Månedsabonnement på fiskeslam
I 2014 så Steinar Wasmuth en mulighet til å forandre måten vi tenker på avfall og ressursutnyttelse. Som gründeren bak Bioretur AS, hadde han allerede erfart utfordringene knyttet til oppsamling og deponering av hestemøkk på sin egen gård og ridesenter utenfor Bergen. Dette var starten på en grønn reise som skulle utvikle seg til en banebrytende bedrift innen biologisk avfall og slambehandling.
Fra hestemøkk til fiskemøkk
Det hele startet med at Steinar Wasmuth bodde på en gård der det ble etablert et ryttersportsenter.
- Etter at vi etablerte ridesenteret fikk jeg plutselig den erkjennelsen at hester driter fryktelig mye. Og når vi produserte ett tonn med hestemøkk hver dag så skjønte vi at det kunne bli et problem med hvor vi skulle gjøre av all den hestemøkken.
Utfordringene knyttet til oppsamling og deponering av hestemøkk ble starten på gründereventyret til Bioretur. I samarbeid med NIBIO og Innovasjon Norge kom Wasmuth frem til en løsning for returordning av hestemøkka så den kunne bli gjort om til gjødsel. Etter hvert ble Wasmuth kontaktet av oppdrettsnæringen som opplevde den samme problemstillingen, nemlig at fisker også produserer møkk som man måtte håndtere på en god måte.
- Landbasert oppdrettsnæring har stort sett de samme kravene til avhending av slam som en bonde har til hestemøkk. De må fange det opp, de får ikke lov til å slippe det ut, og de må avhende og benytte det på en god måte.
I Bioretur sine anlegg går slamvannet gjennom en prosess der det blir avvannet, tørket og hygienisert på svært høye temperaturer, slik at fiskeslammet blir omgjort til 90 prosent tørrstoff.
- I denne prosessen gjør vi om fiskeslammet til en råvare slik at andre som vi samarbeider med kan benytte det videre som ingrediens i sin produksjon av gjødsel. Det gjør at vi sørger for at det er en bærekraftig utnyttelse på et produkt som ellers hadde gått rett i havet, sier Wasmuth.
Abonnement på møkk
Bioretur har ikke bare forandret vår tilnærming til biologisk avfall og slambehandling, de har også introdusert innovative forretningsmodeller. Med bakgrunn fra telebransjen så gründer Steinar Wasmuth at prinsippene i abonnementsmodellen kunne overføres til bioreturbransjen, noe som ikke hadde blitt gjort tidligere. Denne tilnærmingen ble videreutviklet med Bioreturavtalen for fiskeoppdrettere, som bygger på de samme prinsippene.
- Alle som bruker Bioretur har dette som et abonnement. Det er dette vi kaller for «equipment as a service». Hvorfor skal du investere i noe som ikke gir deg inntekt? Med Bioreturavtalen betaler man en månedlig avgift som gjør at kundene våre har en forutsigbarhet i sitt slam, også vet de at alt er 100 prosent etter boken når det gjelder rapportering og innsyn, sier Wasmuth.
Bioreturavtalen tilbyr teknologi og tjenester for slambehandling gjennom en fast månedsavtale som inkluderer teknologi, drift, vedlikehold og bærekraftig håndtering av fiskeslammen.
Kampen mot fosforkrisen
Fosfor er et grunnstoff som er helt nødvendig for alt liv. Utfordringen er at mengden fosfor er endelig, så vi kan ikke forbruke i all fremtid. Derfor er resirkulering av fosfor et viktig mål for å bidra til en bærekraftig forvaltning av jordas fosforressurser.
Det er denne jobben Bioretur gjør for oppdrettsnæringen både i Norge og internasjonalt. Fiskeslam er rikt på næringsstoffer som fosfor og nitrogen, og hvert år forsvinner 9000 tonn fosfor til havs fra norsk oppdrettsnæring. Resirkuleringen av fosforet skjer når Bioretur gjør fiskeslammen om til råvaren som blir brukt som ingrediens i gjødselprodukter.
Dette naturlige gjødselproduktet blir deretter solgt til jordbruket, og brukes på områder med utarmet jordsmonn. Slik blir avhengigheten av kunstgjødsel og behovet for fosfatseinimport redusert.
- Fosforkrisen er et globalt problem. Der vi importerer favorittmaten vår fra, er jorden total utarmet. De må pøse på med kunstgjødsel for å holde liv i hele produksjonen. Det vi gjør, sammen med Terramarin AS og de andre, er rett og slett ressursfordeling. Vi flytter fosforet fra her vi har mye av det, til steder der det er lite av det. Dette er ikke en del av vår forretningsidé, men det er vår forpliktelse, sier Wasmuth.
En grønn fremtid
Selv om Bioretur har vokst betydelig siden oppstarten, er de fremdeles en liten organisasjon, med 11 dedikerte ansatte som opprettholder gründerånden. Veksten deres har vært drevet av strategiske samarbeidsavtaler og innovativ teknologi, og de har oppnådd en omsetning på rundt 45 millioner kroner i 2022. Men selv om de har oppnådd stor suksess, så skal ingen ting gå på bekostning av deres arbeid med bærekraft.
- Vi gir noe som heter 3P-garanti på alt vi gjør. Det står for noe så enkelt som People, Planet og Profit. Det skal lønne seg å velge miljøvennlig, både for mennesker, kloden vår og for lommeboken. Hvis en av de tre ikke stemmer, så er ikke vi rett sted å gå til.
Wasmuth forteller videre at bærekraftstanken er noe som har kommet til han gradvis. Fra å ha vokst opp i en tid der de fråtset i alt som var skadelig, til nåtiden hvor vi kan være med på å gjøre en forskjell for planeten.
- Vi stiller krav til kundene våre, blant annet med at det skal lønne seg å behandle og utnytte næringsstoffene i fiskeslammet fremfor å sløse dem bort ved å slippe dem i sjøen. Vi går ikke inn i et samarbeid dersom de ønsker å dumpe slammet i en fylling.
Norges Vels Gründerpris
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Til årets gründerpris har vi sett etter gründere som tar arbeidet med jorda på alvor, og viser at det er rom for nytenkning og gründerskap også her. Jordforbedring, jordhelse og karbonbinding har vært sentrale stikkord, og gjerne i kombinasjon med teknologiske og digitale løsninger.
De tre finalistene som kan bli årets jordgründer er
Mathias Hoel / Woolero - Gratulerer med Gründerprisen
Steinar Wasmuth / Bioretur - Gratulerer med hederlig omtale
Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi / Smartsoil Biotech - Gratulerer med hederlig omtale