Fortidens kornsorter blir fremtidens mat

Anders%2BN%25C3%25A6ss%2Bog%2BHenriette%2BVivestad.jpg

- Med dagens klimautfordringer blir det å sikre plantemangfoldet en forsikring for at vi har mat også i fremtiden. Høsten 2019 sådde vi over 90 forskjellige kornsorter i et demofelt på Hellerud gård, flere ble sådd nå i vår. Vi ønsker å løfte frem kultursortene og deres egenskaper for fremtidig bruk, sier Henriette Vivestad og Anders Næss.

- Vi ønsker å etablere Norges største demofelt i antall sorter av korn egnet til økologisk dyrking, sier Henriette Vivestad som er rådgiver innen landbruk og klima i Norges Vel. Kornsortene er hentet inn fra nordisk kornnettverk for å vise tilgjengelig mangfold og for å teste hvordan dette mangfoldet presterer under norske forhold. I demofeltet inngår også moderne sortsmateriale brukt i økologisk korndyrking for å sammenligne hvordan alle disse sortene presterer under ellers like forhold.

Demofelt med over 150 kornsorter

Demofeltet er Norges største i antall og variasjon av høsthvete og speltsorter med Nordisk og Europeisk opprinnelses. Mye av materialet er funnet frem fordi man søker etter sorter som egner seg for økologisk dyrking eller har spesielle egenskaper som forbrukerne etterspør. Alt i alt kan du ta i øyesyn over 150 høst- og vårkornsorter hos Norges Vel på Hellerud i år.

Feltet ble etablert i forbindelse med Nordisk kornkonferanse / Nordic Cereal Conference Heritage Grains i samarbeid med Norsk Bruksgenbank og Økologisk spesialkorn. Konferansen har blitt utsatt til 2021 på grunn av restriksjoner knyttet til Covid19.

Feltene blir høstet og sortsmateriale som viser gode egenskaper vil vurderes tatt inn i Norsk Bruksgenbank.

Hvorfor er det viktig med bruksgenbanker?

Tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerhet. 75 prosent av verdens mat kommer fra bare 12 plantearter og 5 dyrearter. Stadig færre arter gjør at vi er desto mer sårbare overfor klimaendringer, epidemier og naturkatastrofer.

- Genetisk mangfold gir viktige bidrag til å forbedre egen matproduksjon og tilpasse jordbruket til nye klimatiske soner. Økt plantemangfold lar oss produsere mer mat selv, øke næringsinnholdet i maten, bekjempe plantesykdommer, tilpasse landbruket til klimaendringer og ikke minst øke matmangfoldet til forbruker, sier Anders Næss som er styremedlem i Norsk Bruksgenbank.

Gjør planter tilgjengelig for dyrking og forskning

Det globale frøhvelvet på Svalbard er en genbank som oppbevarer mange titalls tusen varianter av viktige matplanter som bønner, hvete og ris fra hele verden. I alt finnes frø av mer enn 4000 plantearter i dette frøhvelvet. Men for å kunne ta i bruk disse artene vil det ta flere år å oppformere (produsere) nok frø til at det kan gi store nok avlinger.

Norsk Bruksgenbank, har som mål å oppformere og tilgjengeliggjøre plantemateriale i større skala for dyrking og forskning. Spesielt for eldre planter er det viktig for å kunne undersøke og vurdere hvilke sorter som kan egne seg under nåværende og kommende forhold forårsaket av klimaendringene.

På denne måten vil også forbrukerne få et større mangfold av lokal mat å velge fra i butikkene.

Anne Tollerud