Et oppgjør med norsk matsvinn

GRØNN MAT / MER ENN fikk diplom med hederlig omtale fra gründerpris-juryen 2024

 
 

Reduserer matsvinn med sunn bakst

Tidligere fotballproff Ingrid Spord ønsker at Norges befolkning skal spise mer frukt og grønt. Gjennom merkevaren MER ENN utvikler og selger hun og medgründer Jan Steinar Sleen mat og drikke av «rare» grønnsaker, frukt og bær som ellers ville gått til spille. Nå er de finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.

Ingrid Spord, kjent fra sin karriere som profesjonell fotballspiller og landslagsspiller, har byttet ut ballen med bakevarer i kampen for en mer bærekraftig fremtid. Sammen med kokken Jan Steinar Sleen grunnla hun i 2020 selskapet GRØNN MAT AS og lanserte merkevaren MER ENN, et initiativ som forvandler overskuddsgrønnsaker til innovative og sunne matprodukter.

Et oppgjør med matsvinn

Ingrids reise fra fotballbanen til matinnovasjon begynte etter en oppdagelse som satte henne på en ny kurs. Etter å ha blitt kjent med bærekraftsmålene under Norway Cup og senere sett NRKs program "Matsjokket", ble hun klar over mengden frukt og grønnsaker som kastes fordi de ikke oppfyller estetiske standarder.

Ingrid ble sjokkert over hvor mye grønnsaker som kastes bare på grunn av utseendet: - Da tenkte jeg: Hvorfor ikke bruke disse råvarene til å lage noe sunt og godt? Vi ønsker å bidra til å redusere matsvinn på en måte som også fremmer helsen.

 

Siden oppstarten har Ingrid Spord og Jan Steinar Sleen reddet over 150 tonn grønnsaker, frukt og bær.

Innovasjon i sirkulær matproduksjon

MER ENN har raskt blitt kjent for sine kreative løsninger som utnytter råvarer som ellers ville blitt matsvinn. Focaccia, pizzaboller og skillingsboller som inneholder opptil 50 prosent gulrøtter er blant produktene som ikke bare smaker godt, men også har en betydelig miljømessig fordel.

Ved å samarbeide tett med lokale bønder, produsenter og verdikjeden, har MER ENN funnet nye metoder for å bearbeide grønnsaker, frukt og bær til matvarer som selges til hoteller, restauranter, kantiner og andre storhusholdningsaktører over hele landet.

For å styrke innsatsen, har de etablert Ommat – Senter for oppsirkulering av matressurser, som fungerer som en hub for samarbeid og innovasjon i arbeidet med matsvinn.

- Vi har virkelig troen på at vi kan utgjøre en forskjell i matsystemet ved å bruke råvarer som ellers ville gått til spille, sier Ingrid. - Gjennom Ommat ønsker vi å skape en plattform for samarbeid på tvers av verdikjeden, slik at vi kan utnytte ressursene enda bedre.

 
 

Økende betydning for lokal utvikling

MER ENN bidrar også til lokal verdiskaping. Ved å kjøpe overskuddsråvarer fra landbruket, økes bøndenes inntekter og råvarene får ny verdi. Bedriften har vokst raskt fra null til fem ansatte, med planer om å ansette ytterligere fem personer i løpet av de neste to årene. Produksjonen er lagt til lokale aktører som dermed får økt kapasitet og effektivitet.

- Det er fantastisk å se hvordan vi kan gi noe tilbake til lokalsamfunnene vi samarbeider med. Vi hjelper bønder med å få avkastning på råvarer som ellers ville blitt kastet, samtidig som vi skaper flere arbeidsplasser, sier Ingrid.

Effekt på matsvinn og helse

Siden oppstarten har MER ENN reddet over 150 tonn grønnsaker, frukt og bær, og har som mål å øke dette tallet til 600 tonn innen 2026. Denne innsatsen støtter opp under regjeringens mål om å øke inntaket av frukt og grønt blant den norske befolkningen. MER ENN er med på å endre hvordan forbrukere får i seg grønnsaker, frukt og bær.

- Ved å bake med grønnsaker kan vi både redusere matsvinn og gi folk sunnere alternativer som er enkle å like. Vi ser allerede at våre produkter hjelper folk til å spise mer frukt og grønt på en enkel måte, forteller Ingrid.

 
 

Frukt og bær som ikke blir solgt

Blir til deilig syltetøy og saft

Rare gulrøtter som ingen vil ha

Blir til deilig bakverk som foccacia

 
 

En grønnere og mer bærekraftig fremtid

MER ENNs visjon om å gjøre sunn, bærekraftig mat tilgjengelig for alle er i tråd med den nasjonale "Grøntløftet" initiert under Arendalsuka. Sammen med store aktører som Bama, Coop og Norgesgruppen har selskapet forpliktet seg til å øke andelen norsk frukt og grønt på markedet.

Fremover vil Ingrid og hennes team fortsette å utvikle nye produkter, bruke flere typer overskuddsråvarer, og bidra til kampen mot matsvinn – alt for en grønnere og mer bærekraftig fremtid.

- Vårt mål er å bidra til en stor reduksjon av matsvinn samtidig som vi forbedrer folkehelsen. Vi ser på dette som starten på noe stort, avslutter Ingrid.

 

Norges Vels Gründerpris

Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Til årets Gründerpris har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.

De tre finalistene som kan bli årets sirkulære matgründer er

Prisen deles ut 14. november på Gründerkraft, arrangementet for gründerskap i matsektoren.


 

Vil du bli gründermedlem?

Gründermedlemskapet er et personlig medlemskap for deg som er gründer innen landbruk, matproduksjon og matrelaterte næringer.