Åpnet ny fabrikk for trygg mat i Mosambik
Endelig kunne vi åpne AflaLivre sin nye fabrikk i Nampula, Mosambik. Her skal det produseres AflaSafe, et produkt som reduserer giftige aflatoksiner i basismatvarer som peanøtter, mais og kassava.
- Det har vært en humpete vei å bygge en full fabrikk under covid og med de siste årenes markedsturbulens, men vi gleder oss nå til å starte et nytt kapittel med å redusere aflatoksiner i mat. Målet er at lokale verdikjedeaktører støtter produksjonen av rimelig og trygg mat for millioner av hjem i Mosambik. Da må bønder over hele landet få tilgang til AflaSafe, sa Norges Vels prosjektleder Karsten Gjefle i sin åpningstale 9. april.
Det var Norges Vel som i sin tid tok initiativ til lokal produksjon av AflaSafe i Mosambik. Karsten ble kjent med aflatoksinproblemet for mange år siden, da en stor mengde peanøtter ble nektet eksport fra Mosambik til Europa nettopp på grunn av disse giftstoffene. Dette skapte store tap for den lokale bondeeide bedriften IKURU.
- På den tiden var det lite kunnskap om aflatoksiner, og vi hadde ingen løsning for å holde det unna matvarer produsert i Mosambik.
Svært farlige giftstoffer i basismatvarer
Aflatoksiner er giftstoffer fra en muggsopp som trives i tropiske områder, der den blant annet angriper planter til basismatvarer som peanøtter, mais og kassava. Giften svekker immunforsvaret og kan bidra til leverkreft eller leversvikt og utgjør en stor helsetrussel for både mennesker og dyr i mange fattige land der muligheten til å teste matvarer er begrenset.
AflaSafe er et naturlig produkt som gir plantene naturlig beskyttelse mot muggsoppen som skaper aflatoksiner, uten å skade mennesker, dyr eller miljø. AflaSafe bør produseres lokalt fordi det er et biologisk middel som virker best når det utvikles og tilpasses til de enkelte regioners varianter av aflatoksin.
Langsiktig arbeid
- Basert på Norges Vels gode resultater med bønder og organisasjoner innen cashew, ønsket vi på den tiden å se hvordan vi kunne støtte verdikjeden fra gård til marked også for peanøtter, som er en viktig matvare i Mosambik, sier Karsten.
Sammen med den lokale partneren AMPCM, som er landets organisasjon for kooperativer, innledet Norges Vel samtaler med forskningsinstitusjoner, frivillige organisasjoner og bondeorganisasjoner.
- Aflatoksin var en stor utfordring, men etter en stund hørte vi at det ble forsket på et produkt som kunne redusere aflatoksinnivået med 90 - 95 prosent. Haken var at det måtte produseres lokalt, og at det dermed var behov for en fullt utbygd fabrikk til formålet. Hverken forskerne eller de økonomiske støttespillerne hadde muligheter til dette, og det var klart at det ville bli en stor utfordring for Norges Vel å finne penger til å finansiere dette, sier Karsten.
Heldigvis hadde Norad akkurat da et spesielt rammeverk for forretningsutvikling som kunne bidra, og de andre partnerne var villige til å ta en risiko og satse på selskapet AflaLivre. Selskapet eies av Norges Vel, AMPCM og Miruku. Når fabrikken nå åpner 4-5 år senere, er det en ny start for samarbeidet rundt aflatoksinreduksjon i basismatvarer.
Fabrikken er bare begynnelsen
- Men fabrikken er bare begynnelsen, nå må vi samarbeide med landbrukspartnere for å redusere aflatoksinforurensningen vi ser i hele Mosambik. Vi må finne løsninger som sikrer at bøndene får enkel og rimelig tilgang til AflaSafe.
Aflatoksiner kan ikke ses, luktes eller smakes. I Norge er det Mattilsynet som tar stikkprøver av importert mat for å kontrollere for aflatoksiner. Også i Mosambik er denne kontrollen nødvendig, men den kan ikke belastes småskalabøndene.
- Det er viktig å skape en forretningsmodell som gjør det lønnsomt for småskalabønder å produsere trygg mat. For eksempel ved en markedsmekanisme der trygge matvarer kan selges med en kvalitetspremie.
Modige samarbeidspartnere
- Vi er svært takknemlige for alle organisasjonene som har hatt mot til å være med på dette langsiktige arbeidet uten å vite om det ville fungere. Arbeidsgruppen for peanøtter - GNWG, forskere ved International Institute of Tropical Agriculture (IITA) og partneruniversitetene. Og ikke minst Norad som støttet vår strategi om å eliminere aflatoksiner fra basismatvarer til tross for at det kunne ta et tiår eller mer, sa Kasten i åpningstalen.
Han avsluttet med å takke IITA, Norad, GIZ, Helvetas og alle samvirke-medlemmer som har lyttet, bidratt og testet produktet i felt de siste årene.