Sirkulær fremtid i sikte
Med avfall, alger og fermentering vil Greentech Innovators bli en ledende aktør i den sirkulære økonomien. De var en av finalistene til Norges Vels Gründerpris for 2020 og fikk juryens utnevnelse “Hederlig omtale”.
Global matmangel og store mengder organisk avfall – to store problemer som sammen kan by på en løsning. Greentech Innovators fokuserer først og fremst på å fermentere matavfallet, det vil si at de bruker mikroorganismer til å omdanne næringen i avfallet slik at det kan brukes til fôr.
– I år var det det flere svært gode kandidater til prisen innenfor temaet fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim, som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel.
Juryen trekker særlig fram at Greentech Innovators har et sterkt fokus på sirkulærøkonomi, les deres begrunnelse nederst i artikkelen
– Vi lette etter gründere med potensial for å lykkes gjennom det grønne skiftet for å bli en del av den bærekraftige matproduksjonen i 2050. Selv om Ingmar Høgøy og Greentech Innovators ikke nådde helt til topps, er jeg sikker på at bedriften hans blir spennende å følge med på fremover som en aktør i den sirkulære økonomien, sier Ørbeck Sørheim.
Alger best for fremtidens matproduksjon
– Vi må bli like flinke til å utnytte vårt eget husholdningsavfall som oppdretts- og fiskerinæringen er, og jeg er overbevist om at alger vil være en av de beste måtene å produsere mat på i fremtiden, sier partner og administrerende direktør Ingmar Høgøy i Greentech Innovators.
– Se bare hvor sårbare vi er på import av fiskefor i Norge i dag. Tenk på potensialet dersom vi kan få til en sirkulær økonomi rundt kretsløpet avfall, encelleprotein, alger og fiskefor. Mikroalger kan bli storindustri.
I hovedsak jobber GreenTech Innovators etter følgende modell:
I startgropa
På tross av at dette høres relativt enkelt ut, er dette fortsatt nye tanker innen både avfallshåndtering og oppdrettsnæring. Selskapet er derfor helt i begynnelsen med å få ideen opp og gå.
– Vi er i en fase der vi skal dokumentere ideene våre. Vi har nylig fått med oss avfallsselskapet BIR AS i Bergen på eiersiden, og får snart på plass et pilotanlegg i tilknytning til deres avfallsanlegg i Bergen, forteller Høgøy.
Neste steg i prosessen blir et demonstrasjonsanlegg i større skala, før de går videre til et fullskalaanlegg som skal kunne bearbeide 10-20 000 tonn matavfall i året.
Startet som 12-åring
Selskapet har store visjoner, og Ingmar Høgøy er heller ingen hvem som helst innen akvakultur i Norge. Faktisk startet engasjementet for fiske og oppdrett allerede i barneårene. Høgøy var mye hos besteforeldrene som bodde på en øy, noe som ga førstehånds kjennskap til det marine. Allerede som 12-åring eksperimenterte han med mikroalger i akvarium der han brukte gjødsel som vekstmiddel. Da han var 13 år laget han en liten dam i nærheten av huset der han forsøkte seg på oppdrett av yngel fra villørret. Et prosjekt som senere utviklet seg til oppdrett av regnbueørret i en liten innsjø et par år senere.
– Dette er noe som har interessert meg hele livet, kan du si. Etter hvert var jeg heldig å få jobbe med noen av pionerene innen oppdrett på 70-tallet og siden har det gått slag i slag, forteller han.
– Da jeg på 80-tallet arbeidet med foredling av laks var det store mengder verdifullt slakteavfall som gikk tapt fordi det ikke fantes noen som kunne behandle avfallet og ta vare på verdiene. Da fikk jeg virkelig opp øynene for det som nå er blitt populært å kalle sirkulærøkonomi. Jeg begynte i et pionerselskap som kunne prosessere avfallet til verdifulle proteiner og fiskeoljer. Etter det, har jeg fortsatt arbeidet med å utvikle produkter både til spesialfôr og til humant konsum. Foredling av restråstoff fra oppdrett og fiskeri er etter hvert blitt en stor næring i Norge og ressursene er for det meste godt utnyttet.
Regelverk og kapital
Men noen skjær i sjøen er det. Blant annet handler dette om regelverk og kapital.
–Skal vi få fortgang i arbeidet med den sirkulære økonomien må regelverket følge etter. Regelverket som gjelder i dag er tilpasset den lineære økonomien med bruk og kast tankegangen. Vi må se på matrester og slam som en ressurs og ikke et avfall. Regleverket må tilpasses dette slik at vi blir pålagt å ta vare på avfallet og at reglene ikke er til hinder for å bruke det i nye produkter. Det er på gang nye regler både i EU og i Norge,men det tar tid å endre regler for utålmodige gründere.
Den andre utfordringen, kjent for de fleste gründere, handler om tilgangen på kapital. Spesielt gjelder dette i følge Høgøy for selskaper som er i en tidlig fase av etablering og utprøving.
Det er mange investorer som er interessert i å investere i selskaper med miljøvennlige og bærekraftige løsninger, men selskapet skal være kommet så langt i utviklingen at det er klar for børs før de vil investere. Det er ikke så lett å få kapital til tidligfase selskaper og det sier seg selv at ved utvikling av nye næringer er de fleste selskaper unge. Utvikling av ny industri er ressurskrevende og tar tid. Det må større satsing til skal vi klare å løse de miljømessige utfordringene vi står ovenfor. Matavfall bidrar med 11% av utslippene av drivhusgassen metan som er en mye sterkere drivhusgass enn karbondioksyd, CO2.
Omega-3 tilskudd til fisk
GreenTech Innovators og Algaepro står overfor noen viktige år fremover, med testing, dokumentasjon og demonstrasjon av potensialet i forretningsideen.
–Vi mener potensialet for mikroalger er stort innen en rekke produkter, fra gjødsel, mat og næringstilskudd, farmasi, kosmetikk, biodrivstoff og til bioplast. Men først og fremst er vårt fokus nå på å trekke ut verdifulle næringsstoffer for videre kultivering av mikroalger. Dette gjør vi gjennom ulike fermenteringsmetoder. Produktet vi da står igjen med er proteiner og et Omega-3 tilskudd til fiskefor, som det er stor etterspørsel etter.
Det virker kanskje litt rart med Omega-3 tilskudd til fisk, men forklaringen er enkel. I naturen er det mikroalgene som produserer omega-3 oljer som oppkonsentreres i fisk. Tradisjonelt har en brukt mye fiskeolje i for til laks, men dette er det nå mangel på og Oppdrettsnæringen bruker nå store mengdervegetabilsk for til fisken, noe som faktisk gjør at man ender opp med mindre Omega-3 i oppdrettsfisk. Men så snart GreenTech Innovators knekker koden inn i dette markedet, står altså mange flere markeder for tur for denne sirkulære teknologien.
Hederlig omtale - Juryens begrunnelse
Greeentech Innovators AS er et oppstartsselskap som skal produsere protein av matavfall fra næringsmiddelindustri og husholdninger. Dette skal gjøres ved å fermentere matrester ved BIR bedrift sitt anlegg ved Flesland. Her skal de produsere encelleprotein som skal brukes som fôringrediens til akvakultur. I prosessen blir det også produsert organisk gjødsel. Dette skal brukes i datterselskapet Algaepro til produksjon av mikroalger. Algene inneholder både marine proteiner og omega-3 fettsyrer.
Til tross for at bedriften enda ikke har kommet i gang med produksjon trekker juryen særlig fram at Greentech Innovators AS har et sterkt fokus på sirkulærøkonomi. Det veier positivt at de har fått med en stor aktør BIR - Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap på eiersiden og dermed har oppbemannet for å starte pilotproduksjon. Juryen ser også at bedriften har fått mye oppmerksomhet og konseptet har skapt mye interesse.
Vinneren av Norges Vels Gründerpris annonseres som en del av Mat 2050. Dette er en temaserie gjennom høsten og vinteren der vi følger temaet bærekraftig matproduksjon og fremtidens proteiner til mat. Alt innhold i Mat 2050 publiseres i en egen Facebookgruppe som du kan bli med i.