Deler praktiske erfaringer fra fornybar strømproduksjon
Mange gårder har et godt ressursgrunnlag med tanke på å kunne produsere fornybar energi til eget forbruk. Med unntak av enkelte små vannkraftverk rundt forbi, er fornybar strømproduksjon på gårdsnivå et relativt nytt fenomen. Norges Vel er derfor i gang med et prosjekt for å samle inn og dele praktiske erfaringer med lokal strømproduksjon.
- Vi ser at det er stor interesse for fornybare energiløsninger i landbruket, sier prosjektleder Ragnhild Bjelland-Hanley, seniorrådgiver i Norges Vel.
Kunnskapsbygging og erfaringsdeling
- Gjennom vårt arbeid ser vi at kunnskapsbygging ved hjelp av erfaringsdeling settes høyt av bonden. Varmeproduksjon på gården ved hjelp av bioenergianlegg er et relativt godt belyst tema. Fornybar strømproduksjon er derimot et nyere fenomen, og her ønsker vi å bidra til mer informasjon om praktiske erfaringer på gårdsnivå, sier Bjelland-Hanley.
Prosjektet er støttet med midler fra Landbruksdirektoratet (klima- og miljøprogrammet). Formålet med tiltaket er å tilrettelegge for økt bruk av fornybare energikilder i landbruket, samt å øke bondens kunnskap om fornybar strømproduksjon på gården på en slik måte at han/hun kan ta velinformerte valg om en eventuell investering.
Samler erfaringer fra gårder med strømproduserende anlegg
Gjennom prosjektet skal Norges Vel samle inn, systematisere og spre erfaringer fra gårder hvor det har blitt installert strømproduserende anlegg, dvs. solceller, vindturbin, vannkraftverk (mikrokraftverk under 100 kW) eller CHP- kraftverk (biogass). I tillegg vil det innhentes erfaringer med lokal lagring (batteri), samt forsøk med fornybar strømproduksjon på setre.
Kunnskapen fra prosjektet vil hovedsakelig deles via en online prosjektside og en webinarserie – begge kan forventes i løpet av første halvdel av 2021.
Spesielt fokus på solceller
- Nå er det slik at det er solceller som er den mest utbredte av teknologiene, og vi vil derfor vektlegge denne løsningen, sier Bjelland-Hanley.
- Vi ønsker å innhente erfaringer med solcelleanlegg fra alle landsdeler. Når det gjelder de andre fornybarløsningene vil vi sikte oss inn på et par referanseanlegg per teknologi. Nå er vi godt i gang med å finne bønder som er villige til å dele sine opplevelser med andre gårdbrukere.