Et forbilde for fremtidens landbruk

Skjærgaarden gartneri fikk diplom med hederlig omtale fra gründerpris-juryen 2024

 
 

Skaper innovative løsninger for fremtidens matproduksjon

Skjærgaarden ønsker å produsere mat kun på resirkulerbare næringsstoffer fra nærområdet. Med systematisk tilnærming viser de at det er både mulig og lønnsomt å produsere mat i et sirkulært matsystem. Nå er gartneriet finalist til Norges Vels Gründerpris 2024.

I takt med behovet for å omstille seg til mer bærekraftige matsystemer, er norske bønder stadig på jakt etter nye løsninger som kan ivareta både klima og biodiversitet. Med sin helhetlige tilnærming til jordhelse og sirkulær matproduksjon, har Skjærgaarden markert seg som en pionér i bransjen.

Fra lokal gård til nasjonal inspirasjon

Skjærgaarden Gartneri, ledet av ekteparet Kristin Stenersen og Bjørge Madsen, har vært i drift siden 1998 da de overtok gården fra Kristins foreldre. Det var imidlertid i 2014 at virksomheten fikk sitt nåværende navn, samtidig som de lanserte sitt signaturprodukt, Skjærgaardsløk. Samme år økte de oppmerksomheten på jordhelse og bærekraftige produksjonsmetoder, med utviklingen av et klimavennlig jordhelseprogram som står sentralt i dagens drift.

– Vi så tidlig at fremtidens matproduksjon måtte bygge på bærekraftige prinsipper. Det handler ikke bare om å produsere mat, men om å ta vare på jorda, ivareta biodiversitet, og skape balanse i naturen, sier Kristin.

 

Ekteparet Bjørge Madsen og Kristin Stenersen driver Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand.

Sirkulær økonomi i praksis

Skjærgaarden bruker en fem-trinns modell for bærekraftig matproduksjon utviklet sammen med sin rådgiver Martin Becker. Her ligger fokus på å balansere næringsstoffer, redusere jordarbeiding og stimulere biologiske prosesser i jorden. En av de mest spennende nyvinningene er deres bruk av resirkulerte næringsstoffer fra matavfall. Biorest er et biprodukt fra biogass-produksjon som nå er en del av deres jordforbedringsstrategi.

– Vårt mål er å erstatte all tradisjonell kunstgjødsel med biorest, slik at vi kan produsere grønnsaker kun basert på resirkulerte næringsstoffer. Dette er en del av prosjektet «Heljord», hvor vi samarbeider med flere store aktører i bransjen, forteller Bjørge.

Det som skiller ekteparet fra andre er fokuset på en sirkulær matvareproduksjon, med et samarbeid med hele verdikjeden.

- Like viktig som at vi bønder produserer på en mer bærekraftig måte, er det at hele verdikjeden ser viktigheten av gode agronomiske prinsipper. Derfor har vi samlet en hel verdikjede for sammen å vise at god sirkulærøkonomi starter med god jordhelse og plantehelse. I 2023 relanserte vi Skjærgaardsløk, et produkt produsert kun på resirkulerte næringsstoffer. Vi arbeider for å skalere opp dette til hele Skjærgaardens produksjon, forklarer Kristin.

 
 

Positiv lokal innvirkning

Bedriften har også hatt stor betydning for lokalsamfunnet. Med flere fast ansatte og sesongarbeidere, hvorav mange har vært med siden oppstarten, har Skjærgaarden vokst fra en liten familiebedrift til en viktig arbeidsgiver i området.

I tillegg til å ta i bruk innovative løsninger på egen gård, jobber Skjærgaarden for å dele sin kunnskap og erfaringer med andre. Deres metoder for jordhelse, karbonbinding og økt biodiversitet har gjort gården til et utstillingsvindu for bærekraftig landbruk.

Skjærgaarden ønsker også å dele kunnskap om bærekraftig matproduksjon med ansatte i dagligvarebransjen, og hvert år tar de imot besøk fra MENY sine avdelingsledere for frukt og grønt, som en del av prosjektet «Grøntgastronomen».

Bærekraft som konkurransefortrinn

Et av de mest innovative produktene fra Skjærgaarden er Skjærgaardsløk, som ble relansert i 2023. Det er et produkt som utelukkende er dyrket på resirkulerte næringsstoffer, og som nå markedsføres som et sirkulært produkt i samarbeid med MENY-kjeden. Ambisjonen er å skalere opp denne produksjonsmetoden til hele bedriftens produksjon i årene som kommer.

– Vi ser at dette er fremtiden. Kundene etterspør mer bærekraftige produkter, og vi vil være i front når det gjelder sirkulær matproduksjon, sier Bjørge.

 
 

Skjærgaarden gartneri har som mål å erstatte all tradisjonell kunstgjødsel med biorest, slik at de kan produsere grønnsaker kun basert på resirkulerte næringsstoffer.

Skjærgårdsløk er gartneriets signaturprodukt som produseres utelukkende på resirkulerte næringsstoffer.

Skjærgaardens fem-trinns modell for bærekraftig matproduksjon fokuserer på å balansere næringsstoffer, redusere jordarbeiding og stimulere biologiske prosesser i jorden.

 
 

Et forbilde for fremtidens landbruk

Skjærgaarden Gartneri har ikke bare vist vei for andre produsenter i Norge, men har også opplevd økende interesse fra aktører i hele verdikjeden. Gjennom samarbeid med blant annet MENY, Norgesgruppen, ALO Analyse, NORSYS og flere ledende aktører innen norsk matproduksjon, har de bidratt til en bredere forståelse for hvordan sirkulære systemer kan fungere i praksis.

Resultatene av deres sirkulære produksjonsmetoder taler for seg: En studie fra NORSYS viser at Skjærgaarden har redusert sine klimagassutslipp med 72 prosent, og andre miljøpåvirkninger reduseres med 48 - 86 prosent.

– Vi ser gode synergier og økende oppslutning om våre metoder, både blant produsenter og kunder. Målet er å produsere mest mulig mat med minst mulig ressurser, samtidig som vi bygger opp jorda og lagrer karbon, avslutter Kristin.

 

Norges Vels Gründerpris

Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Til årets Gründerpris har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.

De tre finalistene som kan bli årets sirkulære matgründer er

Prisen deles ut 14. november på Gründerkraft, arrangementet for gründerskap i matsektoren.


 

Vil du bli gründermedlem?

Gründermedlemskapet er et personlig medlemskap for deg som er gründer innen landbruk, matproduksjon og matrelaterte næringer.