Inkubator for fornybar energi i Uganda
Grønt entreprenørskap bidrar til arbeidsplasser, øke inntekter og mer miljøvennlige løsninger. Dette var målene da Norges Vel tok initiativ til å starte en inkubator for næringsutvikling innen fornybar energi i Uganda i 2011. Inkubatoren har etablert 14 grønne bedrifter og støttet 24 grønne entreprenører på seks år.
I Uganda har bare 15 prosent av innbyggerne tilgang til elektrisitet, og på landsbygda er det bare fem prosent som har det. Trevirke er den dominerende energikilden, hovedsakelig trekull (tettsteder) og ved (landsbygda). Trevirket står for 80 prosent av det totale energiforbruket og bidrar til avskoging, i tillegg til innendørs luftforurensing.
Tilgang til elektrisitet og fornybar energi er kritisk for Ugandas industrielle utvikling. For å stimulere til økonomisk vekst er det spesielt viktig å kunne utvikle landets kompetanse innen videreforedling i jordbruket.
Grønne entreprenører snur problemer til løsninger
Grønne entreprenører tar tak i disse utfordringene og snur problemer til løsninger. Men det er utfordrende å nå markedet og å skape bærekraftige bedrifter.
Inkubatoren The Renewable Energy Business Incubator (REBI) ble derfor etablert for å støtte bedrifter innen fornybar energi og gi dem økt mulighet til å lykkes. I tillegg ønsket prosjektet å bidra til å øke tilgangen til ren energi og redusere fattigdom.
Inkubatoren REBI ble etablert i 2011 med støtte fra NCF (Nordic Climate Facility) og senere med støtte fra Norad. Makerere universitetet var en verdifull partner i gjennomføringen av prosjektet. Inkubatoren er nå en uavhengig organisasjon, og har mottatt støtte fra den norske ambassaden i Uganda.
Land
Uganda
Periode
År 2011-2017
Kontaktperson
Partner
Donor
Mottok prestisjetung pris
En av REBIs deltakerbedrifter fra 2013/2014, Adapt Plus Ltd., vant den prestisjetunge prisen National Energy Globe Award Uganda i 2017. Adapt+ er en grønn bedrift som bruker bioavfall for å lage bærekraftig fyringsbriketter til matlaging.
Forbedret kokeutstyr og briketter reduserer avskoging og innendørs forurensing. I tillegg kan barna gå på skole istedenfor å bruke tid på å lete etter fyringsved. Minst 80 000 mennesker har hatt fordel av denne grønne teknologien, inkludert flyktningeleire der fyringsved er mangelvare.
Norges Vels bidrag og rolle
Prosjektledelse og kvalitetssikring
Teknisk assistanse og rådgivning innen forretningsutvikling og teknologier for fornybar energi
Nettverk og kontakt med den Norske ambassaden, Innovasjon Norge og mange andre potensielle partnere i fornybarsektoren
Resultater
Etablert og utviklet 14 grønne bedrifter
Støttet 24 grønne entreprenører
Skapt 160 jobbmuligheter
Økt inntektsnivået for 160 personer og deres familier
Økt tilgang til fornybar energi for over 30 000 mennesker, i hovedsak flyktninger
Bedret helse i lokalsamfunn ved tilgang til miljøvennlige fyringsbriketter for matlaging
Redusert avskoging og utslipp av klimagasser
Bærekraftsmålene i prosjektet
Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.
Dette prosjektet bidrar til: