Fra historisk gård til bærekraftig matdestinasjon
Kvitnes Gård i Vesterålen, drevet av den prisbelønte kokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen, er ikke bare en matdestinasjon, men en modell for sirkulær matproduksjon. Nå er de finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.
Foto: Mariell Lind Hansen
Det å knytte en restaurant med Kvitnes' ambisjoner så tett opp mot et bærekraftig landbruk burde egentlig være naturlig. Men det er faktisk ganske nyskapende, gitt at Kvitnes sin filosofi gjennomsyrer både bedriften og alle ansatte, og ikke minst at det er i Nord-Norge.
Gården har opplevd en rivende utvikling siden åpningen i 2020, og til tross for pandemi og økonomiske utfordringer, har den blitt en av Nord-Norges mest innovative bedrifter innen både mat og bærekraftig jordbruk.
En idé rotfestet i historie
Det hele startet med en idé fra Rasmus Os, svigersønn til gårdeier Helge Mørck. Med et ønske om å skape en unik matdestinasjon, kontaktet han Halvar Ellingsen, en kokk med erfaring fra noen av Norges mest prestisjetunge restauranter.
- Det var en perfekt match. Vi ønsket å gjøre noe stort ut av det som allerede lå der – en gård med rik historie, sier Halvar. Med denne visjonen ble Kvitnes Gård etablert som en matdestinasjon der hovedfokuset ligger på selvforsyning og nordnorske råvarer.
Sirkulære løsninger og gamle teknikker
Det som virkelig gjør Kvitnes Gård unik, er koblingen mellom landbruk og restaurantdrift.
- For oss handler det om å bruke absolutt alt vi har tilgjengelig på gården. Ingenting går til spille, forklarer Halvar. Han utdyper hvordan de utnytter bein fra dyr de slakter: - Etter at vi har kokt kraft på beinene, brenner vi dem og lager biokull. Dette bruker vi som gjødsel i grønnsakshagen.
Ved å børste støvet av og videreutvikle gamle teknikker som sylting, salting og fermentering, har gården siden 2020 vært selvforsynt med grønnsaker og nesten all kjøttproduksjon. De bruker også dyrene aktivt som "gårdsarbeidere", hvor geiter beiter ned kratt og småskog, mens grisene pløyer og gjødsler jorda.
- Denne syklusen er grunnlaget for vårt regenerative landbruk, sier Cathrine. Som driftssjef har hun ansvar for driften av hele gården med dyrking, dyr, hotellet og ikke minst restauranten. Og som om ikke det var nok, er hun også sommelier (vinkelner) og gartner.
Lokalsamfunnet nyter godt av veksten
Kvitnes Gård har ikke bare vært en suksess for eierne, men har også hatt store ringvirkninger for lokalsamfunnet i Hadsel.
- Vi har skapt 17 faste arbeidsplasser og fylt opp tomme hus med unge, ressurssterke personer. Om sommeren sysselsetter vi 40 personer i forskjellige stillinger, i år fra 11 forskjellige nasjoner. Vi har hatt kokkelærlinger helt siden starten, og to av våre ansatte var uføretrygdet da de begynte, men nå arbeider begge i full stilling på gården, sier Cathrine.
Gården har blitt et utstillingsvindu for lokale produsenter, og bidratt til økt oppmerksomhet for både lokale produkter og for det lokale reiselivet. Og de er opptatt av å bygge et fellesskap blant matprodusenter i regionen:
- Vi har arrangert årlige samlinger for restaurantbransjen, der fagfolk kan møtes og dele kunnskap. Det handler om å skape en samarbeidskultur, hvor vi alle kan løfte hverandre opp, sier Halvar.
Store ambisjoner for fremtiden
Når det gjelder fremtidsplaner, er Kvitnes Gård langt fra ferdige med å utvikle seg. - Vi har alltid hatt et mål om å oppnå en Michelin-stjerne, innrømmer Halvar, selv om det ikke er et mål som stresser dem. - Det viktigste for oss er at vi fortsetter å levere kvalitet og skape gode opplevelser for gjestene våre.
På gårdssiden ønsker de å produsere enda mer økologiske råvarer og har ambisjoner om å etablere en gårdsbutikk. - Vi har alltid noe nytt vi vil utforske. Det er det som driver oss fremover, sier han.
Med sin visjon for bærekraftig landbruk, lokal verdiskaping, og kompromissløs kvalitet, fortsetter Kvitnes Gård å være et forbilde – ikke bare for Nord-Norge, men for hele landet.
- Vi deler gjerne våre erfaringer og teknikker med andre. Vi tror ikke på å holde på hemmeligheter når det handler om å skape en mer bærekraftig fremtid, avslutter Halvar.
Norges Vels Gründerpris
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Til årets Gründerpris har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.
De tre finalistene som kan bli årets sirkulære matgründer er
Kvitnes Gård v/ Halvar Ellingsen og Cathrine Thoresen
Skjærgaarden gartneri v/ Kristin Stenersen og Bjørge Madsen
Grønn Mat / Mer enn v/ Ingrid Spord og Jan Steinar Sleen
Prisen deles ut 14. november på Gründerkraft, arrangementet for gründerskap i matsektoren.