Organisering av småskala matprodusenter og bondeeide selskaper

Småskala matprodusenter, enten de driver med landbruk eller akvakultur, har ofte mindre makt og ressurser enn større aktører.

Derfor er organisering av småskala matprodusenter i samvirker eller bondeeide selskaper et effektivt virkemiddel for å øke matsikkerheten.

Når småskala matprodusenter går sammen i grupper, får de flere fordeler:

  • Bedre inntekt: Ved å stå sammen kan de forhandle frem bedre priser for produktene sine. Dette betyr mer penger og flere muligheter for å investere i bedre utstyr og teknologi.

  • Sterkere posisjon: En gruppe har mer makt enn en enkelt småskala matprodusent alene, særlig når de forhandler med større innkjøpere og markedsaktører. Jo flere som står sammen, jo sterkere er de.

  • Kobling til marked: Hvis en småskala matprodusent skal selge avlingen sin alene, er det ofte i mindre volum. Når de organiserer seg og selger produksjonen sin samlet har de muligheten til å selge til aktører som kun vil kjøpe i større volum.

  • Tilgang til ressurser: Sammen kan de kjøpe frø, gjødsel og annet utstyr til en lavere pris. De kan også dele kunnskap og teknologi som kan hjelpe til med å øke avlingen og produktiviteten.

  • Tilgang til kreditt: Det å stå sammen som en gruppe gjør det også enklere for småskala matprodusentene å få tilgang til kreditt, nettopp fordi de står sammen som en gruppe.  Manglende tilgang på kreditt er ofte en årsak til at de ikke har mulighet til å skalere opp eller utvikle nye måter å tjene penger på.

  • Balansert makt: I et samvirke eller bondeeid selskap kan småskala matprodusenter være med på å ta beslutninger og lære om demokratisk styring. Dette gir de større kontroll over sin egen situasjon.

Gjennom å organisere seg vil derfor småskala matprodusenter kunne oppnå flere fordeler enn hvis de skulle drevet for seg selv. Studier viser at medlemskap i bondeeide selskaper og samvirker kan ha en positiv effekt på gårdens inntekter. Med økte inntekter og tilgang til ressurser og kunnskap, vil småskala matprodusenter kunne sikre mat til seg selv og forbrukere på en jevnlig basis. Dette gjør de til viktige bidragsytere til den lokale matsikkerheten!

Les om vårt nye regionale samvirkeprogram. 

Les mer om hvordan vi har jobbet med samvirke i 170 år.