Klimarobuste småskala matprodusenter

Klimaendringer står som en av de største truslene for verdens matsikkerhet. Klimaet er i stadig endring, og det er en stor utfordring for småskala matprodusenter å tilpasse seg nye og varierende værmønstre.

I mange afrikanske land tar mange småskala matprodusenter avgjørelser basert på lokale tradisjoner og tro, og de har lite kunnskap om klimaendringer. Mange har heller ikke tilgang til værmeldingstjenester som YR og annen klimainformasjon som kan hjelpe de med å bestemme når de skal så og høste. I tillegg til dette mangler de ofte kunnskap og penger til å gjøre nødvendige investeringer for å ta i bruk klimarobuste jordbruksmetoder.

Hva gjør vi for å bidra til flere klimarobuste matprodusenter?

  • Opplæring i klimaendringer: Vi gir småskala matprodusenter opplæring i klimaendringer, klimaberedskap og klimatiltak, slik at de enklere kan tilpasse seg endrede værmønstre.

  • Klimastrategier for samvirker: Vi hjelper samvirker og bondeeide selskaper med å utvikle strategier for å møte klimaendringene.

  • Bedre tilgang til værmeldinger: Vi jobber for at småskala matprodusenter får bedre tilgang til nøyaktige værmeldinger slik at de er bedre rustet til å ta beslutninger om for eksempel når de skal så og høste. Dette innebærer også å forbedre kapasiteten til nasjonale meteorologiske tjenester slik at de kan produsere tilpasset vær- og klimainformasjon. Manglende tilgang til klima- og værtjenester øker også risikoen for dårlige avlinger, og dermed øker også prisen på for eksempel forsikringer og lån.

  • Bedre tilgang til finansielle tjenester: Selv om flere mennesker i dag har tilgang til banktjenester, er det fortsatt nødvendig å forbedre tilgangen til finansielle tjenester. Det er større risiko og høyere kostnader for banker å for eksempel gi lån til småskala matprodusenter, slik at de ikke kan gjøre nødvendige klimarobuste investeringer på gården sin. Derfor jobber vi med å utvikle nye modeller og produkter for lån, kreditt og forsikring.

  • Testing av nye innovasjoner: Vi tester nye klimarobuste innovasjoner og teknikker for å finne de beste løsningene for småskala matprodusenter.

I følge FAO er økte investeringer i småskala matprodusenter en av de viktigste tiltakene for å oppnå matsikkerhet og redusere fattigdom.