Fiskeoppdrett som lønnsom næringsutvikling

Innhøsting av Tilapia. Hele det lokale kooperativet og familien bidrar.

Innhøsting av Tilapia. Hele det lokale kooperativet og familien bidrar.

Fisk og annen sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, men historisk har flere forsøk med lønnsom ferskvanns-oppdrett mislyktes. Siden 2011 har Norges Vel utviklet verdikjeden fra egg til bord gjennom fiskeoppdrett som en klimarobust og bærekraftig næring. Målet er å bidra til fattigdomsreduksjon, flere arbeidsplasser og bedre ernæring.

Se her for informasjon om ny prosjektperiode.

Prosjektet har blant annet bidratt til at

  • Småprodusentene har tredoblet sin månedlige inntekt

  • Antall klimarobuste produsenter er økt fra 60 til 450

  • Produksjon og salg av fersk tilapia på is er økt fra 40 tonn i 2014 til 800 tonn i 2022

  • Flere tusen aktører i verdikjeden, fra dambyggere via transportører til selgere av fersk fisk på is, har oppnådd stabile inntekter over minimumslønn

De gode resultatene fra dette prosjektet førte til at Norges Vel ble bedt om å prøve ut en lignende modell i Mosambik fra 2017.

Prosjektet jobber nå med å konsolidere produsentenes overordnede forretningsenhet og aktiviteter hos produsentene, for å sikre full bærekraft før prosjektet skal stå på egne ben etter 2026.

Et krevende verdikjedeprosjekt

Det byr på utfordringer når produsenter organiserer seg i nye samarbeidsformer for å få resultater. Deltakernes motivasjon og tillit for å delta i prosjektet står sentralt, og det er viktig å håndtere prisproblematikken.

Bærekraft på alle områder er alfa og omega

Å få på plass et godt system for yngel er vesentlig og krevende, mens natur og klimaforhold med sykloner skaper problemstillinger for infrastruktur i oppdretten. Nulltoleranse for korrupsjon er også sentralt.

Bærekraft på alle områder er alfa og omega, både miljø- og klimamessig, organisatorisk, sosialt og økonomisk. Dette må til for at organisasjonen og arbeidsplassene som er etablert og bygd opp skal fortsette å eksistere når prosjektet avsuttes. Å organisere alt dette krever spisskompetanse i alle deler av verdikjeden.

Prosjektmål

  • Skape lønnsom, klimarobust og bærekraftig næringsutvikling ved å redusere fattigdom, arbeidsløshet og underernæring, og at prosjektresultatene skal  ha høy overføringsverdi

  • Styrke næringsgrunnlaget for 450 husholdninger med til sammen over 1800 personer

  • Støtte produsentene i organisering og utvikling av en produsentorganisasjon med åtte lokale kooperativ

  • Øke kostnadsdekningen for kooperativunionen fra 5 til 100 prosent

  • Innen 2023 produsere 1440 tonn fersk tilapia solgt på is i havnebyen Tamatave og hovedstaden Antananarivo

  • Bidra til ytterligere utvikling av verdikjeden (fôr-bedrifter, salgskanaler)

Resultater

Økonomi, produksjon og omsetning

  • Lønnsomhet fra under 30 USD til over 150 USD per måned for 450 småprodusenter

  • Tilapia vektøkning fra 100 til 250 gram i snitt, samt forbedret produktivitet tilpasset etterspørsel i markedet

  • Salg av fersk fisk på is fra stadig flere utsalgssteder i den største havnebyen Tamatave og i hovedstaden Antananarivo 

  • Dammer med yngel og høsting/salg startet august 2012

  • Et klimarobust klekkeri er etablert og godkjent av gassiske myndigheter, og lokalt avlsprogram startet i 2018 med stadige utvidelser, inkludert et back up klekkeri fra midten av 2023

  • Kjølelager, fôrlager og teknisk-/administrativt kontor er etablert i Tamatave samt system for mottak, sortering og transport


    Sosialt, kompetanse og miljø

  • Klimarobuste og miljømessig bærekraftige oppdretts-teknikker for tilapia er etablert

  • Integrerte kompetansehevingstiltak for oppdrett, business og organisering er iverksatt og videreføres

  • 30 prosent kvinnedeltakelse og pågående arbeid for styrket likestilling


    Organisering og samarbeid

  • Samarbeid med asiatiske, norske, gassiske og andre aktuelle kompetansemiljøer

  • Syv kooperativ etablert med Norad-støtte (og ett med tysk GIZ-støtte). Disse bidrar til dambygging, distribuerer fôr, høster fisken og kontrollerer innhøsting med mer for småprodusentene/ medlemmene

  • Produsentorganisasjonen Tilapia de l’Est (TDE) er etablert av produsentenes kooperativer med støtte fra Norges Vel. TDE eier kvalitetsklekkeriet med avl, og bidrar med input/fôrtilgang, teknisk assistanse, business-opplæring, markedsføring/salg og myndighetsdialog

Norges Vels bidrag og rolle

  • Prosjektledelse og kvalitetssikring fra A-Å

  • Verdikjedeutvikling fra egg til bord i kooperativunionen

  • Sikre likestilte muligheter for kvinner og menn

  • Sikre teknisk opplæring og kvalitetssikre oppdrettsnæringen

  • Bidra til å sikre markedstilgang og produktutvikling for produsentene

  • Sikre klimarobust og bærekraftig utvikling av oppdrett

  • Sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold og håndtere risiko 

  • Gi opplæring og rådgivning i strategi, økonomistyring, organisering og business-utvikling

  • Påvirkningsarbeid for bærekraftige rammevilkår for utvikling av oppdrett og næringsutvikling på Madagaskar spesielt og Afrika generelt

Bærekraftsmålene i prosjektet

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.

Dette prosjektet bidrar til:

Mål 1: Utrydde fattigdom

Mål 2: Utrydde sult

Mål 5: Likestilling mellom kjønnene

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Mål 9: Innovasjon, industri og infrastruktur

Mål 17: Samarbeid for å oppnå målene