1 Om veilederen

Denne veilederen er utviklet av Norges Vel. Et av våre kjerneområder er landbruk og energi – du kan lese mer om hvordan vi jobber med fornybar energi i landbruket

Den første utgaven av fornybarveilederen (2020) ble finansiert ved hjelp av midler til utredning og tilrettelegging i landbruket fra Fylkesmannen i Oslo og Viken. Veilederen bygget delvis på kunnskap opparbeidet gjennom et forprosjekt innen fornybar energi støttet av tidligere Akershus fylkeskommune samt erfaringer fra prosjektet Klimasmart landbruk Østfold .  

Denne oppdaterte, og mer digitalt tilgjengelige, utgaven av fornybarveilederen er støttet av Bærekraftfondet til Norges Bondelag og Gjensidige

Legger til rette for å produsere fornybar energi til eget bruk

Norges Vel ønsker å legge til rette for at gårdbrukere i større grad kan ta i bruk løsninger for å produsere energi til eget bruk basert på fornybare energikilder. Som regel er det mer lønnsomt å produsere energi til eget forbruk fremfor å selge til eksterne aktører, selv om langt høyere energipriser enn normalt de siste par årene har økt interessen for å bygge større anlegg med tanke på salg av strøm.   

For å utløse mer av potensialet for fornybarproduksjon som finnes på mange gårdsbruk, er det viktig med økt kunnskap blant bønder om eget energiforbruk, omfanget av tilgjengelige energikilder på gården, hvilke tekniske løsninger som finnes, og hva som er gjeldende rammevilkår. Målet med veilederen er å bidra med praktisk og etterrettelig informasjon om disse temaene.  

Løsninger som er relevant for de fleste gårdbrukere

Vi har lagt mest vekt på de løsningene som er relevante for majoriteten av gårdbrukere. Det er en utfordrende balansegang å velge hvilken informasjon som skal tas med, og hvilken som skal utelates for å holde teksten på en overkommelig lengde, men vi håper og tror at vi har truffet en gyllen middelvei.   

Takk til bidragsytere

Vi vil gjerne rette en stor takk til følgende aktører for faglige innspill til veilederens første og/eller andre utgave: 

Charlotte Forsberg, Klimasmart landbruk Østfold 
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 
Norsk solenergiforening 
Ola Johansson, Solcellespesialisten 
Ole-Christian Østereng, Aurskog-Høland kommune 
Per Olav Skjølberg 
Pål Preede Revheim 
Småkraftforeninga 
Ulf Andreassen, Fossingkraft AS
Daniel Flo

Rettelser og innspill

Norges Vel er ansvarlig for eventuelle feil i veilederen. Tilbakemeldinger om nødvendige rettelser samt innspill om hvordan veilederen kan forbedres ønskes velkommen. Disse bes sendt til ragnhild.bjelland-hanley@norgesvel.no  

Anne Tollerud