En viktig bank for fremtiden
Tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten. Derfor tar Norsk Bruksgenbank frem igjen eldre norske og nordiske plantesorter som har andre egenskaper enn dagens sorter.
- Å oppformere eldre sorter korn og grønnsaker er en del av det grunnleggende arbeidet for Norsk Bruksgenbank. Ved oppformering øker vi mengden frø gjennom dyrking, det vil si at om du sår 10 frø og så høster du kanskje 100 frø, avhengig av vær og andre forhold, sier Cornelius van Blerk. Han er Norges Vels prosjektleder for bruksgenbankens arbeid med eldre kornsorter.
Profesjonalisert med nytt tenisk utstyr
Norsk Bruksgenbank har det siste året tatt i bruk nytt teknisk utstyr finansiert av Sparebankstiftelsen. Dermed har arbeidet med oppformering, lagring og systematisering av norske og nordiske eldre sorter blitt mer profesjonalisert.
- Vi har etablert et betydelig demonstrasjons- og oppformeringsfelt på Hellerud gård med mer enn 100 kornsorter. Demofeltet kom til i forbindelse med Nordisk kornkonferanse for kulturkorn, som gikk av stabelen i oktober på Vitenparken i Ås. Flere av kornsortene fra demofeltet ble prøvd til baking under kornkonferansen.
Kartlegger egenskapene til gamle kornsorter
Og med tanke på fremtidig matsikkerhet og nye næringsmuligheter skal bruksgenbanken nå kartlegge egenskapene til noen av de gamle norske kornsortene.
- Økt kunnskap og synlighet må til om vi skal få disse sortene ut i markedet og i daglig bruk, avslutter Cornelius.
Solhatt følger opp grønnsakene
Det er Solhatt økologisk hagebruk som ivaretar bruksgenbankens ansvar for eldre norske og nordiske grønnsakssorter.
Norsk Bruksgenbank ble etablert som et samvirke høsten 2018 av aktører som ønsker å ta vare på plantegenetisk materiale og sikre det genetiske mangfoldet i norske og nordiske sorter. Medeiere er Solhatt økologisk hagebruk, Økologisk Spesialkorn/Sigdal Mølle, Gullimunn og Norges Vel.
Norsk Bruksgenbank er støttet av Landbruksdirektoratet og Sparebankstiftelsen DNB.