Det grønne matskiftet – muligheter, trusler og et fornyet mandat
Dagens nyhetsbilde preges av store overskrifter. Om krig og konflikt, økte priser på strøm og mat, inflasjon og klimarapporter som FNs generalsekretær har omtalt som «kode rød» for menneskeheten.
Av Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel
Det er ikke til å komme bort fra at vi lever i en brytningstid på mange områder. Og det er heller ikke til å komme bort fra at klimaendringer og planetens bærekraft er en av de største utfordringene vi har stått overfor noensinne.
Vi kan raskt gå oss bort i rapporter med komplekse analyser og scenarier for både en, to og tre graders temperaturøkning. Og det at vi allerede for lengst har brukt opp planetens ressurser for 2022 er det vanskelig å begripe det egentlige omfanget av. Det grunnleggende er uansett dette: Vi må alle skjerpe fokus, brette opp ermene og trå til på de områdene der vi kan bidra mest.
Vi fikk et tydelig samfunnsoppdrag
Da Norges Vel ble etablert i 1809 fikk vi et tydelig samfunnsoppdrag: Å gjøre Norge mer selvforsynt med blant annet korn. Den gang var det Napoleonskrigen som utfordret vår tilgang til korn. Siden den gang har vi som organisasjon vært godt plassert innen mat og landbruk. Samtidig har vi, som en av de lengstlevende ideelle og organisasjonene i Norge, evnet å tilpasse vårt samfunnsoppdrag til tidenes behov.
Landbruk og matproduksjon er fortsatt i vår kjerne, og siden midten av 70-tallet har vi også vært en engasjert bistandsorganisasjon på disse områdene, med engasjement i flere land i Afrika. De siste årene har vi operert under en tydelig visjon om å skape livskraftige lokalsamfunn. Det gjør vi fortsatt, men samtidig tar de store utfordringene med det grønne skiftet stadig større plass i vår bevissthet og i vårt daglige arbeid.
Med de utfordringene vi ser rundt oss er det umulig for oss som organisasjon å ikke spisse mandatet og samfunnsoppdraget. Derfor snakker vi stadig oftere om det som vi har valgt å kalle «Det grønne matskiftet». I det store bildet handler dette om hvordan vi kan skape en bærekraftig matsektor både i Norge og internasjonalt. Det er i dette arbeidet vi kan gjøre best nytte av all vår kompetanse, våre erfaringer, nettverk og den over 200 år gamle tradisjonen vi står i.
Hva betyr så dette i praksis? Her er noen eksempler på arbeid som vi allerede er godt i gang med.
Nytt liv i forsøksgården på Hellerud
Som organisasjon er vi så heldige å eie og drive Hellerud gård, som er en av de største gårdene i Lillestrøm kommune. Her har vi en lang tradisjon for å drive forsøksgård for landbruket, en funksjon som nå er i ferd med å ta seg opp igjen. Her er arbeidet med å teste ut ulike former for karbonlagring i jord godt i gang. Jordhelse og karbonlagring er noe av det viktigste landbruket kan bidra med i klimasammenheng og her har vi viktige oppgaver foran oss.
Arbeidet med jordhelse og karbonlagring innebærer også å teste ut såkalte regenerative praksiser. Her jobber vi sammen med flere aktører for å få på plass en norsk kunnskapsportal på området, et arbeid vi også samarbeider med Sverige og Finland om.
Superveksten industrihamp i det grønne skiftet
I forlengelsen av arbeidet med jordhelse og jordforbedring kommer vi stadig tilbake til en gammel supervekst, nemlig industrihamp. I et slikt perspektiv er denne planten en av de mest nøysomme vi kan finne. Den vokser omtrent som ugress og trenger hverken gjødsel eller sprøytemidler.
I tillegg har industrihampen flere hundre bruksområder som det er økende etterspørsel etter internasjonalt. Dette er alt fra fiber til klær (Levis, Patagonia, og andre), fiber til bygningsindustrien, erstatning for plast i fiskerinæring og bilindustri, mat gjennom olje og frø, og så videre. Unilever beskriver industrihampen som en av våre viktigste matplanter i fremtiden.
Utfordringen er at det er ulovlig både å dyrke og forske på industrihamp i Norge fordi den tilhører cannabisfamilien. Norge er faktisk et av få land i verden som fortsatt holder på et forbud. Dette på tross av at det ikke er mulig å fremstille rusmidler fra industrihamp og at det i sin tid var påbudt for bønder å dyrke hamp i Norge som en del av arbeidet med å etablere Norge som seilskutenasjon.
Vi er overbeviste om at industrihamp har mye for seg i et grønt skifte også her til lands, og at det vil være mulig å etablere nye næringer og verdikjeder rundt dette. Derfor arbeider vi i Norges Vel sammen med stadig flere aktører for å få opphevet forbudet. Noen av disse er Nibio, Norges Bonde- og småbrukarlag og Coop.
Norsk Bruksgenbank for biologisk mangfold
På Hellerud gård drifter vi også en spennende satsing kalt Norsk Bruksgenbank. Tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten i fremtiden. Derfor jobber vi gjennom Norsk Bruksgenbank for å ta frem igjen eldre norske og nordiske plantesorter som har andre egenskaper enn de sortene som brukes i dag.
Dette arbeidet handler også om klimatilpasning, da vi spesielt ser etter sorter som kan egne seg bedre for de klimaendringene vi allerede ser.
Fornybar energi viktig for matproduksjon
Selv i vannkraftnasjonen Norge er fornybar energi viktig for fremtidens matproduksjon. De siste årene har vi etablert oss som en tydelig kunnskapsleverandør på dette området, og snart blir det solceller å se på egen gård også.
Hittil i år har vi kurset nærmere 400 bønder i fornybar energi for landbruket, både solenergi og biogass. I tillegg har vi utviklet en kunnskapsbank med erfaringer fra bønder som har tatt i bruk løsninger for fornybar energi, og andre fagpersoner på området.
Bærekraft og klima i det internasjonale arbeidet
I vårt internasjonale arbeid står både bærekraftsmål og klimatilpasning høyt på dagsordenen. I arbeidet med småbønder i Afrika ser vi tydelig hvor tett på både klimaendringer og virkninger av store konflikter disse bøndene står.
I Tanzania har vårt arbeid med klimasmart landbruk vist svært gode resultater, med både økte avlinger, større inntekt og bedre levekår for småbøndene. Det at vi også bevisst arbeider med næringsutvikling i et bærekraftperspektiv gjør Norges Vel til en unik norsk aktør på dette området. Det at vi jobber ut fra vår egen gård her hjemme, og kan ta med oss erfaringer begge veier, opplever vi også som en stor styrke i arbeidet vårt.
Alger kan bli en stor eksportnæring
Et annet arbeid som vi også er stolte av, er den langsiktige jobben vi har gjort i over 10 år nå med å få i gang en ny næring rundt alger til mat i Norge. Vårt kontor i Bergen er en aktiv pådriver i dette arbeidet og er i dag en del av sekretariatet for Norwegian Seaweed Association. Gjennom arbeidet i denne foreningen, og arbeidet med å samle de ulike aktørene til et klyngesamarbeid, har man nå klart å samle over 70 aktører som arbeider med dette i Norge.
Ikke bare kan alger bli en stor og spennende eksportnæring for Norge, men alger har også et stort potensial for å lagre Co2 i havet. Alger kan også vise seg å bli en nøkkelfaktor som ingrediens i fôr til kyr, med egenskapene for å redusere metanutslipp. Dette er et spennende arbeid som blant annet ett av våre medlemmer, Nortura, nå jobber med.
Matproduksjon i urbane strøk
Til slutt i rekken av eksempler ønsker jeg å trekke frem det urbane landbruket. Her skjer det også mye spennende både i Norge og internasjonalt. Jeg er overbevisst om at matproduksjon i urbane strøk har en viktig plass i det grønne matskiftet. Dette handler både om nærhet til matproduksjonen og forståelsen av denne, men også om fremtidig matsikkerhet og klimatilpasning med grønne tak og grønne områder.
Som organisasjon jobber vi med flere spennende aktører på dette området, også innenfor spennende områder som vertikal dyrking. På kunnskapssiden har vi etablert nettstedet urbantlandbruk.no, som har blitt en nasjonal kunnskapsportal på dette området.
Vi ønsker samarbeid og samskaping
Dette er et lite innblikk i Norges Vels engasjement for det grønne matskiftet. Vi har alltid vært en organisasjon som kombinerer ord og handling, og det skal vi fortsette med. Blant annet skal vi utvikle og styrke Hellerud gård både som et spennende møtested og et sted for konkret utvikling innen landbruket. Her vil vi invitere flere aktører til fremtidig samarbeid og samskaping for det grønne matskiftet.
Dagens Norges Vel er en fremoverlent, nysgjerrig og aktiv organisasjon. Vi har svært kompetente og engasjerte folk med på laget, både de med lang fartstid i organisasjonen og flere nyrekrutterte i løpet av de siste årene. En del av vår forpliktelse for det grønne matskiftet består også i å utfordre og stille spørsmål, i å samle ulike stemmer og aktører og i å drive utviklingen videre i en bærekraftig retning.
Vi er klare og godt rigget til å gjøre en forskjell. Både her hjemme og ute.