskjell
Truls er kjent som Finessekokken og vinner av MasterChef 2020. Opprinnelig er han byggingeniør, men matinteressen har han hatt siden barndommen. Når han nå som gründer, matkonsulent og kokk har gått inn på eiersiden i LocalFood, er det for å gjøre en forskjell.
- Jeg vil gjøre norske matvarer og lokale matprodusenter mer kjent for folk flest. Vise hvor maten kommer fra. På lang sikt håper jeg at dette bidrar til at flere vil synes det er attraktivt å produsere mat, slik at også nye generasjoner tar valget om å starte selv eller overta drift istedenfor å legge ned.
Utvikler egne oppskrifter for lokalmat
Nå reiser han Norge rundt og filmer, fotograferer, smaker og kokkelerer for å skape nye oppskrifter og spennende innhold sammen med bøndene og mathåndverkerne i appen.
- Det finnes så mange forskjellige råvarer, men ikke alle vet hvordan de skal tilberede kjøtt av ullgris, alpakka, eller knutekål for den saks skyld. Vi må lære hvordan vi skal bruke maten for at vi skal tørre å kjøpe den. Derfor utvikler vi egne oppskrifter for å gjøre det enkelt å prøve nye råvarer til middag, sier matformidleren.
Flere bønder inn med REKO
I dag har LocalFood 222 leverandører, og 1572 kunder med brukerkonto. Mange av leverandørene er fra Østfold, men flere kommer til fra hele landet. Fem REKO-ringer er med så langt, og noen av ringene tar nå kun bestillinger i appen.
- Vi har samarbeidet med Norges Bonde- og Småbrukarlag og REKO-Norge for å skape et bedre bestillings- og salgsalternativ for REKO-ringene gjennom appen. Nå ligger løsningen der og alle ringer er velkomne inn for å prøve, sier Aleksander Gjessing som er teknologigründeren bak LocalFood.
Det har vært en lang vei fra idé til dagens mobilapp med produsenter og kunder, og her kan du lese mer om Aleksanders gründerreise med LocalFood.
Vil bli hele Norges lokalmat-app
- Vi ønsker at LocalFood skal bli hele Norges lokalmat-app, slik at flere blir kjent med all den spennende og gode maten som finnes der ute. Derfor hjelper vi til med å synliggjøre og profilere produsentene. De må bruke sin tid til det de er best på, å produsere mat og ta vare på dyr og avling. Det er her Truls kommer inn med Lokalmatreisen, der han skaper synlighet på nett og i sosiale medier. Men vi er også til stede på arrangementer for lokalmat, der Ann Kristin alltid er på plass, sier Aleksander.
Ann Kristin Andreassen er godt kjent som matfrua fra Østfold der hun har arbeidet med lokalmat og nettverksbygging innenfor landbruk og matproduksjon i en årrekke. Hun er også markedskoordinator for LocalFood: - LocalFood er en fin måte å styrke og synliggjøre de små produsentene på som ikke kommer inn i de store kjedene. Derfor er dette arbeidet vi gjør så viktig, sier hun.
Glad for støtten fra LocalFood
- Vi ville aldri fått så mye markedsføring uten hjelp fra teamet i LocalFood, sier Svanhild Fosser.
Hun driver Mølle Haugen, et småbruk i Rakkestad med økologisk produksjon og foredling. Her lager hun blant annet lapskaus, syltetøy, sirup, saft, honning (NM-gull) og kaker.
- LocalFood-appen er helt genial, og den er mye enklere for oss å administrere enn bestillinger på Facebook. Vi kan presentere varene våre per produkt og legge inn både bilde og tekst. Kundene får bedre oversikt over hva som tilbys, og de får varsler når nye varer legges ut. Forrige gang fikk jeg alle bestillingene i appen, ingen gjennom REKO-ringens facebook-gruppe, sier Svanhild.
Den første REKO-ringen i appen
Hun er med i REKO-ringen i Moss, den første ringen i LocalFood. Hun har også vært med i arbeidet med på å tilpasse appen for produsenter og kunder av REKO.
- Vi har fått med de aller fleste produsentene fra REKO-ringen inn i appen, og kundene våre er veldig fornøyde. Mange synes REKO-bestillinger på Facebook kan være litt forvirrende med lite informasjon, og de ønsker kanskje ikke at andre skal se hva de bestiller, slik det er i facebook-gruppene.
Eksklusive lokalmatkasser
For å gjøre det enda enklere for oss som kjøper og tilbereder maten, setter også Truls sammen matkasser med alt vi trenger.
- Med Lokalmatkassa retter vi oss inn mot helg og ekstra kos. Her kan folk prøve nye råvarer og bli kjent med flere produsenter fra eget lokalområde. Kassene kommer i begrenset antall og blir dermed litt eksklusive og ettertraktede, en produsent har jo ikke uendelig mengde av en spesiell råvare.
Når Truls utvikler oppskrifter for matkassene er det gjerne med råvarer som ikke er å finne i en vanlig butikk. Innhold og oppskrifter avhenger av råvarene hos det enkelte områdets lokale produsenter.
Lokalmat er et bærekraftig valg
En av fordelene med lokalmat er at den ofte er ferskere enn mat som er transportert over lange avstander. Når matvarer blir høstet og bearbeidet lokalt, trenger de ikke å reise langt for å komme på tallerkenen din. Dette betyr at du får friskere produkter, og samtidig reduseres miljøpåvirkningen ved transport og lagring.
- Jeg vil så klart anbefale alle å bruke LocalFood-appen, men uansett, kjøp lokalmat av bønder der du bor. Når du kjøper lokalmat tar du et bærekraftig valg som støtter lokalt næringsliv. I tillegg får du kvalitetsråvarer fra produsenter som er opptatt av dyrevelferd og biologisk mangfold, avslutter Truls.