Hvem blir årets sirkulærgründer?
Skjærgaarden gartneri, Grønn mat og Kvitnes gård er finalister til å motta Norges Vels Gründerpris 2024. Hvem av de tre som vinner blir avslørt på gründerkonferansen Gründerkraft i Oslo 14. november.
Omstillingen til et sirkulært matsystem er viktig for å håndtere klimaendringer og ivareta biodiversitet, der råstoffer som fortsatt har en verdi blir utnyttet bedre og der viktige næringsstoffer bevares.
Til årets Gründerpris har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.
Tenker nytt og sirkulært
- Alle de tre finalistene har tenkt nytt, tatt i bruk sirkulære metoder i driften, og kan med sine løsninger stå som forbilde for andre aktører innen matproduksjon. Det blir spennende å se hvem juryen utpeker som vinner, og hvem som får hederlig omtale, sier kommunikasjonssjef Leif-Arne Kristiansen.
Skjærgaarden gartneri
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen driver Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand.
I 2014 startet de arbeidet med jord- og plantehelse, og nå dyrker de mat produsert kun på resirkulerbare ressurser fra nærområdet. De komposterer alt overskudd fra egen produksjon og ytterligere næringsstoffer som tilføres kommer fra blant annet matavfall fra forbruker.
Målet er å erstatte all tradisjonell kunstgjødsel, og kun benytte biorest som næringskilde. Med systematisk tilnærming viser de at det er både mulig og lønnsomt å produsere mat i et sirkulært matsystem.
Grønn mat / Mer enn
Ingrid Spord og Jan Steinar Sleen startet selskapet Grønn mat og konseptet Mer enn i 2020.
De utvikler og selger innovative produkter innen mat og drikke av «rare» grønnsaker, frukt og bær som ellers gått til spille. De ønsker at Norges befolkning skal spise mer frukt og grønt, og baksten deres inneholder opp mot 50 prosent gulerøtter!
Gründerne har også etablert Ommat – senter for oppsirkulering av matressurser, for å oppnå samarbeid på tvers av verdikjeden og skape en sirkulær modell med effektiv ressursutnyttelse.
Kvitnes gård
Kvitnes gård i Vesterålen åpnet i 2020 og bak står gourmetkokken Halvar Ellingsen og Cathrine Thoresen.
Det å knytte en restaurant med Kvitnes' ambisjoner så tett opp mot et bærekraftig landbruk, noe som egentlig burde være naturlig, er faktisk ganske nyskapende gitt at Kvitnes sin filosofi gjennomsyrer bedriften og alle ansatte og at det er i Nord-Norge.
Kvitnes gård utnytter alt, også det som vanligvis ville blitt sett på som "matsøppel" – alt blir brukt. Det går enten tilbake som dyrefôr eller til kompost. Selv tørkepapir fra kjøkkenet blir tatt vare på og gjenbrukt i dyrkekassene for å holde ugress unna og holde på fukt ved vanning.
Deles ut på Gründerkraft
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Prisen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Gründerprisen deles ut på Gründerkraft, et årlig arrangement med fokus på hvordan gründere kan bidra til å løse vår tids matutfordringer. Årets tema handler om de nye tankene, ideene og oppstartsånden som skal til for å gjøre matsystemet vårt enda mer sirkulært.