Et økosystem av lokalt samarbeid
I en nydelig eplehage i den lille bygda Balestrand ligger Ciderhuset. Mellom høyreiste fjell og Sognefjorden, har familien Eitungjerde Høyvik mange prosjekter og hender i sving. Alle hjelper til der det trengs, og sammen holder Eli-Grete og Åge, og neste generasjon Tuba og Gard liv i Ciderutsalget, omvisninger, eplehagen, restauranten og ciderkjelleren. Epler og cider knytter alle sammen.
Dette er en reiseskildring fra Ciderhuset i Balestrand der Caroline Ålum Solberg (t.v.) intervjuet Eli-Grete Høyvik til podcasten Bak maten med Caroline.
Jeg besøker Eli-Grete Høyvik som forteller at cider ikke er et beskyttet navn på samme måte som for eksempel vin. Det er derfor mye som kalles cider, men som egentlig ikke er det. Men på Ciderhuset er det håndtverk som gjelder, og her brygges cider etter gamle tradisjoner, og i alle farger og variasjoner. Det er ekte cider laget av fermenterte epler og frukt, ingenting annet.
Selv om de brygger etter tradisjonelle prinsipper forteller hun at etter Vinmonopolet fikk monopol på å lage alkohol fra 1922, ble denne måten å lage cider på glemt. Veldig mye av kunnskapen ble heldigvis bevart, og hentet frem igjen da monopolet ble opphevet på slutten av århundret.
Den norske vinen
I dag jobber Eli-Grete for at cider skal bli den “norske vinen”, og at vi skal få en drikkekultur der vi kobler ulike typer cider til gode måltider. Hun forteller at hun ønsker seg en sunn drikkekultur i Norge, og at fermentering av epler er en fornuftig måte å konservere en råvare på.
- Det å fermentere frukt og bær gjennom fermentering er en metode som har vært brukt alltid. Det er fornuftig. Måten man bruker det på er jo noe annet. Det å drikke et glass med gjæret vin eller cider er ikke skadelig. Skadelig er hvis man misbruker det, og det gjelder jo alt. Misbruk av mat er heller ikke sunt. Så det å kunne nyte noe som er konservert av høstens goder, og nyte det til maten utover vinteren, våren og til neste sommer. Det er fornuftig.
Skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet
Aktiviteter og foredling av epler og frukt på Ciderhuset gir arbeid for mange hender, både for familien og i lokalsamfunnet rundt. Eli-Grete forteller at det betyr mye å kunne være med å støtte lokale produsenter og bedrifter.
- Vi har blitt en liten hub som tar i mot masse gjester. Og så ser jeg at det har betydning for produsenter rundt oss som produserer nydelig mat. Vi kjøper det vi bruker i restauranten lokalt; røyka laks, grønnsaker, kjøtt fra et økologisk slakteri, iskrem, bringebær og jordbær fra produsenter rundt oss.
Bærekraftig turisme
Ciderhuset tar hvert år imot gjester fra hele verden, og Eli-Grete og de andre på Ciderhuset er opptatte å skape gode opplevelser og minner for enkeltmennesket. Når jeg spør hva bærekraftig turisme er for henne, legger hun spesielt stor vekt på det sosiale.
- Det betyr at vi ikke ser på turister som en saueflokk som renner ut av en buss. Vi må se på den gjesten som kommer. For hvis vi tenker at vi har en gjest i huset vårt, da finner vi frem det beste vi har i kjøleskapet vårt, vi har det hyggelig og er spent på hvem denne personen er. Vi må klare å se på de som kommer som et individ.
Kulturelt mangfold som en ressurs
Svigerdatteren Tuba, hadde også sitt første møte med Ciderhuset som turist fra hjemlandet Tyrkia. I dag jobber hun sammen med familien og skaper magi blant annet på kjøkkenet i restauranten. I denne sammenhengen løfter Eli-Grete frem begrepet “den tredje kultur”.
- Når du mikser kulturer så får du noe mer enn summen av de, du får noe nytt som ikke var der fra før, og som faktisk kan bety mye. Jeg tror det betyr mye for Balestrand å hele tiden av en gjennomstrømning av spennende folk fra hele verden. Det er en stor ressurs for hele lokalsamfunnet, hvis vi bare ønsker det ukjente velkommen.