Kan vi bruke varmtvannstanken som batteri?
Tradisjonelt varmes vannet i en varmtvannstank rett etter det er brukt varmtvann. Men hva om neste tidspunkt for bruk av varmtvann er mye senere? Da er det kanskje bedre å vente med å varme vannet til strømprisen er lavere, eller det produseres egen energi for eksempel fra solceller?
De senere årene har strømprisene både økt og blitt mer variable gjennom døgnet. Mange gårdsbruk har derfor investert i solceller og andre kilder til fornybar energi for å få mer forutsigbare kostnader. Neste steg for fornybar energi handler om smart bruk av energilagring og -styring.
- Oppvarming av varmtvann står ofte for en stor andel av energiforbruket både hos private, i industrien og i landbruket. Samtidig gir varmtvannstanker/akkumulatortanker mulighet til å lagre energi i form av varme over noen dager. Dette gir mange muligheter for å flytte på strømforbruket ut fra når egen produksjon er stor, eller prisen på strømmen er lav, sier Tore Filbakk, seniorrådgiver innen fornybar energi i Norges Vel.
Redusere kostnader med teknologi
Mange gårdsbruk har store varmtvannstanker for eksempel til vaskevann av melkeroboter eller akkumulatortanker til oppvarming, dermed blir strømregningen høy.
Hovedmålet med smart bruk av energilagring og -styring er å få ned kostnadene til oppvarming av varmtvann. Dette gjøres gjennom en styringsenhet som kan forutsi varmtvannsforbruket og strømprisene for neste dag.
For de med solcelleanlegg kan styringsenheten forutsi hvor stor strømproduksjonen blir fra solcellene. Ut fra dette styrer anlegget selv når det er mest hensiktsmessig og rimelig å varme opp vannet i tanken. Uten at det blir tomt for varmtvann når det er behov.
Men hvordan er dette mulig?
- Vann endrer egenvekt med temperaturen, og varmt vann er lettere enn kaldt vann. Det er dermed mulig å hente ut vann med høy temperatur fra toppen, selv om det er brukt mye energi fra varmtvannstanken, og det ikke tilføres ny varme med en gang. For å ha kontroll på energimengden og temperaturen, er det vanlig at tanken har temperaturmålere i forskjellige høyder, sier Tore.
Må utnytte strømnettet bedre
Strømprisen styres av tilbud og etterspørsel. Når det er mye kraft tilgjengelig og liten etterspørsel går strømprisen ned, er det lite kraft og stor etterspørsel stiger prisene.
Kapasiteten i strømnettet i Norge er for liten til at alle kan bruke mye strøm samtidig. Derfor er det ønskelig å flytte forbruk til tidspunkter der det brukes mindre strøm. Her kan smart bruk av varmtvannstanken bidra til lavere strømregning og bedre utnyttelse av strømnettet.
Kan regulere høy spenning i nettet
Nettselskapene skal sørge for at spenningen i strømnettet skal være på 230Volt pluss/minus 10 prosent. Feil strømspenning kan føre til at elektriske apparater tilkoblet nettet blir ødelagt.
Men stadig mer av den fornybare strømmen kommer fra ikke-regulerbare kilder som vindkraft og solkraft, som fører til mer ujevn strømproduksjon enn vannkraft.
I områder der strømnettet er «svakt» kan det være store variasjoner i spenningen avhengig av forbruk og produksjon.
Hvis det produseres mye strøm f.eks. fra solceller, kan spenningen i nettet bli for høy. Men hvis det brukes mye strøm kan spenningen bli for lav. Ved å bruke strøm til varmtvannstanken når spenningen er for høy, vil det bidra til lavere spenning i strømnettet.
Dermed kan varmtvannstanken brukes til å ta opp strømmen fra solceller, istedenfor at solcellene gir utfordringer med for høy spenning i strømnettet.
Men varmtvannstanken kan ikke brukes til å øke spenningen i nettet. Til dette trengs det noe som kan tilføre strøm, som f.eks. fra batterier.