Oppdrett av sjøpølser og algedyrking bidrar til ny blå økonomi

Oppdrett av sjøpølser.jpg

Vezofolket sørvest på Madagaskar lever først og fremst av fiske, men fangsten gir ikke nok til å brødfø familien. Sammen med den engelske miljøorganisasjonen Blue Ventures har Norges Vel bidratt til å gi lokalbefolkningen en bærekraftig tilleggsinntekt fra dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser.

Land

Madagaskar

Varighet

2010-2019

Kontaktpersoner

Anne Mugaas

Jorunn Tønnesen

Partnere

Blue Ventures

COPEFRITO

IOT

Donor

Norad

Norad rammeavtale

På Madagaskar er eksport av alger og sjøpølser en del av en internasjonal industri. De næringsrike sjøpølsene er høyt verdsatt på markeder som Hong Kong og Singapore. Stor etterspørsel etter sjøpølser som naturlig vokser i havet rundt Madagaskar har derfor bidratt til at disse er utrydningstruet. Alger er blant annet etterspurt som tykningsmiddel i matvareindustrien.

I dette Norad-støttede prosjektet har vi bidratt til å redusere presset på naturressursene og samtidig utviklet næringer som kan bli en varig kilde til inntekt for lokalbefolkningen.

Gir økte inntekter til lokalbefolkningen

Fra 2010 til 2019 har Norges Vel og Blue Ventures samarbeidet for å utvikle disse nye marine næringene på Madagaskar, og bidratt til at lokalbefolkningen som jobber med dette har økt sine inntekter.

Blue Ventures har vært ansvarlig for implementeringen. Det har også vært et tett samarbeid med to lokale eksportbedrifter for sjømat, COPEFRITO og IOT. Med sin forsknings- og eksportkompetanse på både alger og sjøpølser har disse to bedriftene vært helt sentrale for å få produktene ut i markedene. Prosjektet har også hatt regelmessig kontakt med Madagaskars fiskeriministerie.  

Lokal forvaltning og medbestemmelse

Fra man reproduserer sjøpølsene kunstig til de har oppnådd riktig størrelse for salg, tar det fra 9-15 måneder. Oppdrettet foregår i definerte akvakulturområder der det er forbudt for utenforstående å gå inn.

Algene dyrkes på tau i åpen sjø innen tilsvarende akvakultur-definerte områder, og høstes etter ca. fem uker. Forvaltningen og selve oppdretten bygges nå opp av produsentene i akvakultur-forvaltningsenheter og egen produksjon lokalt, innunder det lokale LMMA. Begge produkter selges til de lokale sjømatselskapene og eksporteres til Asia og Europa.

Arbeidet har foregått i Velondriake-området i et nettverk av landsbyer som i 2015 ble juridisk erklært som et lokalt forvaltet marint område, Locally Managed Marine Area (LMMA). Dette innebærer at lokalbefolkningen selv er med å bestemmer, og de blir involvert i alle planlagte aktiviteter i sitt kystområde. Dette bidrar til lokalt eierskap og motivasjon til å beskytte og bevare egne lokale ressurser.

Norges Vels bidrag og rolle

  • Prosjektledelse og oppfølging av alle ledd i prosjektet

  • Sikre alge- og sjøpølsedyrkernes interesser

  • Bygge opp landsbybaserte produsent- og forvaltningsorganisasjoner

  • Sikre likestilling og kvinners deltagelse

  • Sikre miljøvennlig og klimatilpasset utvikling

  • Utvikle verdikjeden på en måte som sikrer fortjeneste for alle parter

  • Sikre bærekraftig utfasing av Norges Vels støtte der produsent- og forvaltningsorganisasjoner har blitt styrket, og der private aktører har økt sine bidrag og støtte i verdikjedene

  • Sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold og håndtering av risiko for produsentene 

  • Påvirkningsarbeid for bærekraftige rammevilkår for utvikling av oppdrett og næringsutvikling i Afrika spesielt

Resultater

  • Skapt månedlig tilleggsinntekt med 56 USD for sjøpølseoppdrettere og 22 USD for algedyrkere ved prosjektavslutning i 2019

  • Til sammen er mer enn 640 arbeidsplasser nyetablert og videreutviklet

  • To velfungerende foreninger for sjøpølseprodusenter er etablert (ZMCs)

  • Syv landsbybaserte grupper for algedyrkere er etablert

  • To lokale sjømatbedrifter har gitt støtte og garanterer kjøp for eksport

  • Produsentene har fått nødvendig teknologi og kompetanseheving fra lokale eksportbedrifter

  • Målet var å lære opp 50/50 prosent kvinner/menn i dyrking og forretningsutvikling. Resultatet ble at 46 prosent av algedyrkerne og 59 prosent av sjøpølsedyrkerne som fikk denne oppløringen er kvinner.

  • Prosjektet har bidratt til å utvikle bærekraftige akvakulturer som integrert del i modeller for bærekraftig forvaltning av havets ressurser 

  • Modeller for bærekraftig forretningsutvikling er etablert og konsolidert

Bærekraftsmålene i prosjektet

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Alle Norges Vels prosjekter støtter opp om bærekraftsmålene.

Dette prosjektet bidrar til: