3 Hvorfor fornybarproduksjon i landbruket?

VEILEDER I FORNYBAR ENERGI FOR LANDBRUKET
3 - Hvorfor fornybarproduksjon i landbruket?

Det er for tiden stort fokus på reduksjon av klimagasser innen forskjellige sektorer, inkludert landbruket. Den norske bonden rår samlet sett over mange mulige tiltak som kan gjøre landbruket mer klimavennlig. Én slik løsning er å i større grad benytte gårdens ressurser til å produsere fornybar energi.  

Ulike drivkrefter

Klima og økonomi

Klimaaspektet er viktig for mange bønder, men for de fleste er et annet viktig poeng at en fornybarinvestering skal gi et positivt bidrag til egen økonomi. De siste par årene har vi sett at interessen for lokal energiproduksjon har økt i takt med strømprisene. Det er utfordrende å spå hvordan energiprisene vil utvikle seg fremover, men det er et faktum at mange bønder er sårbare for svingninger i prisene.  

Økonomisk forutsigbarhet

Anlegg for egenprodusert fornybar energi kan bidra til økt kontroll over en betydelig innsatsfaktor på det enkelte gårdsbruk, og det å bli helt eller delvis selvforsynt med strøm eller varme skaper en økonomisk forutsigbarhet som igjen kan ha positive bivirkninger for videre satsing og næringsutvikling på gården. Dette kan bli enda viktigere fremover ettersom landbrukssektoren sannsynligvis går i retning av elektrifisering av maskinparken og økt automatisering, noe som igjen øker behovet for energi. 

Profilering og merkevare

For noen vil det også være relevant å vise til egenprodusert energi i profileringen av eget gårdsbruk og egne produkter, og energiproduksjonen vil dermed kunne være med på å bygge bondens merkevare. For andre igjen handler kanskje en fornybarinvestering om ren og skjær teknologiinteresse.  

En investering i lokal energiproduksjon kan med andre ord være et resultat av en eller flere drivkrefter, og vi anbefaler at gårdbrukeren tenker godt gjennom hva som er viktig for en selv. Dette vil kunne være av betydning for hvilke beslutninger man tar.  


Uregulerbar energi 

De fleste gårder har tilgang på fornybarressurser som kan utnyttes i større grad enn i dag. Når det gjelder de fornybare energikildene solenergi, vindenergi og vannfallsenergi (uten lagringsmulighet i form av magasiner), så er dette såkalt uregulerbar energi. Disse kildene må produsere når energien er tilgjengelig - altså når sola skinner, når vinden blåser eller når nedbør og vannføring i elva gjør det mulig å produsere. 

Varierende mengde energi gjennom året 

Med andre ord er man ikke garantert tilgang på energi fra disse kildene når man trenger det. Solceller, solfangere, vindturbiner og små vannkraftverk vil levere varierende med energi gjennom året. Når produksjonsforholdene er gode, kan det i noen tilfeller hende at energileveransen er større enn energiforbruket, mens i andre perioder vil man motta lite eller ingen energi. Et gårdsbruk kan altså ikke koble seg av strømnettet selv om en eller flere fornybarteknologier leverer tilsvarende eget forbruk i løpet av et år.

Kan løses med lagringsteknologi   

Når det er sagt, så er fremskritt innen lagringsteknologi er i ferd med å bøte på denne svakheten ved uregulerbar energi. Det er mye pågående forsking på og testing av hvordan man kan sette sammen fornybar- og lagringsteknologier på småskalanivå, og i fremtiden vil man sannsynligvis se flere eksempler på enkeltaktører og lokalsamfunn som klarer seg ‘utenfor’ det tradisjonelle strømnettet.

Les mer om lagringsteknologi i kapittelet om energilagring.

Anne Tollerud