HURRA!!! 213 år og like aktuell
29. desember 1809 ble Selskabet for Norges Vel etablert for å hjelpe et isolert land rammet av hungersnød. I dag står matproduksjon og matsikkerhet igjen høyt på agendaen som følge av klimautfordringer og krig i Europa.
Da Norges Vel ble etablert fikk vi et tydelig samfunnsoppdrag: Å gjøre Norge mer selvforsynt med mat og andre varer. Den gang var det Napoleonskrigen som utfordret vår tilgang til korn. Og helt siden da har vi som organisasjon vært godt plassert innen mat og landbruk.
Norges første inkubator
I årene etter ble Norges Vel det man i dag ville kunne kalle «Norges første inkubator». Norges første universitet, Norges første samvirkemeieri (nå Tine), starten på samvirkebevegelsen og flere av bondeorganisasjonene har sitt utspring i Norges Vel. Senere har organisasjonen vært med i oppstarten av landets oppdrettsnæring og den nye algenæringen som nå er i ferd med å blomstre opp.
Mye av den matproduksjonen vi har i Norge i dag er bygd på skuldrene av det bevisste arbeidet som ble startet for over 200 år siden. Samtidig har både industrialisering og globalisering gitt nye muligheter og utfordringer.
I det store bildet handler dette om hvordan vi kan skape en bærekraftig matsektor både i Norge og internasjonalt
Med dette historiske bakteppet vil vi våge påstanden om at Norge, og verden ellers, nå står overfor vel så store utfordringer som den gang. Grunnleggende utfordringer som klimaendringer, matproduksjon og matsikkerhet er allerede på agendaen, og krigen i Ukraina med påfølgende høye mat og energipriser viser nok en gang hvor viktig det er å være selvforsynt.
Landbruk og matproduksjon er fortsatt vår kjerne
I 1809 ble det vist handlekraft og initiativ for å bygge en bedre fremtid. I Norges Vel har vi helt siden da redefinert vårt samfunnsoppdrag ut fra samtidens behov, men fortsatt innen matproduksjon. Nå kan mye tyde på at ringen er sluttet og at vi er tilbake til mange av de samme problemstillingene som vi startet med.
Landbruk og matproduksjon er fortsatt i vår kjerne, og siden midten av 70-tallet har vi også vært en engasjert bistandsorganisasjon på disse områdene, med engasjement i flere land i Afrika.
Det grønne skiftet og en bærekraftig matsektor
De siste årene har vi operert under en tydelig visjon om å skape livskraftige lokalsamfunn. Det gjør vi fortsatt, men samtidig tar de store utfordringene med det grønne skiftet stadig større plass i vår bevissthet og i vårt daglige arbeid.
Med de utfordringene vi ser rundt oss er det umulig for oss som organisasjon å ikke spisse mandatet og samfunnsoppdraget. Derfor snakker vi stadig oftere om det som vi har valgt å kalle «Det grønne matskiftet».
I det store bildet handler dette om hvordan vi kan skape en bærekraftig matsektor både i Norge og internasjonalt. Det er i dette arbeidet vi kan gjøre best nytte av all vår kompetanse, våre erfaringer, nettverk og den over 200 år gamle tradisjonen vi står i.