Å snu krisen til en mulighet
Millioner av mennesker står i fare for å sulte globalt som følge av Ukraina-krigen. Selv om afrikanske jordbruksland har potensial til å produsere mat til nesten hele verden, importerer kontinentet mat for nærmere 350 milliarder kroner hvert år. I en krise skapes nye løsninger. Maten kan produseres lokalt, og derfor må vi ha en storsatsing på småbøndene i utviklingsland.
Innlegg i Klassekampen 10. mai 2022
Forfattet av Grow-initiativet: Martha Rubiano Skretteberg, Grow-initiativet: generalsekretær i Caritas Norge Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i Care Lisa Sivertsen, kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp Øyvind Ørbeck Sørheim, adm.dir. i Norges Vel
En av årsakene til sultfaren er at Russland og Ukraina produserer mer enn halvparten av verdens solsikkeolje. De er også storprodusenter av hvete, bygg, rug, mais og sukker. Mange utviklingsland er avhengig av import fra disse to landene. I Afrika har prisen på hvete steget med 60 prosent, mens prisen på matolje doblet seg rett etter krigens start.
Det er noe som ikke stemmer med hvordan vi produserer mat. Ødelagte avlinger og dårlige lagringsforhold gjør at mer enn en tredjedel av det som produseres i Afrika, går tapt før den rekker å bli spist. Klimaendringene har mye av skylden, og de vil bidra til en drastisk økning i matsvinn det kommende tiåret dersom vi fortsetter å produsere mat slik vi gjør i dag.
For å unngå dette trengs en massiv investering i småbønder i sør: i klimasmart landbruk, håndtering og foredling, og tilgang til salgsmarkeder. Her finnes det en mulighet til å tenke større og langsiktig. Lokal matproduksjon kan bli en næring som styrker selvforsyningsgraden og reduserer sårbarhet overfor eksterne sjokk som klimaendringer, pandemier og krig.
Sammen har vi – seks organisasjoner innen matsikkerhet – startet Grow-initiativet for å bidra til at målet om å utrydde sult nås. Vi foreslår for regjeringen økt satsing på matsikkerhet i noen utvalgte partnerland for Norge i Afrika. Konkret handler det om styrket innsats på klimatilpassing i landbruket, styrking av bønders såfrøsystem, fiskeoppdrett, verdikjedeutvikling og markedstilgang.
Grow-initiativet har invitert regjeringen til å bli med i en satsing som vil redde seks millioner mennesker fra sult i løpet av en femårsperiode. Initiativet vil legge til rette for at bondejenta gis mer makt over egen verdiskapning. Forslaget er i tråd med anbefalingen fra FNs matsystemtoppmøte i september om å øke støtten kraftig overfor de som rammes hardest av klimaendringene – nemlig småbønder og kvinner. I Afrika står de for 70 prosent av maten som produseres.
Med regjeringens ambisjon om å bli en ledende aktør på matsikkerhet har vi et godt utgangspunkt, men det må følge penger, og de må gå direkte til småbønder. Vi håper derfor at utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim får gjennomslag i revidert nasjonalbudsjett for en satsing i tråd med ferske forskingsrapporter, blant annet Ceres2030, som viser at vi må satse på verdens småbønder om vi skal nå bærekraftsmålet om å bekjempe sult og underernæring, og samtidig takle klimakrisen.
Det må følge penger, og de må gå direkte til småbønder.