Likestilling i landbruket

Globalt er kvinner mindre matsikre enn menn, og gapet mellom kvinner og menn har økt siden Covid-19 pandemien.

I 2021 opplevde minst 150 millioner flere kvinner enn menn matmangel. Kvinner som jobber med matproduksjon, jobber ofte i den delen av prosessen hvor det kreves mye arbeid, men verdiskapingen er lavest. Dette betyr at kvinner dyrker maten, men de deltar i mindre grad når den selges.

Ifølge FAO så ville antall mennesker som sulter i verden reduseres med 100-150 millioner hvis kvinner hadde de samme mulighetene i landbruket som menn! Effektive og bærekraftige matsystsemer avhenger av likestilling og at kvinner får utnyttet sitt fulle potensial som småskala matprodusenter.

Vi styrker kvinners deltakelse og likestilling i alle våre prosjekter, fordi vi vet at det lønner seg. For å redusere forskjellene mellom kvinner og menn i landbruket, må det settes inn tiltak som ikke bare sikrer at kvinner deltar, men at de også får de samme resultatene som menn. Kvinner skal kunne produsere like mye og tjene like godt.

Derfor jobber vi med likestilling i alle våre prosjekter ved å:

  • Gi opplæring i likestilling til både kvinner og menn

  • Gi opplæring i ledelse og markedsføring til kvinner

  • Prioritere at kvinner blir organiserte i bondeeide selskaper på lik linje med menn

  • Sikre kvinner lik tilgang til ressurser, kreditt og markeder

  • Støtte utvalgte kvinnegrupper med eierskap av land

  • Sørge for at samvirker og bondeeide selskap har likestillingsstrategier

  • Forbedre rammevilkårene for kvinner i landbruket

Ved å gi kvinner lik tilgang til opplæring, land, kreditt og ressurser som menn, kan avlingene deres øke med 20-30 prosent. Dette kan redusere antall sulte mennesker i verden med 12-17 prosent!

Les om Elinesi og hennes overgang fra selvberging til kommersielt jordbruk.


Les også om forbildet Shukuru, som nå er en av de største risbøndene i Uhambule