Det grønne matskiftet

- fra ord til handling

 

 Hva er det grønne matskiftet?

Det grønne matskiftet er skiftet mot mer bærekraftig matproduksjon og forbruk. Et slikt skifte er avgjørende for å skape et mer bærekraftig og rettferdig matsystem for oss alle, og et matsystem som tar vare på planeten vår.

Målet med det grønne matskiftet er å bygge et matsystem som er i stand til å gi velsmakende, sunn og næringsrik mat, samtidig som vi ivaretar og styrker de økologiske, sosiale og økonomisk rettferdige dimensjonene av systemet.

Det grønne matskiftet handler om massiv nytenking og handling - både lokalt og globalt. Det handler for eksempel om overgangen til et mer diversifisert og regenerativt landbruk, om karbonlagring i jord og hav, og om økt forståelse for hvordan biologisk og plantegenetisk mangfold, naturmangfold og matmangfold spiller inn i fremtidens bærekraftige matsystem.

Hvorfor er dette så viktig?

 
 

 
Vi står overfor flere store utfordringer som treffer oss samtidig. Vi treffes av klimaendringer og miljøpåvirkninger, tap av biologisk mangfold og forringet kvalitet på både matjord og hav.

I tillegg vokser verdens befolkning og det er usikkert om vi over tid klarer å produsere nok mat til alle. i 2050 må matsystemet kunne sørge for matsikkerhet til over ni millarder mennesker over hele verden.

Dette må vi evne å gjøre på en måte som gir oss sunn, næringsrik og bærekraftig mat produsert med respekt for dyr og planeten vår.

 


Finnes det håp?

 

Det er et stort og komplekst matsystem som nå er i endring. Men selv om disse utfordringene til tider kan virke uoverkommelige, gir de oss også muligheter. Mange av løsningene finnes i hvordan vi møter disse store utfordringene i hele verdikjeden for matproduksjon, både på hav og på land.

 
 

I jordbruket starter det med jorda og det stadig viktigere arbeidet med å forbedre jordhelse og jordkvalitet. Dette er en forutsetning for å dyrke både mer og bedre mat, men også en forutsetning for karbonlagring i jord som ett av landbrukets viktigste klimabidrag.

Men det handler altså også om biologisk og plantegenetisk mangfold, naturmangfold og et matmangfold som bygger på både behov og muligheter for fremtidens matproduksjon.

 
 

For den marine matproduksjonen handler det blant annet om endrede forhold i verdenshavene og en bærekraftig utnytelse av ressursene. Det er behov for massiv nytenkning også her. Alger og andre lite utnyttede ressurser er gode eksempler på områder som det tenkes nytt og spennende rundt.

Noen gjennomgående tema, enten vi snakker land eller hav, er fornybar energi, lokal produksjon og distribusjon, samt nasjonale og lokale forutsetninger for matproduksjon.

Og ikke minst: Det grønne matskiftet må være lønnsomt for å kunne være bærekraftig og fremtidsrettet.