Meninger: Det offentlige bør øke bruken av lokal mat og drikke
Det er både bærekraftig og god næringspolitikk med offentlige innkjøpsstrategier som er med på å styrke og utvikle produksjonen av lokal mat og drikke. En slik tilnærming vil også bidra til å sørge for at vi har matproduksjon i hele landet og at landets innbyggere får servert trygg og variert kvalitetsmat på offentlige arenaer.
- Vi stiller oss bak Fjellnettverkets oppfordring til fylkeskommunene om å kjøpe mer lokalprodusert mat til kantiner, skoler, institusjoner og arrangementer. Derfor har vi sendt et brev om dette til fire av de nye fylkeskommunene - Agder, Trøndelag, Vestfold og Telemark og Viken - som alle er i gang med nye innkjøpsavtaler, sier administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Norges Vel.
Her kan du lese hele brevet:
Økt bruk av lokal mat og drikke i offentlig sektor
Norges Vel er en ideell og uavhengig organisasjon som arbeider med næringsrettet utvikling for å skape bedre og mer livskraftige lokalsamfunn. Vi har blant annet fokus på bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser i vårt arbeid.
Vi ønsker med dette å stille oss bak Fjellnettverkets oppfordring til fylkeskommunene om å kjøpe mer lokalprodusert mat til kantiner, skoler, institusjoner og arrangementer. Fylkeskommunene er ofte viktige støttespillere når det gjelder etablering og utvikling av lokal matproduksjon, men skal det sikres lokal produksjon av mat og drikke trengs det også et stabilt marked for produktene. Her kan fylkeskommunene i langt større grad gi et bidrag i form av offentlige innkjøpsavtaler som setter krav til innkjøp av lokal- og norskprodusert mat. Det er videre viktig at innkjøpsavtalene tilrettelegger for at også små produsenter kan levere varer, slik at disse i praksis ikke blir ekskludert.
Matproduksjon er en viktig næring av flere grunner – ref. Fjellnettverkets brev til fylkeskommunene Agder, Trøndelag, Vestfold og Telemark og Viken den 15. juni 2020. I likhet med Fjellnettverket mener også Norges Vel at det er både bærekraftig og god næringspolitikk med offentlige innkjøpsstrategier som er med på å styrke og utvikle næringa. En slik tilnærming vil også bidra til å sørge for at vi har matproduksjon i hele landet og at landets innbyggere får servert trygg og variert kvalitetsmat på diverse offentlige arenaer.
Vi ber med dette om at det blir satt krav til at det i langt større grad blir brukt lokalprodusert og norskprodusert mat i fylkeskommunene, og at dette temaet blir behandlet på politisk nivå.
Vennlig hilsen
for Det Kongelige Selskap for Norges Vel
Øyvind Ørbeck Sørheim
Administrerende direktør