Norske og nordiske byggsorter til malt

 

Visste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Nå arbeider Norges Vel med å ta frem eldre norske og nordiske økologiske byggsorter til malting og ølbrygging.

Vi ønsker at flere produsenter skal få øynene opp for norskdyrket maltbygg med norsk eller nordisk kulturhistorisk opprinnelse. I dette arbeidet inngår dyrking og utvikling av norske og nordiske sorter til malting og ølbrygging.

I tillegg kartlegges markedspotensialet for nye verdikjeder for drikkevarer basert på norsk malt av disse økologiske byggsortene.

Vi samarbeider med Malteriet, Norsk bruksgenbank, Sigdal Mølle og flere bryggerier og destillerier.

Les mer om Malteriet og Norges Vel.

Lokale produkter med lokalt råstoff

Malt er spiret og tørket korn, oftest bygg på grunn av byggets høye enzympotensial, harde skall og høye innhold av stivelse. I prosessen dannes ulike enzymer, som vanligvis brukes til å bryte ned stivelsen til gjærbart sukker. Malt brukes til å brygge øl og til enkelte typer brennevin som whisky.

Malt er spiret og tørket korn.

Av ølentusiaster regnes maltet som ølets kropp og sjel, og er avgjørende for smak og identitet til den gylne drikken. Øl med lokal identitet, historie og smak bør dermed ha råstoff med de samme karaktertrekkene, det betyr malt laget av norskdyrket bygg.

Må bygge kompetansen på nytt

Norsk maltproduksjon ble lagt ned tidlig på 80-tallet, da den måtte gi tapt i konkurransen med importert malt som både hadde lavere priser og mer stabil kvalitet. Dermed forsvant også det meste av landets kompetanse på byggmalting. Gjennom Norges Vels arbeid utvikles både lokale råvarer og kompetanse.

 

Turi-Britt og Mohammad undersøker utviklingen av kornet på testfeltet på Hellerud gård.

Herta er bare en av flere byggsorter som prøves ut for malting.

F.V: Kjersti Gravningen fra Malteriet med landbruksforvalter Erik A. Berger og prosjektleder Turi-Britt Kuepers fra Norges Vel.

 

Både i Norge og internasjonalt ser vi økende interesse for spesialiteter med lokal tilhørighet, identitet og historie. Spesielt mikro-, håndverks-, og gårdsbryggerier har arbeidet mye med produktutvikling med lokal tilknytning. Norsk byggproduksjon og malting kan dermed gi nye muligheter for verdiskaping på gårder som produserer korn, og det gir småskalabryggerier mulighet til å differensiere sine produkter i markedet.

Fra forsøksfelt til testsmaking

Feltforsøkene gjennomføres økologisk på Hellerud gård og Nordre Lie gård. Det tas jordprøver, gjødsling tilpasses økologisk drift, og kornet følges regelmessig gjennom sesongen for utvikling og eventuell sykdom.

Det er en økende internasjonal trend å bruke eldre lokale sorter til øl og whisky. Innsiktsarbeidet vårt viser at det er økende interesse for dette også i Norge.

 

Inne i malteriet hos Halfdan og Kjersti på Nordre Lie gård. 

Bygget skal gjennom flere prosesser i forskjellige tanker som bløtlegging (støping), spiring og tørking/risting før det blir til malt.

Fra testsmakingen av øl fra malt fra forskjellige typer korn.

 

Arbeidet med norske og nordiske maltbyggsorter er støttet av Landbruksdirektoratet, tidligere Viken fylkeskommune og Buskerud fylkeskommune.

 

 

På Nordre Lie gård i Kongsberg driver Halfdan Lie Svalheim og Kjersti Gravningen sitt eget malteri.

Som ett av tre malterier i Norge, er Malteriet alene om å tilby økologisk malt, og de ønsker å lage et så lite klimaavtrykk som mulig fra produksjonen.

Kjersti og Halfdan har reist verden rundt for å lære fra eksperter, se på forskjellige maltsystemer og teknikker.

Malteriet er en av hovedsamarbeidspartnerne i prosjektet der vi dyrker og prøver ut eldre norske og nordiske kornsorter til malting for ølbrygging.

malteriet.com

Norges Vel holder til på Hellerud gård rett utenfor Oslo, der vi prøver ut forskjellige eldre norske og nordiske kornsorter.

Norges Vel har en lang tradisjon med å fremme plantedyrking i norsk landbruk. Allerede på 1800-tallet introduserte vi nye sorter og arter for å øke norsk matvareproduksjon.

I dag dyrker og tester vi norske og nordiske korn- og kultursorter som kan bidra til både matsikkerhet, nye næringsmuligheter og økt mangfold til forbrukerne.

norgesvel.no