Disse seks kjemper om å bli årets sirkulærgründer
Over 30 forslag kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2024. Forslagene er gjennomgått nøye og her presenterer vi de seks kandidatene som går videre. Vinneren offentliggjøres på arrangementet Gründerkraft i Oslo 14. november.
Omstillingen til et sirkulært matsystem er viktig for å håndtere klimaendringer og ivareta biodiversitet, der råstoffer som fortsatt har en verdi blir utnyttet bedre og der viktige næringsstoffer bevares.
Til årets Gründerpris har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.
- Vi fikk inn mange forslag på gode kandidater år. Det har vært litt av en jobb å redusere fra 33 til de seks som nå gjenstår. Det er en spennende liste med gründere som juryen nå skal gjennomgå, sier kommunikasjonssjef Leif-Arne Kristiansen.
Her er sirkulærgründerne som gikk videre
Skjærgaarden gartneri
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen driver Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand. Skjærgaarden gartneri dyrker mat produsert kun på resirkulerbare ressurser fra nærområdet. De komposterer alt overskudd fra egen produksjon og ytterligere næringsstoffer tilført kommer fra blant annet matavfall fra forbruker. På den måten har de bevist at det er lønnsomt å produsere mat i et sirkulært matsystem.
Wastech
Fredrik Schmidt Fotland etablerte Wastech med en visjon om å forvandle matavfall til verdifulle ressurser. Gründerideen bak selskapet var drevet av et ønske om å redusere miljøpåvirkningen fra avfall og skape en sirkulær økonomi hvor ingenting går til spille. Ved å utvikle teknologi som effektivt kan omdanne matavfall til næringsrik jord og organisk gjødsel, har Wastech mål om å bli en ledende aktør innen bærekraftig avfallshåndtering.
Bioretur
Steinar Wasmuth er gründeren bak Bioretur i Bergen som tilbyr teknologi og tjenester for bærekraftig slambehandling gjennom en fast månedsavtale som inkluderer hele pakken med teknologi, drift, vedlikehold og bærekraftig håndtering av fiskeslam. I stedet for å la næringsstoffer som fosfor og nitrogen gå til spille eller forurense, fokuserer Bioretur på å samle opp, behandle og resirkulere dem i form av gjødsel og jordforbedring.
Bioretur var også finalist til fjorårets Gründerpris, årets jordgründer, og mottok diplom og hederlig omtale.
Kvitnes gård
Bak Kvitnes gård i Vesterålen står gourmetkokk Halvar Ellingsen og Cathrine Thoresen. Det å knytte en restaurant med Kvitnes' ambisjoner så tett opp mot landbruket, noe som egentlig er helt naturlig, er faktisk ganske nyskapende. Kanskje spesielt i Nord-Norge. Kvitnes gård utnytter alt, også det som vanligvis ville blitt sett på som "matsøppel" – alt blir brukt. Det går enten tilbake som dyrefôr eller til kompost. Selv tørkepapiret fra kjøkkenet blir tatt vare på og gjenbrukt i dyrkekassene for å holde ugress unna og holde på fukt ved vanning.
SuCasa
Carlos Amortegui og Daniel Agredo kommer begge fra Colombia. De to etablerte SuCasa med mål om å levere høykvalitets økologisk kaffe til skandinaviske kaffeelskere. For å oppnå dette har de også engasjert seg i jordhelse og bærekraftig jordbruk for både kaffebønder i Colombia og matprodusenter i Norge. Organisk avfall fra lokale aktører og rester fra egen kaffe resirkuleres og brukes til produksjon av bionæring som omstrukturerer jorda og bidrar til større vannopptak.
Grønn mat / Mer enn
Ingrid Spord og Jan Steinar Sleen står bak selskapet Grønn mat og konseptet Mer enn. De utvikler og selger innovative produkter innen mat og drikke av «rare» grønnsaker, frukt og bær som ellers ville blitt matsvinn. De ønsker at Norges befolkning skal spise mer frukt og grønt, og baksten deres inneholder opp mot 50 prosent gulrøtter! Gründerne har også etablert Ommat – senter for oppsirkulering av matressurser, for å oppnå samarbeid på tvers av verdikjeden og en sirkulær modell med effektiv ressursutnyttelse.
Skal kåre en vinner og to til hederlig omtale
Juryen som skal granske de seks kandidatene nøye og kåre en vinner og to som får hederlig omtale består av:
Mathias Hoel er en sirkulær ullgründer og fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris 2023. Han er gründer av Woolero.
Knut Skinnes er partner i Greenhouse som leverer rådgivningstjenester innen sirkulær- og bioøkonomien. De siste årene har han jobbet med gründerskap, bærekraft og matsystemet i ulike former.
Turi-Britt Kuepers er seniorrådgiver i Norges Vel og jobber med forretningsutvikling og utvikling av lokale verdikjeder. Gjerne med sirkulære løsninger for å utnytte ressursene best mulig.
Kari Clausen har frem til i sommer ledet Norges Vels utviklingsarbeid i Norge. Hun skal lede juryen for Norges Vels Gründerpris med sirkulær matproduksjon som tema.
Vinneren avsløres på Gründerkraft
Hvem som vinner og får hederlig omtale, får vi først vite under gründerarrangementet Gründerkraft i Oslo den 14. november.
Gründerkraft er et årlig arrangement med fokus på hvordan gründere kan bidra til å løse vår tids matutfordringer. Gründere er ofte i front når det gjelder å finne nye løsninger og sette dem ut i livet, noe Gründerkraft ønsker å bidra til på matområdet.
Årets tema handler om de nye tankene, ideene og oppstartsånden som skal til for å gjøre matsystemet vårt enda mer sirkulært.
På Gründerkraft kan du forvente å bli informert og inspirert og fremfor alt vil du møte andre mennesker med gründerskap som metode for å løse store utfordringer.