Vil ha norsk korn til whisky og øl
Visste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Dette vil Turi-Britt Kuepers gjøre noe med. Hun er prosjektleder for Norges Vels arbeid med å ta frem eldre norske og nordiske økologiske byggsorter til malting og ølbrygging.
- Det er ingen vinprodusenter som ville finne på å importere druer. Det er jo nettopp jordsmonnet der de dyrkes som er med på å bestemme smaken på vinen, sier Turi-Britt.
Hun ønsker at flere produsenter skal få øynene opp for norskdyrket maltbygg med norsk eller nordisk kulturhistorisk opprinnelse. I dette arbeidet inngår dyrking og utvikling av norske og nordiske sorter til malting og ølbrygging. I tillegg kartlegges markedspotensialet for nye verdikjeder for drikkevarer basert på norsk malt av disse økologiske byggsortene.
Malt er ølets kropp og sjel
Malt er spiret og tørket korn, oftest bygg på grunn av byggets høye enzympotensial, harde skall og høye innhold av stivelse. I prosessen dannes ulike enzymer, som vanligvis brukes til å bryte ned stivelsen til gjærbart sukker gjennom en prosess som kalles mesking. Malt brukes til å brygge øl og til enkelte typer brennevin som whisky.
Av ølentusiaster regnes maltet som ølets kropp og sjel, og er avgjørende for smak og identitet til den gylne drikken. Øl med lokal identitet, historie og smak bør dermed ha råstoff med de samme karaktertrekkene, det betyr malt laget av norskdyrket bygg.
- Med økt fokus på lokale ingredienser, smaker og terroir, det vil si smaken av det lokale jordsmonnet og klimaet, er det mye som tilsier at maltet i norsk øl bør ha gode, lokale karakteristikker, sier Turi Britt.
Må bygge opp kompetansen på nytt
Norsk maltproduksjon ble lagt ned tidlig på 80-tallet, da den måtte gi tapt i konkurransen med importert malt som både hadde lavere priser og mer stabil kvalitet. Dermed forsvant også det meste av landets kompetanse på byggmalting. Gjennom dette prosjektet utvikles både lokale råvarer og kompetanse.
- Både i Norge og internasjonalt ser vi nå økende interesse for spesialiteter med lokal tilhørighet, identitet og historie. Spesielt mikro-, håndverks-, og gårdsbryggerier har arbeidet mye med produktutvikling med lokal tilknytning. Norsk byggproduksjon og malting kan dermed gi nye muligheter for verdiskaping på gårder som produserer korn, og det gir småskalabryggerier mulighet til å differensiere sine produkter i markedet, sier Turi-Britt.
Fra forsøksfelt til testsmaking
Feltforsøkene er gjennomført økologisk på Hellerud gård og Nordre Lie gård i 2020, 21 og 22. Det tas jordprøver, gjødsling tilpasses økologisk drift, og kornet følges regelmessig gjennom sesongen for utvikling og eventuell sykdom.
- I år har vi seks sorter, inkludert Domen som er en eldre sort utviklet for og i kommersielt bruk i dag. Denne sorten har vi med for å ha et sammenligningsgrunnlag. Vi observerer utviklingen og veksten fra år til år, og ser at det er været, og ikke sortene som utgjør en forskjell på resultatet, sier Turi Britt.
Alle sortene maltes på samme måte av Malteriet, der hver sort holdes adskilt og sendes til analyse for å kartlegge maltkvaliteten.
Vi samarbeider med flere bryggerier som brygger i pilotskala for å få frem data til videre arbeid. Her kartlegges unike smaker og karakteristikker. Her skal også ølet testsmakes hos sluttbruker for å få spontane reaksjoner og utsagn om smak.
Stor interesse for drikkevarer basert på norsk malt
- Det er en økende internasjonal trend å bruke eldre lokale sorter til øl og whisky. Innsiktsarbeidet vi har gjort viser at det er økende interesse for dette også i Norge. Når etterspørselen etter norsk malt blir større, må vi få flere bønder til å dyrke for oss, sier Turi-Britt.
Gjennom de tre årene med feltforsøk har mange interesserte vært med på markvandring for å se på kornsortene. Denne høsten blir det også fagdager for bryggeribransjen for å dele erfaringer og kunnskap fra prosjektet.
Lang tradisjon
Norges Vel har en lang tradisjon med å fremme plantedyrking i norsk landbruk. Allerede på 1800-tallet introduserte vi nye sorter og arter for å øke norsk matvareproduksjon. I dag dyrker og tester vi norske og nordiske korn- og kultursorter som kan bidra til både matsikkerhet, nye næringsmuligheter og økt mangfold til forbrukerne.
Arbeidet med norske og nordiske maltbyggsorter er støttet av Landbruksdirektoratet og Viken fylkeskommune.
Vi samarbeider blant annet med Malteriet, Norsk bruksgenbank, Økologisk Spesialkorn Skandinavia, og flere bryggerier og destillerier.