Fiskeoppdrett som lønnsom næringsutvikling
Fisk og annen sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, men historisk har flere forsøk med lønnsom ferskvanns-oppdrett mislyktes. Siden 2011 har Norges Vel utviklet verdikjeden fra egg til bord gjennom fiskeoppdrett som en klimarobust og bærekraftig næring. Målet er å bidra til fattigdomsreduksjon, flere arbeidsplasser og bedre ernæring.
Se her for informasjon om ny prosjektperiode.
Land
Madagaskar
Periode
2011 - 2023
Kontaktperson
Partner
Donor
Ekstern evaluering
Prosjektet har blant annet bidratt til at
Småprodusentene har tredoblet sin månedlige inntekt
Antall klimarobuste produsenter er økt fra 60 til 450
Produksjon og salg av fersk tilapia på is er økt fra 40 tonn i 2014 til 800 tonn i 2022
Flere tusen aktører i verdikjeden, fra dambyggere via transportører til selgere av fersk fisk på is, har oppnådd stabile inntekter over minimumslønn
De gode resultatene fra dette prosjektet førte til at Norges Vel ble bedt om å prøve ut en lignende modell i Mosambik fra 2017.
Prosjektet jobber nå med å konsolidere produsentenes overordnede forretningsenhet og aktiviteter hos produsentene, for å sikre full bærekraft før prosjektet skal stå på egne ben etter 2026.
Et krevende verdikjedeprosjekt
Det byr på utfordringer når produsenter organiserer seg i nye samarbeidsformer for å få resultater. Deltakernes motivasjon og tillit for å delta i prosjektet står sentralt, og det er viktig å håndtere prisproblematikken.
Bærekraft på alle områder er alfa og omega
Å få på plass et godt system for yngel er vesentlig og krevende, mens natur og klimaforhold med sykloner skaper problemstillinger for infrastruktur i oppdretten. Nulltoleranse for korrupsjon er også sentralt.
Bærekraft på alle områder er alfa og omega, både miljø- og klimamessig, organisatorisk, sosialt og økonomisk. Dette må til for at organisasjonen og arbeidsplassene som er etablert og bygd opp skal fortsette å eksistere når prosjektet avsuttes. Å organisere alt dette krever spisskompetanse i alle deler av verdikjeden.
Prosjektmål
Skape lønnsom, klimarobust og bærekraftig næringsutvikling ved å redusere fattigdom, arbeidsløshet og underernæring, og at prosjektresultatene skal ha høy overføringsverdi
Styrke næringsgrunnlaget for 450 husholdninger med til sammen over 1800 personer
Støtte produsentene i organisering og utvikling av en produsentorganisasjon med åtte lokale kooperativ
Øke kostnadsdekningen for kooperativunionen fra 5 til 100 prosent
Innen 2023 produsere 1440 tonn fersk tilapia solgt på is i havnebyen Tamatave og hovedstaden Antananarivo
Bidra til ytterligere utvikling av verdikjeden (fôr-bedrifter, salgskanaler)
Resultater
Økonomi, produksjon og omsetning
Lønnsomhet fra under 30 USD til over 150 USD per måned for 450 småprodusenter
Tilapia vektøkning fra 100 til 250 gram i snitt, samt forbedret produktivitet tilpasset etterspørsel i markedet
Salg av fersk fisk på is fra stadig flere utsalgssteder i den største havnebyen Tamatave og i hovedstaden Antananarivo
Dammer med yngel og høsting/salg startet august 2012
Et klimarobust klekkeri er etablert og godkjent av gassiske myndigheter, og lokalt avlsprogram startet i 2018 med stadige utvidelser, inkludert et back up klekkeri fra midten av 2023
Kjølelager, fôrlager og teknisk-/administrativt kontor er etablert i Tamatave samt system for mottak, sortering og transport
Sosialt, kompetanse og miljøKlimarobuste og miljømessig bærekraftige oppdretts-teknikker for tilapia er etablert
Integrerte kompetansehevingstiltak for oppdrett, business og organisering er iverksatt og videreføres
30 prosent kvinnedeltakelse og pågående arbeid for styrket likestilling
Organisering og samarbeidSamarbeid med asiatiske, norske, gassiske og andre aktuelle kompetansemiljøer
Syv kooperativ etablert med Norad-støtte (og ett med tysk GIZ-støtte). Disse bidrar til dambygging, distribuerer fôr, høster fisken og kontrollerer innhøsting med mer for småprodusentene/ medlemmene
Produsentorganisasjonen Tilapia de l’Est (TDE) er etablert av produsentenes kooperativer med støtte fra Norges Vel. TDE eier kvalitetsklekkeriet med avl, og bidrar med input/fôrtilgang, teknisk assistanse, business-opplæring, markedsføring/salg og myndighetsdialog
Norges Vels bidrag og rolle
Prosjektledelse og kvalitetssikring fra A-Å
Verdikjedeutvikling fra egg til bord i kooperativunionen
Sikre likestilte muligheter for kvinner og menn
Sikre teknisk opplæring og kvalitetssikre oppdrettsnæringen
Bidra til å sikre markedstilgang og produktutvikling for produsentene
Sikre klimarobust og bærekraftig utvikling av oppdrett
Sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold og håndtere risiko
Gi opplæring og rådgivning i strategi, økonomistyring, organisering og business-utvikling
Påvirkningsarbeid for bærekraftige rammevilkår for utvikling av oppdrett og næringsutvikling på Madagaskar spesielt og Afrika generelt
Bærekraftsmålene i prosjektet
Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.
Dette prosjektet bidrar til:
Mål 5: Likestilling mellom kjønnene
Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst