Klimarobust og markedsorientert matproduksjon

Verdens befolkning vokser raskt. FN anslår at vi vil være hele 9,7 milliarder mennesker på jorda i 2050, og at befolkningen sør for Sahara vil doble seg til 2,1 milliarder.

Behovet for mat vil øke like mye, samtidig som klimaendringene gjør det vanskeligere å produsere mat.

For å brødfø en økende verdensbefolkning og sikre matsikkerhet til alle mennesker, trenger vi en mer klimarobust matproduksjon som bruker de ressursene vi har på best mulig måte.

I utviklingsland er småskala matprodusenter veldig viktige for matsikkerheten, fordi de produserer store deler av maten som befolkningen spiser. Utfordringen er at i mange land der småskala produksjonen er viktigst, er det mange som ikke produserer nok mat til å brødfø sin egen familie. Den lave produksjonen blir forverret av klimaendringer som høyere temperaturer, tørke og flom. Ifølge FNs klimapanel har landbruksproduktiviteten i Afrika falt med hele 34 prosent i løpet av de siste 40 årene på grunn av klimaendringer.

Hva gjør vi for å bidra til økt klimarobust matproduksjon og produktivitet

  • Opplæring i klimarobust matproduksjon: Ved å gi opplæring i klimarobust matproduksjon kan vi hjelpe småskala matprodusenter med å være bedre rustet for klimaendringene og dermed øke produksjonen.

  • Bedre tilgang til viktige ressurser: Vi sørger for at småskala matprodusentene får bedre tilgang til frø, gjødsel og landbruksmaskiner.

  • Produksjon og tilgjengeliggjøring av såfrø: Vi støtter produksjon og distribusjon av kvalitetsfrø som tåler tøffere klimaforhold.

  • Organisering i bondeeide selskaper: Vi hjelper småskala matprodusenter med å organisere seg i samvirker eller bondeeide selskaper for å få bedre tilgang til lagre, videre foredling og markeder.

Ved å legge til rette for disse tingene, kan vi hjelpe småskala matprodusenter å produsere mer mat på en bærekraftig måte og dermed øke matsikkerheten.

Les hvordan cashewnøtter skaper arbeidsplasser i Mosambik.