Vil øke kunnskapen om jordhelse og regenerative metoder
Jord er et viktig grunnlag for matproduksjon, men klimaendringer truer matjorda vår. Sunn jord er mer robust og blir mer viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Derfor jobber vi i Norges Vel med å finne og dele de beste metodene for å sikre god jordhelse.
På Hellerud gård utenfor Oslo har vi flere prosjekter som skal bidra til økt kunnskap og erfaring om jordhelse og regenerativt landbruk, spesielt med fokus på korn- og grasproduksjon uten husdyr.
Ta gjerne kontakt om du vi vite mer om arbeidet med jordhelse på Hellerud gård
Ikke bare gode avlinger
God jordhelse handler om at jorda ikke bare leverer gode avlinger, men også kan ta imot vann, ikke slipper ut næringsstoffer til miljøet og lagrer karbon. Økt infiltrasjon og vannholdingskapasitet er nyttig i et uforutsigbart klima med hyppige tørkeperioder og flom. Økt karbonlagring bidrar også til å redusere landbrukets klimagassutslipp.
Jorda er hjemmet til en stor mengde mikroorganismer som bidrar til biodiversitet, det vil si mange arter i én type natur, for eksempel åkerjord. Sunn jord opprettholder dette mangfoldet av jordliv, og øker fruktbarheten og produktiviteten til jorda.
Viktige spørsmål som må besvares
På lang sikt ønsker vi å besvare flere viktige spørsmål gjennom arbeidet med jordhelse på Hellerud gård:
Jordhelse
Hvordan påvirker ulike driftsformer jordens helse og fruktbarhet over en periode på 10+ år?
Motstandsdyktighet
Hvordan kan gården utvikle motstandsdyktighet mot klimaendringer, sykdommer og ugunstige værforhold?
Økonomi
Hva er kostnadene ved omleggingen nå, om 5 år, og om 10 år? Hva kreves av investeringer?
Kunnskapsdeling og forskning
Gården vil anvende den opparbeidede kunnskapen til å skalere fornuftige og økonomiske praksiser til resten av gården. Samtidig vil vi formidle erfaring og delta i kunnskapsnettverk, samt fasilitere videre forskning og forsøk på gården.
Langtidsforsøk for å fremme jordhelse
I 2022 startet vi et langtidsforsøk på Hellerud gård for å bygge kunnskap om ulike tiltak og teknologier som fremmer jordhelse. Forsøket sammenligner tre driftssystemer, hver på 22 dekar:
Konvensjonell
Kontrollfelt - ingen begrensninger på bruk av NKP og plantevernmidler.
Karbon Agro
Fokus på minimal jordarbeiding, kontinuerlig plantedekke og variert vekstskifte.
Økologisk regenerativt
Optimalisering av jordliv og optimal fotosyntese uten bruk av plantevernmidler.
Disse tre systemene har forskjellige fordeler og ulemper avhengig av bondens mål og ressurser. Gjennom dokumentasjon av effektene på gårdsøkonomi og jordhelse, vil vi gi verdifull innsikt for andre bønder som ønsker å iverksette jordhelsetiltak.
Gjennom en syklus hver sesong hvor vi gjennomfører, dokumenterer og reflekterer om prosessene og resultatene, fordyper vi vår forståelse for de systemene, og tilpasser de underveis for optimal jordhelse.
Dokumentasjonen inkluderer dekningsbidrag, tidsbruk, økonomi, avling, og jordhelse. Målingene gjøres ved hjelp av selvtester, analyser, og visuell vurdering av jordstruktur og rotutvikling.
Vil bli et fyrtårn innen bærekraftig landbruk
Vår visjon for Hellerud gård mot 2030 er å dyrke levende jord, bli en kunnskapsdestinasjon innen regenerativt landbruk, diversifisere produksjonen og vise robust dokumentasjon på lønnsomhet av regenerativt drift over tid.
Dette initiativet har potensial til å gjøre Hellerud gård til et senter for regenerativt landbruk, og styrke Norges Vels posisjon som en aktør innen bærekraftig landbruk, både nasjonalt og internasjonalt.